den-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag binnenhofden haag grote markt

Broodje bal of koninlijke croquet bij slagerij Dungelmann

Den Haag kent vele klassiekers als het om eten gaat. Den Haag bezoeken is ook 'Den Haag' proeven. En dan is een snelle lunch bij Dungelmann's take away of een wat langzamere lunch bij één van de gelijknamige brasserieën een must. Dungelmann's croquet en bal, daar moet je tenminste over mee kunnen praten in 'het Haagsche'.

De Haagsche klassiekers
Van taxichauffeur tot minister, van ambtenaar tot ambassadeur, allen weten ze de weg te vinden naar Dungelmann in Den Haag. En dat al meer dan 155 jaar lang. Slagerij Dungelman begon in de Hoogstraat (1861) als buurman van chique haute couture zaken en haar kosmopolitische clientèle. Die keurige clientele schaamde zich niet om al ‘shoppend’ even een broodje bal of een kroketje bij Dungelmann te verorberen. Wat eigenlijk allesbehalve deftig was maar te lekker om te weerstaan.

Den-haag_Dungelmann

De slagerij is hier nog steeds te vinden maar heeft zich in de loop der tijd uitgebreid tot een ‘keten’ van brasseries aan de Turfmarkt, in de Nieuwe Passage en het in New Babylon Shopping Centre (naast station Den Haag CS).

Klaar terwijl je wacht
Halverwege de Nieuwe Passage (hoofdingang aan de Grote Markt) vind je één van de nieuwe zaken Dungelmann: de Deli Couner. Natuurlijk kan je hier de beroemde croquet en ‘de bal’ krijgen. Naast de klassieke rundvlees kroket, werd in 2012 ook de ‘Koninklijke croquet’ geïntroduceerd. Deze is bereid met rundvlees ragout en verse room en roomboter. De bal gehakt (Broodje Bal) is er ook in twee variaties, de 'gewone' en de pittige bal gehakt. De smaak en het recept zijn al jaren het best bewaarde geheim en het succes van Dungelmann.

Den-haag_Dungelmann

Deli Counter heeft verder een uitgebreide keuze aan belegde broodjes en panini's. Klaar terwijl je wacht. En een heerlijke vers geperste jus d'orange of een Solan de Cabras maken je lunch of tussendoortje compleet en al smullend kan je dan weer verder shoppen.

Denhaag_Dungelmann-Broodje-croquette.jpg

Brasserie
Heb je behoefte aan een wat langere zit dan is Chicken Burgers aan de Turfmarkt een goede keuze. Centraal in de sfeervol ingerichte ruimte staat een grote bar, waaraan je om te beginnen een kop koffie kunt drinken met ècht Maison Kelder hazelnoot crème gebak of een Bossche Bol van Boheemen (beide een begrip in Den Haag). Voor de lunch kan je kiezen uit een selectie perfect gegrilde Dungelmann Burgers, van het Hereford runderras.

In de keuken staat een authentieke rotisserie van Rotisol en hieruit komen knapperig geroosterde kippetjes van het spit. Speciaal geselecteerd uit Frankrijk, opgegroeid in een natuurlijke omgeving en gevoed met louter plantaardig voedsel. De menukaart kent uiteraard nog meer heerlijke lunchgerechten.  Een uitgebreide bierkaart en een wijnselectie van ‘Marius Jouw wijnvriend’ bieden zo een uitstekende spijs/drank combinatie.

Toch liever een ‘klaar terwijl je wacht’ of snelle hap? Ook dat kan. Direct bij de ingang van Chicken & Burger bevindt zich de deli counter waar je belegde en luxe broodjes, tosti's en panini's kan afhalen of ter plekke kan nuttigen. Het is zelfs mogelijk om een lekker stampotje mee te nemen. En natuurlijke ontbreken de kroket en de bal niet. Wachten is zeker geen straf aan de hoge tafels met krukken of op de lage banken en stoelen aan wit marmeren en houten tafels.

Denhaag_Dungelman_Hamburger.jpg

Chicken Burgers
Turfmarkt 87, Den Haag
Openingstijden: maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 22.00 uur, zondag van 11.00 uur tot 22.00 uur.

Deli Counter
Passage 65, Den Haag
Openingstijden: zondag en maandag van 11.30 uur tot 18.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 uur tot en met 18.00 uur. Donderdag geopend tot 21.00 uur.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!