den haag paleis noordeindeden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhoutden haag paleistuinden-haag-plein-terrasden haag binnenhofscheveningen-pier

Pierewaaien was nog nooit zo leuk

Hier kan je gerust een dag voor uittrekken: De Pier van Scheveningen. Deze wandelboulevard over zee heeft zoveel te bieden, dat zelfs een dag nog te kort kan zijn. Geen probeem. Je kan op De Pier ook een suite boeken. En we weten zeker dat je nergens lekkerder slaapt dan boven zee. 

Den-haag_Scheveningen-pier

De bekendste attractie aan de Nederlandse Noordzeekust, De Pier, is sinds 2015 compleet vernieuwd. Het hele jaar rond is De Pier geopend en er is altijd wat te doen. Van bijzondere festivals en evenementen tot (klassieke) concerten, biologische markten en theateroptredens. De Pier is één groot winkel-eet-en drinkfeest met spectaculaire attracties voor jong en oud, zoals het eerste Reuzenrad van Europa boven zee, de Bungy Jump-toren en de Zipline. Go for it!

Den-haag_scheveningen-pier-reuzenrad

Wandelhoofd Wilhelmina
In 2013 werd de meer dan een halve oude pier (1961) gesloten. Hij voldeed niet meer aan de brandveiligheidseisen en was ook volledig ‘uitgeleefd’. De Pier uit 1961 was de opvolger van een nog ouder exemplaar, het Wandelhoofd Wilhelmina, de eerste pier in Scheveningen, ontworpen door architect W.B.Liefland (dezelfde die ook het eerste circustheater had ontworpen) en op 6 mei 1901 geopend door prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina.

Den-haag_Scheveningen_Wandelhoofd-pier

Foodboulevard
De Pier anno nu is een ware foodboulevard, een foodtruck-festival maar dan het hele jaar door. Op zowel het beneden- als het bovendek en het Zuidereiland zijn kiosken, restaurants, terrassen en winkels gevestigd met vernieuwende food-, drink- en shoppingconcepten.

Neem bijvoorbeeld Veni Vidi Pizza. Hier is de fijnproever welkom voor krokante ciabatta’s en gegrilde panini’s van heerlijk vers gebakken brood. Als bijgerecht of als hoofdgerecht staan ook smaakvolle soepen of salades met truffelmascarpone of buffelmozzarella voor je klaar. 

Den-haag_Scheveningen_pier-interieur

Kan je niet kiezen? De chef heeft voor jou dan de perfecte oplossing: een speciaal samengestelde proeverij, waarin je alle topgerechten van de kaart kunt ontdekken. Bewaar wel een plaatsje voor één van de traditionele nagerechten. Voor Italianen is het dessert namelijk dé bekroning van de maaltijd.

Ben je gek op zoet? Breng dan een bezoekje aan Madame Cocos. Zij maakt de lekkerste kokos makronen van Scheveningen. Je kan kiezen uit witte of pure choco, gember of rozijnen en vervolgens genieten van je cocos met een prachtig uitzicht op zee en strand.

En natuurlijk ook pannenkoeken
Op het uiterste puntje van De Pier kan je terecht voor een ouderwets pannenkoeken-feestje. Het restaurant is volledig ingericht voor de kinderen; zo is er een speciale kinderspeelhoek en heeft het kindermenu altijd een leuke verrassing. Voor de ouders staan er ook allerlei lekkernijen klaar. En niet alleen pannenkoeken. Op het heerlijke zonneterras kan je ook gezellig borrelen.

Waar kan je nu én van een goed glas wijn genieten én van een lekkere hamburger? Dat kan bij wijnbar en hamburger-restaurant Pickles op De Pier. De biologische producten van Pickles maken elke burger tot een bijzondere smaakbeleving. Je kunt bovendien zelf je favoriete burger samenstellen met de extra toppings.

Shoppen
Op de Pier kun je ook naar hartelust shoppen. Je vindt er een gevarieerd aanbod aan winkels, ateliers, pop-up stores en wekelijkse marktjes. Of je nu op zoek bent naar een hippe shawl, een stoere foto, of een unieke handgemaakte tas of riem, bij De Pier kun je er van op aan dat je slaagt!

Ga bijvoorbeeld eens kijken in het atelier van David Simkanic. Deze meester leerbewerker maakt stoere hippe leren tassen, maar ook leren schorten voor thuisgebruik of voor in de horeca. Niloo is een schatkist vol stijlvolle fashion en lifestyle items. Van tassen, riemen tot armbanden. En elk item is uniek!

O’Neill is een internationaal bekend kledingmerk, ontstaan uit passie voor de surfsport. O’Neill heeft haar eerste officiële Nederlandse store geopend op een plek waar ze thuishoort: op De Pier, bij de golven en de zeewind. Bij Spicy Scarves vind je unieke, handgemaakte, bohemien shawls voor alle vrouwen die van elegante originele stukken houden. Perfect voor zowel binnen als buiten.

Spectaculaire attracties
Behalve eten, drinken en shoppen valt er ook van alles te beleven op De Pier. Voor jong en oud zijn er het jaar rond leuke en spectaculaire attracties te bezoeken.

