den haag grote marktscheveningen-pierden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleistuinden haag binnenhofden haag paleis noordeinde

Wandelen, eten en genieten van cultuur op landgoed Ockenburgh

Op landgoed Ockenburgh aan de rand van Den Haag adem je de geschiedenis. Het is een meer dan 350 jaar oud ‘buiten’ waar je heerlijk kunt rondstruinen, met je aangelijnde hond kunt wandelen, maar waar je ook kan picknicken, fietsen, joggen of paardrijden op speciaal daarvoor aangelegde paden. Op het landgoed is ook een golfbaan waar de liefhebber van deze sport de uitdaging met de elementen aan kan gaan. 

Eeuwenoude allure aan de rand van Den Haag
De blikvanger op het landgoed is de hoog gelegen prachtige witte villa, stammend uit de 17de eeuw en nu een culturele hotspot waar gegeten, gedanst, geborreld en van een veelheid aan culturele evenementen genoten kan worden.

Den-haag_Ockenburgh-landgoed

De dichter en arts Jacob Westerbaen liet het ooit zo woeste duingebied tussen Loosduinen en Kijkduin in cultuur brengen en bouwde er in 1654 deze villa in classicistische landschapsstijl. In het park zie je nog steeds de sporen van allerlei modegrillen en verschillende landschapsstijlen.

Indrukwekkende oprijlaan
Voor de rechte lijnen en de 'Franse' gazons rondom de villa werden complete duinen afgegraven. Vanuit het landhuis Ockenburgh lopen nog altijd drie indrukwekkende kaarsrechte zichtlijnen door het park. De oprijlaan vanaf de Monsterseweg is daarvan een mooi voorbeeld.

Den-haag_landgoed-ockenburgh

De Romantiek bracht in de 19e eeuw de Engelse stijl naar Ockenburgh. Er werd een romantisch landschap aangelegd met kronkelige “dwaalroutes” en “wilde natuur”. Daarvan is de 'Zwitserse Partij' een goed voorbeeld: een oud duin, begroeid met eeuwenoude beuken.

Het hyacintenbos
Zelfs de overweldigende hoeveelheid voorjaarsbloemen: krokussen, narcissen en sneeuwklokjes hebben een historische oorsprong. Ze werden ooit in luxe tuinen geplant rond de hofstedes op landgoed Ockenburgh.
Het kenmerkende hyacintenbos, waar in april de wilde hyacinten uitbundig bloeien, is zeker een bezoek waard. Het hele natuurgebied bestaat uit onverharde wandelpaden. Je vergeet hier even dat je in een drukke stad bent. De stilte en de natuur overheersen en je verdwaalt gemakkelijk. Een prachtig stukje natuur in Den Haag!

Uniek burgerinitiatief
Het landgoed is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw beschermd natuurgebied. De villa heeft decennia lang leeg gestaan maar dankzij een uniek burgerinitiatief wordt het pand nu prachtig gerestaureerd en omgetoverd tot een fantastische brasserie en intiem hotel. Om de financiering rond te krijgen is er achter de villa een kas uit het Westland ingericht tot tijdelijke 'kasserie' OCK. Hier kan je ontbijten, lunchen, dineren, koffie of thee drinken, binnen of buiten, op gras of terras en genieten van het originele en uiteenlopende culturele aanbod.

Den-haag_ockenburg-landgoed

Bereikbaarheid 
De hoofdingang van Landgoed Ockenburgh bevindt zich aan de Monsterseweg in Den Haag. Vanaf de oprijlaan van de villa kan je gemakkelijk het natuurgebied in wandelen. Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein (gratis) aan het begin van de oprijlaan naar de villa. Ook is het landgoed goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met tram 3 richting Loosduinen (halte Pisuissestraat) kan je het gebied bereiken. Het is dan nog een kleine twee minuten wandelen naar de ingang van het landgoed.

Landgoed Ockenburg en OCK
Monsterseweg 2
2553 RL, Den Haag

Den-haag_Ockenburgh-landgoed

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!