den haag grote marktscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag binnenhof

Historisch winkelhart aan zee

De Keizerstraat is de oudste winkelstraat van Scheveningen. De voormalige visserswoningen in en om deze knusse straat zorgen voor veel gezelligheid. Je vindt hier kleine winkels en eettentjes maar ook grote ketens, zoals Albert Heijn, HEMA en Blokker.

Kortom: een authentieke winkelstraat in Scheveningen-Dorp, waar je prima je alledaagse boodschappen kunt doen maar ook gezellig doorheen kunt slenteren richting boulevard of juist andersom.

Start vanaf de boulevard
In een winkelstraat zo dicht bij zee begin je natuurlijk met shoppen vanaf het strand. Houd de toren van de Oude Kerk in de gaten en klim vervolgens het duin op naar het beeld van de Vissersvrouw, vlakbij de kerk. Ter hoogte van het monument van de Vissersvrouw kom je langs het 'Vissersnamenmonument'.
Denhaag_Scheveningen_vissersvrouw

Dit monument herdenkt de 1366 Scheveningse vissers die tijdens de uitoefening van hun beroep in de afgelopen twee eeuwen hun leven verloren op zee. Het monument bestaat uit 21 platen van zwart gezoet graniet uit India, elk van 118 cm breed en 85 cm hoog, die naast elkaar zijn bevestigd aan de muur van de vernieuwde Scheveningse boulevard. Prinses Beatrix onthulde dit monument in 2013.

De Scheveningse vissersvrouw
In 1982 werd het monument van de Vissersvrouw ook onthuld door Beatrix, toen nog koningin. Een standbeeld in de vorm van een vissersvrouw in Scheveningse klederdracht, gemaakt door de beelden kunstenaar Gerard Bakker. De blik van de vrouw is onafwendbaar gericht naar de zee vanwaar zij ooit een of meer van haar geliefden hoopte terug te zien.

Den-haag_vissersvrouw

Herdenking
Sinds een aantal jaren is er een jaarlijks terugkerende herdenking, die in de Oude Kerk begint en zich vervolgens verplaatst naar het standbeeld. Allen die op zee gebleven zijn worden dan herdacht door onder meer het gedicht voor te dragen dat op de sokkel staat en begint met de strofe: ‘De zee, die steeds weer nam Zal eenmaal wedergeven Allen die zijn gebleven Aan hem die eerst ontkwam De heer van wind en water Aan Christus Triomfator’.

Allerheiligenvloed
De Oude Kerk is het oudste monument van Scheveningen en stamt uit de 15de eeuw. Toen Scheveningen in 1570 voor een groot deel werd verwoest door de beruchte Allerheiligenvloed stond de kerk opeens niet meer in het midden maar aan de rand van het dorp.

Den-haag_keizerstraat-kerk

En toen in 1578, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, de roomse geestelijkheid uit Scheveningen werd verdreven kwam er een reformatorische predikant in de Oude kerk en sindsdien is de kerk protestants gebleven.

Ruim honderd winkels
Na deze bijzondere entree tot de Keizersstraat, die je met de neus op de tragiek van het (voorbije) zware leven in een vissersdorp aan zee drukt, wordt het tijd voor iets luchtigers.

Den-haag_Keizerstraat-scheveningen

Het aanbod aan winkels in de Keizerstraat is groot (ruim honderd!) en divers, van designerzaakjes en woonwinkels tot lekkere eet- en drinkzaken. Het historisch winkelhart aan zee bevat ook veel authentieke kleine zaakjes, zoals ‘'t Leukste winkeltje’ en ‘Monstertjes’. In 't Leukste winkeltje shop je de leukste accessoires en cadeaus van Riverdale en eigen merk. Kinderwinkel Monstertjes verkoopt speelgoed en kinderlampjes. Deze grappige winkel heeft het meest aparte assortiment dat je ooit gezien hebt. De enige echte boekhandel van Scheveningen is ook in de Keizerstraat gevestigd. Voor de liefhebber staat er een kast vol met boeken over Scheveningen en Den Haag.