Den-haag_Scheveningen-pier-bungee

Wat te denken van Bunzy Scheveningen? Bungeejumpen vanaf De Piertoren. Vanaf deze jumpplek maak je een val van 60 meter, overzie je strand, zee en de hele boulevard in één sprong. Vind je het toch een beetje eng, dan kan je een duo-sprong maken. Afhankelijk van de drukte en het getij is het soms ook mogelijk een waterdip bij Bungy Jump Holland te maken!

SkyView
Het Reuzenrad Scheveningen, officieel SkyView genoemd, biedt ook een prachtig uitzicht over boulevard, strand, zee en Den Haag en is Europa’s eerste reuzenrad boven de zee! Het ruim vijftig meter hoge reuzenrad telt 36 gesloten gondels met airco waaronder één VIP-gondel die is voorzien van een glazen bodem. 

Den-haag_Scheveningen-pier-skyview

Alle gondels beschikken over luxe zitjes en bieden stuk voor stuk ruimte aan maximaal zes personen. Een ritje in het reuzenrad duurt gemiddeld 10 minuten. Lunchen, dineren of een high tea op grote hoogte boven zee behoren ook tot de mogelijkheden!

Kaartjes voor het reuzenrad kan je bij de kassa op De Pier kopen of online op de site van SkyView de Pier. Op de site kan je eventueel ook reserveren voor het ‘Dinnerwheel’.

Het reuzenrad is elke dag geopend van maandag tot en met donderdag van 11.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 22.00 uur.

Zipline
Of neem de Zipline! Startend vanaf 60 meter hoogte, bij de Bungee Jump toren, kan je de rit van je leven maken. Met snelheden tot wel 70 km per uur raas je langs het reuzenrad, over zee en strand om uiteindelijk te eindigen bij de terrasjes op het bovendek aan het begin van De Pier. Het minimaal gewicht om te mogen zippen is 30 kg. Zippen kan je alleen doen, maar dankzij de dubbele lijn ook z’n tweeën. Wie is het snelst?

De openingstijden van de Zipline variëren gedurende het jaar, maar van april tot en met september is de attractie elke dag geopend vanaf 11.00 uur tot in de avond. Kijk voor de exacte tijden en toegangsprijzen op de website van Zipline

Floating
Geen zin in al die hectiek? Breng dan een bezoek aan het FloatCenter op De Pier. Floaten is een bewezen ontspanningsmethode die zeer efficiënt en doeltreffend is: 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slaap. Floaten is het gewichtsloos en zonder prikkels drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom, gelegen in het hart van De Pier. In de Floatrooms kan je staand floaten. Dit geeft de ideale float beleving.

Den-haag_Scheveningen-pier

Slapen boven zee
Heb je aan één dag Scheveningen niet genoeg? Boek dan een hotelsuite boven zee. De Pier Suites bevinden zich op het Toreneiland van De Pier. Voor meer informatie over slapen boven zee kijk je hier.

Nog een stukje geschiedenis
De eerste pier, het Wandelhoofd Koningin Wilhelmina was een houten constructie op een stalen onderstel en lag direct achter het Kurhaus. Vanuit het hotel was een brug over de boulevard gemaakt zodat hotelgasten vanaf het terras het 372 meter lange en 8 meter brede Wandelhoofd konden aflopen. Aan het uiteinde bevond zich een achthoekig platform met daarop een achthoekig paviljoen. In dit paviljoen konden 1200 bezoekers genieten van muziekopvoeringen, toneelvoorstellingen en acrobatiek. Aan de buitenzijde bevonden zich zeven winkels waar vruchten, sigaren en versnaperingen werden verkocht.

Den-haag_pier-historie

Sperrgebiet
In het voorjaar van 1942 werd Scheveningen 'Sperrgebiet'. De Duitse bezetter gebruikte het paviljoen als opslag en plaatste afweergeschut op de pier. Om een invasie van de geallieerden te bemoeilijken werd 30 meter wandeldek verwijderd en voorzien van een hangbrug. In 1943 brandde het paviljoen volledig uit. Na de brand sloopten de Duitsers de pier, vermoedelijk omdat ze bang waren dat de pier door de geallieerden gebruikt zou worden bij een invasie vanuit zee.

Nieuwe Pier
Ruim 14 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, op 17 september 1959, werden de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe pier geopend door burgemeester Hans Kolfschoten van Den Haag. Hij had de bouw bepleit bij minister Herman Witte van Wederopbouw.

De nieuwe pier kwam iets noordelijker te liggen dan de vorige, omdat men de betonnen constructie niet vond passen bij het statige Kurhaus. Het ontwerp was van de Rotterdamse architecten Huig Maaskant, Dick C. Apon en D. Dijk.

Prins Bernhard
Op vrijdag 19 mei 1961werd de nieuwe pier geopend door prins Bernhard en een jaar later de uitkijktoren. De nieuwe pier was met 12.000 vierkante meter tweemaal zo groot als de oude. Aan de wandel -en winkelpromenade waren drie eilanden gekoppeld, waarvan het grootste een restaurant en een zonnedek had. Het toreneiland had een uitkijktoren, een cafetaria en een visring. Op het schateiland bevonden zich Hommerson's Sportland en daarboven een kinderspeeltuin.

