den haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden haag binnenhofscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag paleistuinden haag lange voorhoutscheveningen-pierden-haag-plein-terras

De Fred: de Haagse PC Hooftstraat

Volgens de Hagenaar is de Frederik Hendriklaan de leukste winkelstraat van de stad, zo niet van heel Nederland. Met als goede tweede de Piet Heinstraat heeft ‘De Fred’, zoals de authentieke en sfeervolle winkelstraat in de volksmond genoemd wordt, toch meer te bieden. De PC Hooftstraat van Den Haag, waar zowel de Hagenaar als de Hagenees aan zijn of haar trekken komt. 

De Fred ligt midden in het (internationale) Statenkwartier, vlakbij de Scheveningse Haven, Madurodam, het Gemeentemuseum en het Omniversum. Een absolute ‘top-shop-bestemming’ met ruim een kilometer lang winkelplezier. Het aanbod is zeer gevarieerd: van exclusieve boetiekjes, ambachtelijke speciaalzaken, degelijke zaken van naam en hippe nieuwe ‘stores’ tot gezellige terrassen, lifestyle winkels en originele foodstores.

Den-haag_frederik-hendrikplein

Bruisend van leven
Al ruim 100 jaar bruist de Frederik Hendriklaan met zijn prachtige monumentale panden van het leven. En dankzij de vele bloemenzaken met uitstallingen op de stoep oogt alles ook nog eens heel kleurrijk. Op mode gebied vind je naast bekende merken als Esprit en La Ligna ook boetieks als Garbo Mode(casual chique), Luna Azul (mooie kleding en accessoires voor relaxte mensen), Classics Lifestyle (stijlvolle mode gecombineerd met de laatste trends), Oele Mode (herenmode in het hogere segment), eigenlijk te veel om op te noemen!

Den-haag_frederik-hendriklaan

Bourgondisch
Opvallend is het grote aanbod aan ‘eetwinkels’ en eetgelegenheden. De Fred is echt een straat voor de Bourgondiër. Hier een flesje wijn (bij Bosmanbijvoorbeeld), daar een biologische kippetje, een heerlijk stuk kaas, een knapperig frans stokbroodje of een frans taartje voor bij de koffie (die je natuurlijk bij Simon Levelt koopt), thee bij Betjeman & Barton of Simon Levelt, ouderwets schepsnoep bij het Haags Snoephuis, Aziatische take-away en sushi bij Kruid en Druif of een ‘meeneem’ Thaise curry, een Hollandse stamppot bij Foodsouldiers.

Den-haag_simon-vogel-frederik-hendriklaan

Over bourgondiërs gesproken: een bezoek aan traiteur Simon de Vogel mag dan zeker niet ontbreken. Elke Hagenaar kent Simon Vogel. Wat een paradijs voor de liefhebber van het goede leven. Als je wilt kan je hier a la carte je hele maaltijd, inclusief passende wijn, samenstellen. Altijd bijzonder. En de lunchbroodjes zijn ook niet te versmaden.

Restaurants en café's
Moe van het shoppen? Scoor dan een tafel en stoel bij Brasserie Meys aan het Frederik Hendrikplein, bij mooi weer op het heerlijke zonnige terras, en geniet van de komende en gaande mens. Bij Ibericus, op de hoek van de Frederik Hendriklaan en de Willem de Zwijgerlaan, kan je heerlijke Spaanse tapas eten en na afloop kiezen uit één van de 800 hammen om mee naar huis te nemen. Zoveel keus vind je nergens anders in Nederland!

Den-haag_brasserie-meys

Wil je met een boekje in een hoekje? Neem dan een koffie, thee of lunchpauze bij cafe Kicking Horse in de leukste boekhandel van Den Haag, Paagman, kruispunt Fred en Willem de Zwijgerlaan. Vergeet niet de zijstraatjes en - straten van de Fred in te slaan. Zowel de Statenlaan als de Willem de Zwijger- en de Prins Mauritslaan hebben nog verrassingen voor je in petto. 

Den-haag_paagman-kicking-horse

Het verlengde van 'De Fred'
Voorbij het Frederik Hendrikplein gaat de Fred over in de Aart van der Goeslaan. Wat minder bekend dan de Fred, maar dat is volledig onterecht. Neem alleen al de patisserie Philippe Galerne, waar de Hagenaar op zaterdagochtend in de rij staat voor een vers gebakken baquette, heerlijke pains au chocolat, croissants, piccolo's, brioches, maar ook voor olijvenbrood met knoflook en verse basilicum, tomatenbrood en cranberry-walnotenbrood.

Patisserie specialiteiten zijn onder veel meer een mango-limoenbavaroise, een chocolademousse met macaron, een gateaux Basque met sinaasappelbloesem, fruitcake gevuld met vers fruit en madeleines. Loopt het water je al in de mond? Dan moet je zeker langs gaan.  En wat te denken van de geweldige woonwinkel La vie Boheme? Prijzig, ja, origineel? Zeker. En dan de Javaan: een kleine toko waar je typisch Javaans eten kunt bestellen en meenemen.

Betjeman and Barton ligt op de hoek van de Aert van der Goesstraat en het Fredrik Hendrikplein. Hier kan je kiezen uit meer dan 180 soorten thee. Daarnaast vind je ook theeservies van onder andere Emma Bridgewater, Bredemeijer en Zero Japan. Of kleine zoetigheden om bij de thee te serveren.

De winkel is net als de thee: een combinatie van internationale allure, gedegen Franse kennis en Haagse chique. Betjeman heeft een eigen ‘petit salon de thé’ om te proeven, te genieten en eventueel te kopen waarvan je net genoten hebt.

Bij de moderne Seafoodbar Vigo van de familie Roeleveld, een begrip in Den Haag, wordt de vis die ’s ochtends gevangen is ’s avonds geserveerd aan de bar, in het restaurant of op het terras aan de voorkant.

Bereikbaarheid
De Frederik Hendriklaan is goed bereikbaar met de auto en in de straten rondom de Fred kan je bijna overal gratis parkeren. Ook is de Frederik Hendriklaan goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Den Haag Centraal Station en Hollands Spoor.

De Fred in 120 seconden

Neem alvast een voorproefje van wat je te wachten staat als je de Frederik Hendriklaan in Den Haag bezoekt.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!