Frankrijk
Een stukje Frankrijk in Scheveningen vind je bij Voila. Hier kan je delicatessen kopen van onder andere Savor & Sens en le Comptoir de Mathilde. Ook authentieke Bretonse truien (Armor Lux), aardewerk (Barbotine & Bleu d’Argile), Baskisch keukentextiel (Jean-Vier) en zeep uit Marseille (Marius Fabre) zijn bij Voilà te vinden. En dit is nog maar een kleine greep van de merken die hier te vinden zijn. Iedere streek in Frankrijk wordt vertegenwoordigd.

Den-haag_Keizerstraat

Horeca
Ook aan horeca is in de Keizerstraat geen gebrek. Lunchrooms, eetcafés en restaurants bieden je genoeg gelegenheid om lekker uit te rusten van een dagje shoppen of strand, en te kijken naar het voorbijlopend publiek. Beroemd dankzij alle TV-soaps over haar leven is het café van Oh oh Cherso...Barbie. 

1900 AAN ZEE
Misschien wel de beste koffie in Scheveningen vind je bij het Meneer Chocolade. Ook leuk is het onlangs vlakbij de Oude Kerk gevestigde 1900 AAN ZEE. Met maar 20 stoelen binnen voelt 1900 AAN ZEE een beetje aan als een huiskamer. 1900 serveert lekkere koffie, sandwiches, verse sapjes, huisgemaakte taarten, maar ook warme gerechten zoals Guinness pie of een Croque Monsieur.

Den-haag_1900-aan-zee-restaurant

Dagelijks koken de eigenaren een menu van de dag, biologisch, maar vooral met de lekkerste ingrediënten. Veel groenten en alles vers bereid. Echte Franse of Italiaanse klassiekers, maar ook verrassend nieuwe gerechten. De huiswijn is prima en daarnaast serveert 1900 ook prachtige wijnen per fles die goed bij het menu passen. Een aanrader.

Fietsenwinkel
Aan het einde van de Keizerstraat bevindt zich fietsenwinkel Du Nord. Je kunt hier niet alleen een fiets, bakfiets en kinderfiets huren, maar ook een tweedehands fiets kopen. Liever gemotoriseerd? Scooters en snorfietsen staan ook voor je klaar. En Du Nord verzorgt ook fietstochten door Den Haag en omgeving.

Den-haag_fietsen-du-nord

De Keizerstraat begint aan het einde van de Scheveningseweg en eindigt kort voor de boulevard. Met de auto is de winkelstraat makkelijk bereikbaar via de Scheveningseweg. Parkeren op straat is in Scheveningen vrijwel overal betaald. Het makkelijkst is de Keizerstraat met de tram te bereiken. Vanaf beide Haagse stations rijden er diverse trams en ook bussen richting Scheveningen-Dorp. En ben je al op het strand, dan loop je gewoon naar de Keizerstraat.   

TIP: Scheveningen in 30 minuten
Wil je meer van Scheveingen zien en heb je niet zoveel tijd, pak dan de Boulevardtrein. Van april tot oktober rijdt deze trein elk weekend zijn rondje door Scheveningen. En in de vakanties kan je elke dag mee. De rondrit vertrekt vanaf 12.00 uur voor de Pier. De laatste rit is om ongeveer 18.00 uur. De vertrektijden zijn te zien op het haltebord bij de Pier (zowel vertrek- als eindpunt). 

Tijdens de rondrit vertelt de chauffeur allerlei leuke weetjes en feitjes over het Scheveningen van vroeger en nu. Je rijdt onder meer langs het beroemde Seinpostduin – onder andere bekend van het schilderij ‘Panorama Mesdag’, langs de havens en door het oude dorp van Scheveningen. Het is mogelijk om bij de havens uit te stappen. Dit moet je dan wel even van te voren tegen de chauffeur zeggen. 

Prijzen voor een rondrit : volwassenen € 4,50 en kinderen € 3,50. Een enkeltje haven kost € 2,50. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!