Den-haag_Scheveningen_pier

Mislukkingen volgen elkaar op
Bouwer Zwolsman slaagde er, door slim aandelenbeleid, in om vanaf 1962 de volledige zeggenschap over De Pier te verwerven. In de zomer van 1964 werd er een vierde eiland naar de pier gesleept. Dit eiland is opgebouwd uit staal in plaats van beton en wijkt uiterlijk sterk af van de rest van de pier.

Op het bovendek werden twee bars en een als schip ingericht restaurant gevestigd. Het onderdek werd ingericht als onderwaterwonderland, waar bezoekers in capsules over een monorail voortbewogen en uitzicht hadden op nagemaakte vissen, wier en echt koraal.

Halvering entreeprijs
Aan het weinig succesvolle beheer door Zwolsmans E.M.S. kwam in 1972 een einde. De Pier werd voor periode van vijf jaar verpacht aan horecaondernemer Jacques Speyer. Hij probeerde de gedaalde populariteit van de pier te vergroten met nieuwe attracties en door halvering van de entreeprijs.

Grote verbouwing in jaren '70
Na nog geen jaar kwam bouwbedrijf Bredero in beeld, onder meer bekend van de bouw van Hoog Catharijne in Utrecht. Bredero nam De Pier en andere vervallen Scheveningse bezittingen van Zwolsmans E.M.S. over en voerde een grote verbouwing uit.

Restaurant Nautica op het zonne-eiland werd volledig gerenoveerd en op het stalen eiland werd een nieuwe attractie gebouwd: ‘20.000 mijlen onder zee’. Vanuit een nagemaakte onderzeeboot, de Nautilus, konden bezoekers verschillende onderzeese taferelen bekijken, waaronder een kwaadaardige reuzenoctopus die hen liet schrikken door met een tentakel op een raam van de Nautilus te tikken.

Den-haag_Scheveningen-pier

Failliet
In 1987 ging Bredero failliet en toen bleef alleen Nationale Nederlanden nog over (als enige aandeelhouder van een investeringsclub van vier bedrijven die Bredero toentertijd had opgericht). Plannen voor vernieuwing vonden geen doorgang en Nationale Nederlanden wilde van de inmiddels ernstig in verval geraakte Pier af.

Van der Valk
Na nog een serieuze poging van het horecaconcern Van der Valk iets van De Pier te maken (een investering van ruim 20 miljoen), maakte het concern, na een brand in 2011 waarbij de amusementshal zwaar beschadigd raakte en het schateiland gesloten werd, in 2012 bekend De Pier te willen verkopen. De hoge onderhoudskosten maakten een rendabele exploitatie onmogelijk.

Zwarte dag
Op last van de gemeente Den Haag werd De Pier op vrijdag 11 oktober 2013 gesloten omdat het gebouw niet langer brandveilig was. Voor Scheveningen en Den Haag was dit een zwarte dag. Het zag er naar uit dat de populaire badplaats het zonder zijn populairste attractie zou moeten doen.

Maar alweer was de redding nabij. KordorWessels Vastgoed en de investeringsmaatschappij Danzep kochten De Pier voor 3 miljoen euro en hebben er een succes van gemaakt. Sinds 2015 is De Pier populairder dan ooit.

Openingstijden
De Pier is elke dag gratis toegankelijk vanaf tien uur morgens tot tien uur ‘s avonds. Tijden en prijzen van de vele attracties en conceptstores op De Pier verschillen. Kijk daarvoor bij de attractie of store zelf.

Den-haag_Scheveningen-pier

Bereikbaarheid
De Pier in Scheveningen is vanuit het centrum van Den Haag makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan tram 1 of 9 of bus 21, 22 of 23. Vanaf treinstation Den Haag Centraal kun je gebruikmaken van tram 9 richting Scheveningen. Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor rijden de trams 1 en 9 richting het strand. Bij halte Kurhaus stap je uit, waarna je binnen drie minuten naar De Pier loopt. 

Met de auto volg je de vanaf de snelweg de borden Scheveningen Bad. In de directe omgeving van De Pier bevinden zich meerdere parkeergarages: Parking Nieuwe Parklaan, Parking Kurhaus en Parking Scheveningen Bad. Deze zijn zeven dagen per week 24 uur per dag geopend en bevinden zich alle drie binnen tien minuten loopafstand van De Pier. Op straat geldt betaald parkeren met een tijdslimiet van 120 minuten.

TIP
Als het erg druk is dan is het slim (en ook erg leuk) om met de strandexpress van de Willemsvaart over de Haagse grachten naar Scheveningen Bad te varen. Kijk voor meer informatie en vetrektijden op de website van de Willemsvaart.

De Pier
Strandweg 150-154
2586JW Den Haag  / Scheveningen

Den-haag_pier-scheveningen

De Pier Scheveningen The Hague

Een leuk filmpje van DutchifiedBlog over de nieuwe Pier van Scheveningen.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!