den haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuinscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag binnenhofscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhoutden-haag-plein-terras

Geen veelzijdiger wijk dan de Zeeheldenwijk

De Zeeheldenwijk, ook wel Zeeheldenkwartier genoemd, is één van de gezelligste en meest veelzijdige stadswijken van Den Haag. Gelegen aan de rand van de Haagse binnenstad met veel authentieke winkeltjes, sympathieke restaurantjes en cafés, zonnige pleinen en prachtige jugendstilpanden is het geen wonder dat deze wijk enorm geliefd is bij de Haagse locals.

De belangrijkste winkelstraten in de Zeeheldenwijk zijn de Prins Hendrikstraat, Zoutmanstraat, Piet Heinstraat en de Anna Paulownastraat. In deze straten vind je een verscheidenheid aan leuke woonwinkels, designwinkels, galeries, kleine kledingwinkeltjes, supermarktjes en tal van speciaalzaken met een bijzonder aanbod.

Mooiste pleinen
In dit ‘kwartier’ liggen ook twee van de mooiste pleinen van Den Haag: het prachtige, intieme Anna Paulownaplein, met leuke terrassen en prima restaurants en het grootsere Prins Hendrikplein. Op dit laatste plein wordt elke donderdag een versmarkt gehouden, de Zeeheldenmarkt. Een totaalaanbod van biologisch vlees, vis, zuivel, eieren, groenten en noten.

Den-haag_zeeheldenkwartier-Prins_Hendrikplein

Stukje geschiedenis
Het Zeeheldenkwartier ontstond aan het einde van de 19e eeuw toen de bevolking van Den Haag sterk groeide. Het voormalige landelijk gebied, grotendeels eigendom van koningin Anna Paulowna, werd na haar dood in 1865 omgevormd tot een woonwijk volgens een recht stratenplan met twee centrale pleinen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de wijk een doorgangsgebied voor het autoverkeer van en naar het centrum. De grote huizen bleken niet aantrekkelijk meer voor de mensen voor wie ze oorspronkelijke gebouwd waren.  De gegoede burgerij vertrok en veel huizen in het Zeeheldenkwartier werden verkocht aan speculanten die de huizen in delen verhuurden. Daardoor en omdat de eigenaren hun huizen niet of nauwelijks onderhielden, gingen de panden snel in kwaliteit achteruit.

In de grote huizen aan het Anna Paulownaplein vestigden zich steeds meer kantoren waardoor het woonkarakter van de wijk deels verloren ging. De wijk raakte in verval. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd een groot renovatieproject uitgevoerd. En tegenwoordig is het Zeeheldenkwartier weer een geliefde woonwijk.

Het hart van de wijk
Rond de twee pleinen liggen levendige straten met ieder hun eigen karakter. De Toussaintkade, tegenover de Paleistuin, en de Anna Paulownastraat kenmerken zich door statige huizen, met vooral woonwinkels en galeries. De Piet Heinstraat is een gezellige, drukke winkelstraat vol bijzondere winkels, leuke eettentjes en heel veel koffietentjes.

Het Prins Hendrikplein vormt het hart van de wijk. Het is dé plek voor buurtfestivals, de biologische markt, een kinderspeeltuintje en gezellige terrassen. Het bekendste evenement is het jaarlijkse Zeeheldenfesitival. Een meerdaags zomers feest met een verscheidenheid aan optredens, straattheater en activiteiten.

Musea
Naast een grote hoeveelheid aan galeries zijn er in het Zeeheldenkwartier ook een drietal musea gevestigd. Het Museum voor Communicatie, voorheen het PTT-museum, toont de invloed van communicatietechnologieën op mens en maatschappij. Vooral leuk voor kinderen en jongeren. Panorama Mesdag en De Mesdag Collectie concentreren zich op het werk van de beroemde Haagse schilder Hendrik Willem Mesdag en zijn tijdgenoten van de Haagse School.

Bereikbaarheid
H
et Zeeheldenkwartier puilt uit van de auto’s en overal geldt bijna de hele dag betaald parkeren. In de Prins Hendrikstraat en de Elandstraat bevinden zich twee kleine parkeergarages. Beter is het om vanaf Station Den Haag Centraal of Station Hollands Spoor de tram te pakken. Zowel tram 3 als tram 6 hebben haltes in het Zeeheldenkwartier. En aangezien het Zeeheldenkwartier aan de binnenstad grenst is het ook zeer goed te belopen.  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!