scheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden haag binnenhofscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutden haag grote marktden haag binnenhof hofvijver

Borrelen tussen politici aan het Plein in Den Haag

In Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, wil je natuurlijk ook wel eens borrelen tussen de politici en bestuurders. Op het Plein met zijn vele horecagelegenheden komen na vijven regelmatig ministers, staatssecretarissen, hun politieke assistenten, (hoge) ambtenaren en natuurlijk ook journalisten een drankje doen. De terrassen en café's aan het Plein, gelegen naast de Tweede Kamer, zijn dan ook dé plek om ze tegen te komen. 

Den-haag_Plein

’s Graven Kooltuin
Het Plein in Den Haag was ooit een grote (moes)tuin, gelegen achter het Binnenhof. Om deze tuin lag een hoge muur met torens die aansloot op de muren die om het Binnenhof en Buitenhof heen lagen. Het tuincomplex werd omgeven door grachten en doorsneden door sloten. De moestuinen werden 's Graven Kooltuin genoemd. De Kooltuin zelf was toegankelijk vanaf het Binnenhof en vanaf het Voorhout.

Place Royale
Tijdens de 80-jarige oorlog, toen het Binnenhof grotendeels verlaten werd, werd de tuin verwaarloosd. In 1598 liet Prins Maurits de tuinen opknappen, maar er werd geen groente meer geteeld. Het werd een ommuurde siertuin, de Stadhouderstuin. 

Den-haag_Plein

In 1632 werd de Stadhouderstuin omgetoverd tot paradeplein. Een plein dat moest lijken op het Place Royale in Parijs, omringd door voorname stadswoningen. Rond het plein verrezen dan ook grote herenhuizen en bouwden steden als Amsterdam en Rotterdam hun logementen voor de afgevaardigden naar de Staten van Holland. De meeste van deze gebouwen werden in classicische stijl opgetrokken. Alleen het Mauritshuis dat Graaf Johan Maurits liet bouwen, is daar nog van over.

Den-haag_Plein

Standbeeld Willem van Oranje
Midden op het Plein staat het ruim vier meter hoge bronzen standbeeld van stadhouder Willem I, beter bekend als Willem de Zwijger of Willem van Oranje. Het beeld is gemaakt door Louis Royer en werd onthuld in 1848. Bij de herinrichting van het Plein is het standbeeld een kwartslag gedraaid en sindsdien kijkt de prins niet meer naar het Binnenhof, maar naar het oosten.

Den-haag_Plein

Uitgaan op het Plein
Eigenlijk bestaan er maar twee soorten Hagenaars, Plein-bezoekers en Grote Markt-bezoekers. Waar je gaat zitten is aan jou, maar mocht je op het Plein willen neerploffen voor een lekkere lunch of een goed diner dan is Cloos een prima keuze.

Den-haag_Plein

Cloos
Restaurant Cloos biedt een ruime keuze aan Italiaanse specialiteiten. Voor de lunch staan er onder andere heerlijke broodjes, rijke salades en gevarieerde pasta’s op het menu. Maar ook warme kroketten. Zo heeft Cloos voor elk wat wils. Bij het diner kan je kiezen uit overheerlijke antipasti, verschillende verse vis-, vlees- en pastagerechten en een keur aan feestelijke nagerechten. Uiteraard beschikt Cloos ook over een prima wijnkaart.

Elke vrijdag en zaterdag verandert Cloos na het diner in een danscafé. DJ's draaien een mix tussen klassiekers en hits van vandaag. Danscafe Cloos is de ideale combi van cafégevoel en club. Er geldt een deurbeleid waarbij eisen gesteld worden aan leeftijd en kleding. Vaste klanten hebben voorrang bij extra drukte of feesten.

Den-haag_Plein

De Haagse Kluis
Op nummer 20 zit De Haagsche Kluis. Het café restaurant heeft een terras aan het Plein, een heerlijke tuin, café en een restaurant. Een fijne plek, waar talloze elementen, van tegelmozaďken in de vloeren tot het natuursteen rondom de open haard nog verwijzen naar de mooie art deco stijl waarin het pand gebouwd is.

Vanaf 1905 was in het pand een bank gevestigd en tot aan de Tweede Wereldoorlog functioneerde het tevens als woonhuis van de Joodse familie Edersheim. Het Tuinhuis was ooit privé synagoge van de bankiersfamilie. Hoe mooi de ruimte was, laat zich raden door de monumentale schouw en het hoge plafond met de beschilderde panelen.

Den-haag_Plein

Het ŕ la carte restaurant bevindt zich in de ruimtes waar de voormalig staatsman en minister van buitenlandse zaken Joseph Luns in de jaren ’50 van de vorige eeuw kantoor hield. De plechtige sfeer roept veel herinneringen op. De kluis van het kantoor lag in het souterrain, dat nu in gebruik als keuken van het restaurant.

