den haag grote marktscheveningen-pierden haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag binnenhofden-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijver

Een rondje kuieren of picknicken in de paleistuin

Verscholen achter Paleis Noordeinde en naast de Koninklijke Stallen ligt de Paleistuin. In de 20e eeuw schonk de Nederlandse Staat 'de achtertuin' van het paleis aan de gemeente Den Haag en sindsdien is de tuin geopend voor publiek. Toegankelijk via de Prinsessewal en geopend van zonsopgang tot zonsondergang. De tuin wordt alleen gesloten als er belangrijke gasten op het paleis zijn. Het is een prettige plek om even bij te komen van het stadse gewoel.

Den-haag_Paleistuin

Al wandelend langs de bloemengazons, de vijverpartijen en oude bomen proef je de sfeer van lang vervlogen tijden in Den Haag toen de tuin nog Prinsessentuin heette. Je kan ook op zoek naar kunst, in de bomen bijvoorbeeld. Een picknick is één van de leukste manieren om van de Paleistuin te genieten. In het Hofkwartier waar de Paleistuin zich bevindt, zijn diverse horecagelegenheden waar je een picknickmand kunt ophalen, bijvoorbeeld bij Lapsang (wel even van te voren reserveren).

Den-haag_Paleistuin

Een stijltuin bij het Oude Hof
Frederik Hendrik, zoon van Willem van Oranje, liet de Paleistuin (toen Prinsessetuin genoemd) aan het begin van de zeventiende eeuw aanleggen voor zijn moeder, Louise de Coligny, met wie hij sinds 1591 in Oude Hof woonde. Kaarten uit 1616 (Cornelis Bos) en uit 1618 (Braun & Hogenberg) laten een grote stijltuin zien die door een oude stijltuin wordt verbonden met het Oude Hof. Tussen 1640 en 1649 werd het Oude Hof door stadhouder Frederik Hendrik verbouwd en uitgebreid tot wat tegenwoordig Paleis Noordeinde is. Ook de oude stijltuin werd in deze periode naar de mode van die tijd ingericht.

Denhaag_Paleistuin

Van Prinsessetuin naar Paleistuin
In de 18e eeuw werd de inrichting van de Prinsessetuin weer aan de smaak van de tijd aangepast. De originele structuren bleven daarbij behouden. Pas rond 1780 vonden drastische ingrepen plaats, waarbij de geometrische vormen plaats maakten voor slingerende paden. Tussen 1813 en 1940 stond de tuin (inmiddels eigendom van de Nederlandse Staat) ter beschikking van de opeenvolgende koningen uit het Huis Oranje Nassau. Het is in deze periode dat de naam Paleistuin in gebruik raakt ten koste van de oude naam. In de 19e eeuw werd de hele tuin opnieuw ingericht, nu in Engelse landschapsstijl.

Den-haag_Paleistuin

Bij de stadsuitbreidingen in diezelfde eeuw werden er straten aangelegd aan de west- en noordzijde van de paleistuin en werd de tuin aan die zijden omringd door een muur. In 1876-1879 verloor de Paleistuin een deel van haar grondgebied, toen aan de noordzijde de Koninklijke Stallen werden gebouwd. En in 1895 nog een keer toen er ruimte nodig was voor de bouw van het Koninklijk Huisarchief. Na de Tweede Wereldoorlog besloot Koningin Wilhelmina dat ze geen gebruik meer wilde maken van paleis Noordeinde. Pas in de jaren 1977-1984, toen koningin Beatrix Paleis Noordeinde liet restaureren en er haar werkpaleis van maakte werden de tuinen ook grondig onder handen genomen.

Paleistuin
Prinsessewal, Den Haag 

Foto's Albert van den Boomen

Den-haag_Paleistuin

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!