scheveningen-pierden haag lange voorhoutden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden haag paleistuinden haag binnenhof

Zes top cafe's aan het gezelligste plein van Den Haag

De Grote Markt in het centrum van Den Haag, vlakbij de Grote Kerk, is een van de gezelligste pleinen van de stad. Het is eigenlijk gewoon één groot terras, dat gedeeld wordt door zes unieke horecagelegenheden met elk een eigen sfeer. De sfeer is sowieso altijd gemoedelijk, met een creatief, eigenzinnig en vooral gemêleerd uitgaanspubliek. 

Den-haag_Grote_Markt

Voor elk wat wils
Toe aan een Mediterraans sfeertje? Ga dan naar café September. Mag het een tikkeltje ruiger? Dan is het tijd voor de Zwarte Ruiter waar je tot laat in de avond kan blijven hangen voor optredens van bandjes. Ben je in voor een te gekke cocktail? Dan is Tikibar Vavoom ‘the place to be’.

Liever een speciaal biertje met kip van het spit? Breng dan een bezoek aan Hoender & Hop. Rustig ontbijten doe je bij Zèta. ’s Avonds kan je daar terecht voor de Thaise keuken. En bij de Boterwaag voelt iedereen zich thuis. Dit 17de eeuwse pand is een echte gouwe ouwe aan de Grote markt.

Den-haag_Grote_Markt

Nonnenklooster
Op de plaats waar nu het plein is, stond sinds 1452 het St. Elizabeth Convent, dat in 1584 afbrandde. Dit was een van de vier nonnenkloosters die aan het eind van de Middeleeuwen in Den Haag waren gebouwd. In 1584 brandde het klooster af. Tijdens de Reformatie werden de restanten afgebroken en de grond werd doorverkocht. In 1614 werd op deze plek het marktplein aangelegd waar een groente- en fruitmarkt werd gehouden.

Haagse grachten

In dezelfde periode groef men de Lutherse Burgwal (een gracht), waardoor de Grote Markt per schip bereikbaar werd. In 1642 werd belangrijke Prinsegracht aangelegd, die de stad met het Westland verbond waardoor er ook koren, kaas en boter uit het Westland aangevoerd kon worden. Langs de Prinsegracht werden grote handelshuizen gebouwd, zoals het Koorenhuis en het Boterhuis.

Den-haag_Grote_Markt

Van markt naar hippe hotspot

Rond 1900 werden de meeste Haagse binnengrachten gedempt, waaronder ook de Prinsegracht. De markt zelf werd in 1938 verplaatst naar het Hobbemaplein in de Schilderswijk en heet nu de De Haagse Markt. Vanaf de jaren zeventig in de 20e eeuw veranderde het plein geleidelijk in één van de belangrijkste uitgaansgebieden van Den Haag.

Het oude Boterhuis uit 1650, omgedoopt in Boterwaag, werd gerestaureerd als grand café. En ook andere historische panden aan het plein, zoals De Zwarte Ruiter, ondergingen een restauratie tot horecagelegenheid.

Twee Haagse iconen

In 2004 werd na veel vertraging en flinke budgetoverschrijdingen de tramtunnel van Den Haag geopend. Deze heeft een ondergrondse halte aan de Grote Markt. Doordat de ingang van de halte verdiept is aangelegd, is het karakter van het plein niet veel veranderd.

De Grote Markt is sinds 2016 nog een attractie rijker: een standbeeld van de populaire stripheld Haagse Harry. Het drie ton zware en meer dan twee meter hoge beeld staat boven de ingang van de tramtunnel, met uitzicht op de toren van de Grote Kerk.

Den-haag_Standbeeld_Haagse_Harry

Tikibar Vavoom
Dè cocktailbar van Den Haag is Vavoom, Grote Markt 29. Lekker laid-back loungen met goeie surf en rock'n'roll uit de speakers. De aankleding met houten maskers, hulabeeldjes, surfgadgets en exotische bloemen maken het Tikigevoel compleet. De perfecte plek om te genieten van je professioneel geshakete cocktail. Tussen 12.00 en 16.00 uur kan je hier ook prima lunchen.
 
Hoender & Hop
Op de Grote Markt is het doorgaans zelf-halen-aan-de-bar, maar bij Hoender & Hop (nummer 25) word je op je wenken bediend: speciaalbier in je glas, full service bediening aan tafel en de sappigste kip aan het spit. De liefde voor no-nonsense barbecue-klassiekers in de stijl van het Amerikaanse Zuiden gaat hier samen met een bourgondisch biermenu.

