den haag paleis noordeindeden haag binnenhofscheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag lange voorhoutden-haag-plein-terras

Circustheater Scheveningen voor een onvergetelijke theaterervaring

Voor wie van musicals, cabaret of andere theatershows houdt is de spectaculaire setting van het Circustheater in Scheveningen Bad, Den Haag, de slagroom op de toch al verrukkelijke taart. Het Circustheater ligt vlak achter de boulevard van Scheveningen met het schitterende Kurhaus en onlangs verbouwde Pier.

Den-haag_Circustheater-Scheveningen

Miljoenen bezoekers
In 1991 kocht Joop van den Ende het toen bijna 100 jaar oude circusgebouw voor een symbolisch bedrag van één gulden van de gemeente Den Haag. Hij liet het vervolgens door architect Arno Meijs verbouwen tot een prachtig musical-theater. Na de twee jaar durende verbouwing opende het nieuwe theater met The Phantom of the Opera. Legendarische musicals als Miss Saigon, Elizabeth, Aïda, The Lion King, Tarzan, Mary Poppins, Wicked, Sister Act en Billy Elliot trokken in de loop der jaren miljoenen bezoekers naar Scheveningen. Het theater is nu onderdeel van Stage Entertainment. Van den Ende gebruikt het hoofdzakelijk voor musicals. 

Allround theater
Het theater heeft meermalen een andere naam gekregen. Tot 2004 heette het VSB Circustheater, daarna – tot 2010 – Fortis Circustheater en sinds augustus 2011 is het Leusdense softwarebedrijf AFAS Software B.V. de naamgever van het Circustheater. Het ruim 100 jaar oude circusgebouw is inmiddels uitgegroeid tot een allround theater.

Den-haag_Circustheater-Scheveningen

Begonnen als een echt circus
Toen het gebouw in 1904 in gebruik werd genomen door circus Schumann was het een echt circus, dat alleen ’s zomers geopend was. De dieren werden met een trein aangevoerd op het station Hollands Spoor om vandaar via het baanvak van tramlijn 11 naar de Duinstraat gebracht te worden. vanaf het uitlaadperron werden de circusdieren begeleid naar het Gevers Deynootplein waar de stallen waren. In latere jaren fungeerde het Circustheater onder meer als concertzaal.

Denhaag_circustheater-circus-schumann

Beeldende kunst
Ook de beeldende kunst is ruim vertegenwoordigd in het Circustheater. De collectie is samengesteld door Janine van de Ende, de echtgenote van Joop.

Nog voordat je een stap in het theater gezet hebt worden je zintuigen al geprikkeld door zes grootse beelden die gezamenlijk een internationale beeldentuin vormen. Eenmaal in het theater vind je in de verschillende foyers werken van bijvoorbeeld de hyperrealist Tjaf Spaarnaay, de multimedia-kunstenaar Sam Nhlengethwa , Lita Cabelutt die zich in haar werk laat inspireren door onder ander Coco Chanell en Don Qiuchot, maar ook van de bekende Cobra kunstenaar Karel Appel. 

Restaurant Le Cirque
In restaurant Le Cirque kan je een theatermiddagje of –avondje beginnen of afsluiten. Eten bij Le Cirque maakt je theaterbezoek compleet. Lunchen, borrelen of dineren, met de hele familie, vrienden, je gezin of met z’n tweeën, alles is mogelijk bij restaurant Le Cirque.

Den-haag_circustheater-Le-Cirque

Wil je verzekerd zijn van een tafel reserveer dan via de website van het Circustheater. Wel zo handig. Het restaurant is trouwens ook geopend buiten de speeldata om: op dinsdag tot en met vrijdag van 17.00 uur tot 22.00 uur, zaterdag van 12.00 uur tot 22.00 uur en zondag van 13.00 uur tot 22.00 uur. Op maandag is het restaurant in de regel gesloten (met uitzondering van speelavonden). 

Kaartverkoop
Kaarten voor musicals en andere theatervoorstellingen kun je reserveren via de officiële verkoopkanalen: online via de website, telefonisch via Eventim of bij de theaterkassa. Kijk op de website van het Circustheater voor meer informatie (onder praktische informatie / kaartverkoop). 

Bereikbaarheid
Het Circustheater is bereikbaar met de auto en in de directe omgeving van het theater vind je een aantal parkeergarages. Gratis parkeren in de straten van Scheveningen is niet mogelijk en er geldt ook een maximale parkeerduur van 120 minuten.

Vlakbij het theater vind je drie parkeergarages. Deze zijn zeven dagen per week, 24 uur per dag geopend.
Parking Scheveningen Bad aan de Zwolsestraat ligt op 5 minuten loopafstand van het theater; Parking Nieuwe Parklaan, Nieuwe Parklaan, ligt direct naast het theater en Parking Kurhaus aan Gevers Deynootweg ligt tegenover het theater. 

Een uitrijkaart voor deze garages kost 13,50 euro en is 16 uur geldig. Uitrijkaarten kun je kopen bij de informatiebalie, de theatershop en de theaterkassa van het AFAS Circustheater. Hiermee kan je direct uitrijden bij de slagboom en hoef je niet in de rij te staan bij de betaalautomaat.

Voor mindervaliden zijn er vier parkeerplaatsen direct naast het theater. Hier kun je parkeren volgens de parkeerregels van de gemeente Den Haag. Kijk voor meer informatie over bereikbaarheid met de auto en parkeren op de website van het Circustheater.

Den-haag_Circustheater-Scheveningen

Trein
Kom je met de trein dan heeft het Circustheater een leuke aanbieding voor je in samenwerking met de NS (inclusief Haagse tram). Vanaf elk station in Nederland reis je super voordelig en comfortabel naar het theater. Kijk voor meer informatie en prijzen op de website van het Circustheater onder bereikbaarheid (openbaar vervoer).

Luxe bus
Wil je liever met een luxe bus voor de deur van het theater afgezet worden Geen probleem. Bij veel musicals kan je kiezen voor een bus arrangement. Je reist vanuit je eigen regio met een luxe touringcar naar het AFAS Circustheater. En na afloop stap je zo weer in voor de terugreis. Voor meer informatie kijk je ook hiervoor op de website onder bereikbaarheid (openbaar vervoer).

Openbaar vervoer
Het AFAS Circustheater is vanaf beide Haagse stations makkelijk bereikbaar. Je neemt tramlijn 9 richting Scheveningen - Zwarte Pad. De tram stopt voor het AFAS Circustheater. Vanaf Den Haag Hollands Spoor kan je ook tramlijn 1 richting Scheveningen - Zwarte Pad nemen. Deze stopt bij het Kurhaus.

AFAS Circustheater
Circusplein 50
Den Haag / Scheveningen Bad  

The Lion King in Scheveningen

Nieuwsgierig naar de omgeving van het Circustheater? En wil je een indruk krijge van één van de populairste musicals? Kijk dan naar deze 3 minuten durende impressie. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!