den haag paleistuinden haag lange voorhoutden haag binnenhofden haag paleis noordeindeden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden-haag-plein-terrasscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strand

Museum Bredius

Aan de Lange Vijverberg in Den Haag staan schitterende stadspaleizen en herenhuizen. Op nummer 14 is Museum Bredius gevestigd. Abraham Bredius (1855-1946) was een kunsthistoricus en verzamelaar wiens collectie nu te zien is in een prachtig 18de eeuwse herenhuis. Het bezoek is een dubbel feestje: naast een unieke kunstcollectie krijg je ook de kans om één van mooiste herenhuizen aan de Vijverberg van binnen te zien.

De privecollectie van Museum Bredius bestaat uit schilderkunstige hoogtepunten uit de Gouden Eeuw, maar ook uit meubels, kristal, zilverwerk, porselein en tekeningen. Bij de inrichting is rekening gehouden met oorspronkelijke huiselijke sfeer uit de tijd van Bredius zelf.

Denhaag_Museum_Bredius

Abraham Bredius
Abraham Bredius, afkomstig uit een welvarend geslacht, was ooit een hartstochtelijk muziekliefhebber met de wens concertpianist te worden. Toen hij deze droom niet kon realiseren mocht hij in 1878 als troost een reis naar Italie maken. Daar kwam hij in de ban van de kunst en als van de eerste Nederlanders wijdde hij zich sindsdien aan het bestuderen, catalogiseren en verzamelen van 17de eeuws Hollandse (schilder-)kunst.

Het Museum was oorspronkelijk gehuisvest in de voormalige woning van de stichter, een zeventiende-eeuws patriciërshuis aan de Prinsegracht. Toen Abraham Bredius ruim negentig jaar oud in 1946 overleed, liet hij de gemeente Den Haag zijn hele collectie van meer dan 200 schilderijen na.

Bij zijn vertrek naar Monaco in 1924 had hij zijn grote huis op de Prinsengracht 6 al tot museum gemaakt. Tot 1985 was daar zijn verzameling schilderijen, tekeningen, antieke meubelen, zilver, kristal en porselein voor iedereen te bezichtigen. Na de sluiting van het museum ging de collectie in depot, maar op initiatief van een aantal Haagse kunstliefhebbers en met steun van sponsoren kon in 1990 Museum Bredius, nu aan de Lange Vijverberg 14, opnieuw zijn deuren openen.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Bereikbaarheid: kijk bij museum De Gevangenpoort

Museum Bredius
Lange Vijverberg 14, Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!