den haag paleistuinden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhofden haag paleis noordeinde

Stadswandelingen en rondleidingen door politiek Den Haag

Ben je geďnteresseerd in 'politiek Den Haag' en in politieke geschiedenis? Loop dan vooral eens binnen bij het bezoekerscentrum ProDemos aan het Binnenhof. ProDemos verzorgt rondleidingen en stadswandelingen rondom het Binnenhof. Voor oud en jong.

Verbouw Binnenhof
In 2020 gaat het Binnenhof voor 5,5 jaar ‘op de schop’. Van buiten zou je het niet zeggen maar achter de schermen is het Binnenhof hard aan renovatie toe. Wil je het Binnenhof en de gebouwen rondom het politieke centrum nog in hun ‘oude staat’ zien dan is het zeker de moeite waard nu een wandeling bij ProDEmos te boeken.

Maar ook tijdens de renovatie blijft ProDEmos stadwandelingen en rondleidingen aanbieden naar bijvoorbeeld de nieuwe onderkomens van het parlement, maar ook op en rond het historische Binnenhof via de loopbrug die over het Binnenhof wordt aangelegd.

Den-haag_ProDemos

Met of zonder gids
ProDemos verzorgt naast rondleidingen door en rondom het Binnenhof ook stadswandelingen door politiek en historisch Den Haag. Deze stadswandelingen kan je maken onder leiding van een gids of zelfstandig lopen aan de hand van een plattegrond met alle benodigde informatie. Je kan kiezen uit de volgende wandelingen: 200 jaar Koninkrijk, Den Haag hier en nu, Terug naar de Republiek of Het Haagse Grondwetpad.

Ferry Mingelen
Wil je zelf op verkenning maar toch onder ‘deskundige en persoonlijke leiding’ dan is de audiotour, ingesproken door voormalig politiek commentator en kenner van politiek Den Haag Ferry Mingelen, een leuke optie. Hij neemt je mee langs vijftien plekken op en rond het Binnenhof, waaronder de Hofvijver, de Gevangenpoort, het standbeeld van Johan de Witt, de Eerste en Tweede Kamer, het Torentje van de minister–president en natuurlijk perscentrum Nieuwspoort.

Bij iedere locatie vertelt Ferry Mingelen iets over de geschiedenis of de politieke betekenis van de plek en voegt daar ook een persoonlijk verhaal aan toe.

Den-haag_Binnenhof_ridderzaal

Binnenhof in 3D
Bij het bezoekerscentrum kan je voor 2 uur ook een tablet huren waarmee je zelfstandig het Binnenhof verkent. Op het tablet zie je in 3D-modellen hoe het Binnenhof er uit zag in 1630, 1860, 1970 en 2016. Elke periode gaat vergezeld van achtergrondinformatie, politieke feitjes, architectonische wetenswaardigheden en anekdotes. Je bepaalt zelf je route en wat je wilt zien.

Kinderprogramma
Voor kinderen heeft ProDemos een speciaal programma ‘Als ik de baas zou zijn’… Tijdens de kinderrondleiding ontdekken kinderen het Binnenhof met een koffertje vol bijzondere voorwerpen. Waar leest de koning de troonrede voor? En hoe ziet zijn troon er uit? De kinderen mogen van alles vragen en kunnen muntjes verdienen, die ze later als échte ministers van Financiën mogen uitgeven. Waar zou het geld naar toe gaan als zij de baas waren?

Alle rondleidingen en stadwandelingen kan je online reserveren via de website van Prodemos.

Openingstijden: het bezoekerscentrum is geopend van maandag tot en met zaterdag vanaf 09.30 uur tot 17.00 uur. Op feestdagen is het gesloten. 

Bereikbaarheid: in de buurt van Prodemos is voldoende parkeergelegenheid. Zo liggen de parkeergarages Plein, Grote Markt, Malieveld, Muzeplein en Torenplein op loopafstand van het bezoekerscentrum.
Het Binnenhof is ook uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan kiezen uit tram  1, 2, 3, 4, 6 en 16 (halte Centrum/halte Spui) of bus 24 of 22 (halte Buitenhof).

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat
Hofweg 1H
2511 AA Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!