Literaire wandelingen door Den Haag
Dwalen door het Den Haag van Jan Siebelink of Yvonne Keuls? In de voetsporen van Harry Mulisch of Arnon Grunberg door Amsterdam? Het kan met de Literaire Routes App van het Literatuurmuseum. Deze app voor smartphones biedt 7 literaire wandelingen door verschillende steden in Nederland. De diverse literaire routes zijn vol literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen. Aan de hand van onder meer anekdotes, citaten uit leven en werk, en bijzondere beelden voeren de wandelingen langs de plekken die het decor vormen voor zowel het leven als werk van schrijvers en dichters.
Het huis waarin ze hebben gewoond, de stad waarin ze zijn opgegroeid, de omgeving waaruit ze inspiratie putten: plaatsen spelen een belangrijke rol in het leven en ook in het werk van schrijvers. In hun romans lopen fictie en werkelijkheid vaak in elkaar over. Literaire wandelroutes brengen je langs plaatsen die een plek kregen in de Nederlandse literatuur. De routes zijn overigens ook de moeite waard als je niet van lezen houdt, want ze brengen je door mooie steden en gebieden.
Den Haag
In Den Haag kun je wandelen in de voetsporen van Jan Siebelink, Louis Couperus en Yvonne Keuls. De wandeling Yvonne Keuls voert langs de huizen waar Keuls opgroeide, de scholen waar ze in de klas zat, de plekken waar ze kattenkwaad uithaalde. De omgeving waar ze de oorlog beleefde, waar haar Indische tantes rondstruinden, waar ze ten strijde trok tegen onrecht. Dit is de omgeving waar ze inspiratie opdeed, en nog steeds doet, voor haar veelomvattende oeuvre van proza, toneel, columns, hoorspelen, televisiedrama en film. Verteller tijdens deze wandeling is acteur Kees Coolen en Keuls leest citaten uit haar romans.
Of wandel met de app door Den Haag in de voetsporen van Louis Couperus. Je passeert statige panden waarin Couperus in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. In dezelfde stad kun je ook de Jan Siebelink-wandeling maken. Deze route brengt je onder meer naar de Suezkade, de titel van één van zijn boeken.
Amsterdam
In Amsterdam kun je een wandeling maken in de voetsporen van Harry Mulisch. De jongste auteur die op de voet kan worden gevolgd is Arnon Grunberg. Zijn route passeert twintig plekken in Amsterdam-Zuid. Bij elke stop is een daarbij horende passage uit Grunbergs werk te horen.
Verder is er een wandeling door Harlingen, de Friese stad die een rol speelde in het leven en werk van Simon Vestdijk. De havenstad inspireerde hem onder meer tot het schrijven van het gedicht 'Stad aan de Wadden'. Terwijl je over de Waddenzee tuurt, kun je in de app het gedicht afspelen. Met de route Literair Noordwijk kun je beleven hoe meerdere schrijvers en dichters hun inspiratie vonden in de duinen en bollenvelden in de omgeving van Noordwijk.
App
Het Literatuurmuseum adviseert met een volle accu op pad te gaan, omdat ‘deze app een vrij hoog batterijverbruik heeft’. De Literaire Routes App De Literaire Routes-app van het Literatuurmuseum kan gratis worden gedownload in de Appstore of Google Play. Op de site van het Literatuurmuseum vind je meer informatie over de app.
Andere literaire wandelingen
Het Schrijverspad Veluwezoom is een initiatief van neerlandicus Bert van Dorsten. De heuvels van de Veluwezoom hebben een belangrijke rol gespeeld voor de Nederlandse literatuur. Jan Siebelink groeide er op, Simon Carmiggelt kwam er regelmatig en Louis Couperus wandelde tijdens zijn verblijf dagelijks door de bossen van de Veluwezoom. De streek kwam niet voor niets in diverse werken van deze schrijvers aan bod.
Simon Carmiggelt beschreef in 1963 in zijn 'Kronkels' het uitzicht over de IJssel. Op een bankje in het dorp De Steeg kijken Simon Carmiggelt en zijn vrouw uit over de IJssel. Dit is één van de honderd schrijverslocaties die je op de route passeert. Je wandelt onder meer langs woonhuizen, standbeelden en locaties die terugkomen in bekende boeken. De route van 70 kilometer gaat van Rhenen naar Dieren en loopt over de stuwwal van de Veluwezoom. Je wandelt over landgoederen en langs de IJssel. De etappes zijn gemiddeld 15 kilometer lang.
De route is beschreven in een boek over het Schrijverspad Veluwezoom. Hierin staat behalve de routebeschrijving ook achtergrondinformatie over de locaties waar je langskomt.
In Geldrop (Noord-Brabant) bestaat al langer een A.F.Th. van der Heijden-wandeling, een particulier initiatief.