Het Franse vrije uitloop-kippetje (uit Les Landes) wordt bij Hoender & Hop tot perfectie gebraden. Het kippetje is diervriendelijk opgegroeid in het bos, met geheel natuurlijke voeding. Dit levert heerlijk doorregen vlees, bekroond met de hoogste classificatie voor pluimvee in Frankrijk, het Label Rouge.

Hoender & Hop serveert de kip zoals jij hem hebben wilt – recht van het rotissoir op tafel, in goedgekruide stukken bij de borrel of in een brown paper bag mee naar huis. Ook aan de kleintjes is gedacht met bio-friet en huisgemaakte appelmoes bij het kippetje.

Vanaf 11.00 is de keuken open voor lunch, met broodjes pulled chicken, garnalenkroketten of een klassieke caesarsalade. De keuken sluit om 22.30 uur.

Zeta

Van maandag tot en met zaterdag kan je al vanaf 8.00 uur bij Zeta, Grote Markt 28, terecht voor een heerlijk ontbijtje met een lekker ‘bakkie’, verse croissants en de krant van de dag. Er is keuze uit yoghurt met muesli, verse sapjes, gezond belegde broodjes en dagelijks versgebakken zoetigheden. Naast het vaste assortiment serveert de Zèta een heel scala aan wisselende producten, zoals shakes, tosties en dagverse soepen.

Den-haag_Grote_Markt

Van ontbijt naar lunch (van 9.00 tot 16.00 uur) naar borrel en als de avond valt (vanaf 17.30) nemen de Thaise dames de keuken over en bereiden authentieke Thaise gerechten zoals viskoekjes, Pad Thai, Slow Roast Pork Ribs, krokante kippendij-sateetjes en stir-fry van verse Noordzeetong.

Naast de vaste kaart kan je bij Zeta ook een dagelijks wisselende dagschotel bestellen, die bestaat uit drie kleine gerechtjes op één bord.

September
Café-restaurant September (Grote Markt 26) is dagelijks vanaf 11.00 geopend voor een kop koffie of een vroege lunch. Je kan hier zeven dagen per week genieten van heerlijke bistroklassiekers. Bij September houden ze van verse Mediterraanse streekgerechten. Schuif in de middag (tot 17.00 uur) eens aan voor een sandwich geitenkaas, gegrilde paprika en balsamicostroop, een artisjokkensalade of voor een burger of uitsmijter.  Voor het avondeten kan je vanaf 17.30 uur terecht. De keuken is open tot 21.30 uur.

De Franse bistroklassiekers worden uiteraard in ere gehouden zoals de moules frites, een malse steak of in roomboter gebakken vis. Ook vegetariërs zijn welkom voor een mediterraans avontuurtje. Zij kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een zwarte bonenburger of de beroemde ‘kipsaté’ van de Vegetarische Slager. Uiteraard heeft September ook een goede wijnkaart.

‘s Avonds staan er regelmatig sessies met jazz-muziek en akoestische acts op het podium en in het weekend wordt het een gezellige drukte met op twee verdiepingen etende, drinkende en dansende mensen.

De Zwarte Ruiter
De Zwarte Ruiter (nummer 27), is al sinds jaar en dag het warm kloppend hart van de Grote Markt. Van ochtendkoffie tot nachtbrakerij, van Haagse kak tot Hagenees, ze komen hier allemaal voor de gezellige kroegsfeer, de vriendelijke bediening, een biertje op het terras, het lekkere eten of voor de muziek. Kijk hier voor meer informatie. 

Den-haag_Grote_Markt_zwarte-ruiter

De Boterwaag
Een andere ‘gouwe ouwe’, gelegen op de hoek van de Grote markt (8A) is de Boterwaag. Het tot Grand Café omgebouwde 17de-eeuwse pand nodigt mensen vanzelf uit om lekker te komen eten, drinken en te genieten van elkaars gezelschap. Met 16 bieren op tap en nog veel meer op fles is de Boterwaag ook één van de grotere speciaalbier-cafés van Den Haag. 

Het restaurant van de Boterwaag opent om vijf uur voor het diner. Ideaal om bijvoorbeeld even snel een daghap met het gezin te eten. Vanaf 10.00 uur kan je al lunchen. Bij de Boterwaag krijg je goed eten voor een vriendelijke prijs. Ook hier gebruikt de keuken voornamelijk ingrediënten van lokale producenten, die biologisch werken.

Bereikbaarheid
De Grote Markt is zowel bereikbaar met het openbaar vervoer als met de auto. Kom je met het openbaar vervoer dan is de Markt te bereiken met tramlijnen 2, 3, 4 en 6, buslijn 25 en in 15 minuten te lopen vanaf de treinstations Den Haag CS en HS. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Parking Spui, Centrum en Turfmarkt.

Den-haag_Grote_Markt

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!