Elke donderdag- vrijdag- en zaterdagavond wordt het café omgebouwd tot Danscafé Kluis. Op donderdag is het studentenavond, op vrijdagavond is het Ladies Night van 23.00 – 04.00 uur en zaterdagavond is het feestavond met gastoptredens. Bij De Haagse Kluis geldt een deurbeleid. Zo hebben vaste klanten voorrang als het druk is en worden er enige eisen aan kleding en uiterlijk gesteld.

De twee gezichten van Millers
Ook bij Millers, Plein 8, 9 en 10, gaan in het weekend na het avondeten de tafels en stoelen aan de kant en wordt het restaurant omgetoverd tot een club waar je tot in de kleine uurtjes kunt dansen. Er zijn twee gedeelten: Millers en Café Millers. In Millers wordt voornamelijk house en dance muziek gedraaid. Er geldt een minimumleeftijd van 23 jaar. Legitimatiebewijs is verplicht.

Ook bij Millers is het de regel dat aan vaste gasten voorrang verleend wordt bij het verkrijgen van toegang tot onder meer feesten of als het erg druk is. Verder stelt Millers stelt eisen aan kleding en voorkomen (zo zijn onder ander sportkleding, overmatige sieraden en tatoeages zijn niet gewenst).

Op doordeweekse dagen is Millers een a la carte restauarant, een grand café, een bites café met 6 bars. Millers beschikt over een verwarmd terras aan de Plein kant.

Den-haag_Plein-terras

De veelzijdigheid van café-restaurant Luden
Bij café-restaurant Luden, met buitenterras op het Plein (6-7), kun je zeven dagen in de week terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Luden biedt daarnaast een grote variatie aan specials zoals een high wine (iedere dag tussen 14.00 uur en 17.00 uur), beer & bites (ook tussen 14.00 en 17.00 uur), of een high tea (elke dag tussen 11.00 uur en 17.00 uur).

En ga vooral eens op zondag of maandag (vanaf 17.00 uur) onbeperkt gamba's eten! Dinsdagavond is het jazz-avond en op vrijdag-en zaterdagavond is er altijd live muziek, op zondagmiddag geniet je tijdens de lunch van live easy listening music.

Op woensdag bestel je tussen 17.00 en 20.00 uur alle gin & tonics voor maar € 6,50 per glas. De barmannen van Luden maken de lekkerste drankjes. Wat te denken van een Charlie Chaplin met verse zwarte bessen, de klassieke Cucumber madness met komkommer en rozemarijn of Pink & Licorice met frambozen en zoethout. 

Bij Luden staat de zondag in het teken van de familie. Heb je gezellig gewinkeld, een mooie wandeling gemaakt of wi je gewoon buiten de deur eten? Bij Luden zijn op zondag alle kindermenu’s tussen 17.00 uur en 19.00 uur slechts € 5,- Daarbij krijgen de kids ook nog onbeperkt limonade en een leuk cadeautje. Als dat geen fijne zondag wordt!

Vegetarisch bij de Eeuwige Jachtvelden
Tegenover het Binnenhof aan Plein 14, met royaal terras, ligt de sfeervolle brasserie De Eeuwige Jachtvelden. Laat je verrassen door uitgebreide mogelijkheden van ontbijt, lunch, borrel of diner met de beste ingrediënten van het seizoen. De Eeuwige Jachtvelden heeft op haar menukaart ook fijne gerechten voor vegetariërs.

Plein XIX: spraakmakend
Plein XIX is genoemd naar het adres Plein 19 tegenover het Binnenhof, waar het restaurant gelegen is. Het borreluur op donderdag en vrijdag vanaf 16.30 is beroemd en de trefkans een politicus te zien is hier groter dan elders. Je kan bij Plein XIX zeven dagen per week terecht voor een lunch, borrel of diner. De keuken is prima en ook hier komen vegetariërs aan hun trekken.

Dit zijn nog lang niet alle horecagelegenheden aan het Plein Zo heb je nog bruin café Berger, Barlow, het Italiaanse restaurant Gusto en Leopold, met een uitgebreid Belgisch bier assortiment. Ga vooral gezellig rondstruinen en ontdek waar jij je het prettigst voelt. Het leuke van de horeca aan het Plein is dat geen van de locaties je zal teleurstellen, daarvoor is de sfeer te uniek: gelegen naast het kloppend hart van politiek Den Haag.

Bereikbaarheid en parkeren
Het Plein is zowel te bereiken met het openbaar vervoer als met de auto. Talloze tram- en buslijnen stoppen in de buurt. Vanaf treinstation Den Haag Centraal hoef je maar vijf minuten te lopen en je bent er. Onder het plein bevindt zich de grote Pleingarage en andere parkeergarages in de buurt zijn Q-park Grote Markt en Muzenplein.    

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!