den haag paleis noordeindescheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhoutden haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden-haag-plein-terrasden haag paleistuinden haag grote markt

Drie van de mooiste uitzichten over Den Haag

Een van de meest spectaculaire uitzichten over Den Haag heb je vanaf de Haagse Toren. Deze 135 meter hoge torenflat, in de volksmond ‘het Strijkijzer’ genoemd, ligt aan het Rijswijkseplein vlakbij station Den Haag HS. De Haagse Toren is ontworpen door architect Paul Bontenbal, die zich hierbij heeft laten inspireren door het Flatiron Building (1902) in New York.

Het balkon van Den Haag
In de Toren zijn café's, restaurants, vergadercentra, flexwerkplekken, kantoren, woningen en een nachtclub gevestigd. Sinds 19 november 2011 is het uitzichtpunt op de 41ste en 42ste verdieping van de Haagse Toren open voor publiek. Het buitengedeelte heeft een hoog hek met mazen, groot genoeg om goed doorheen te kijken en klein genoeg om te verhinderen dat iemand hier van het gebouw af kan vallen of springen.

In 40 seconden omhoog
Bezoek de Haagse Toren en geniet van het onvergetelijke uitzicht. Met de Panorama Lift schiet je in 40 seconden omhoog. Eng? Er is ook een dichte lift. Vanaf de balkons kan je tot 40 kilometer ver kijken. Richting Hoek van Holland, de binnenstad van Den Haag en de kustlijn vanaf balkon West en richting Rotterdam vanaf balkon Zuid.

De Highest Tea
In de Haagse Toren kan je ook lunchen of dineren, een kop koffie drinken, met een echt Haags taartje erbij of genieten van de ‘Highest Tea’, de Highest Wine of de Highest Champagne. Je kan kiezen uit het internationale ‘The Penthouse Restaurant’ of The Veranda Café, het semi-buitengelegen Penthouse café op de 41e verdieping. The Penthouse Veranda is geopend in het zomerseizoen (bij goed weer). De SkyBar is dagelijks geopend van 12.00 tot 23.00 uur of tot sluitingstijd van het restaurant. 

Haagse Toren
Rijswijkseplein 786
2516 LX Den Haag

De Haagse Toren is dagelijk geopend van 12.00 tot 22.00 uur of later.
Entree €8,- (inclusief een waardebon voor een drankje in het Veranda Café). Tickets zijn te koop aan de receptie op de begane grond, via de VVV of in de online-shop op de website van de Haagse Toren.

Bereikbaarheid:
Het gebouw ligt direct naast Station Hollands Spoor. Je kunt alle trams en bussen gebruiken die voor of naast het station stoppen. 
Ben je met de auto, neem dan afslag 3 vanaf de A12. Parkeren kan overdag op de straten rond het gebouw zoals de Van Maanenkade. Je kunt ook terecht in de Q-Park parkeergarage Laakhaven.

Een uniek uitkijkpunt: de toren van de Grote of St Jacobskerk
‘Daer staet een Tooren op tot aen de lucht verheven’, dichtte Jacob van der Does in 1668 in zijn loflied op de Grote of St Jacobs Kerk. De toren moest de afgedwaalde reiziger naar Den Haag wijzen. Eeuwenlang was dit een vast herkenningspunt en bepaalde hij het silhouet van Den Haag. Samen met de Grote of St Jacobskerk is de toren één van de oudste monumenten van Den Haag. 

288 treden hoog
Sinds kort is het mogelijk om niet alleen de kerk te bezichtigen, maar ook de toren te beklimmen. Na het nemen van een ‘hindernis’ van de 288 treden word je inspanning beloond met een fabuleus 360 graden uitzicht over heel Den Haag. Bij helder weer zie je zelfs de gemeenten rondom Den Haag en natuurlijk de badplaats Scheveningen.  De toren, gebouwd met een gift van hertog Jan van Beieren, werd evenals de kerk in baksteen opgetrokken en is –uniek in Nederland – zeszijdig. De huidige sierlijke spits – hoogste punt op 92,5 meter – vervangt sinds de jaren vijftig de 19de-eeuwse gietijzeren ‘slaapmuts’ die door zijn gewicht scheuren in de toren had veroorzaakt.

Tour
Het is niet mogelijk op eigen houtje de toren te beklimmen. 'Ga Den Haag' organiseert ‘tours’ van anderhalf uur, waarbij een enthousiaste gids je vermoeidheid geheel doet vergeten met zijn verhalen en anekdotes over de geschiedenis van de toren. Meer informatie over tijden, prijzen en reserveringen vind je op de website van Ga Den Haag.

De Grote Kerk is van mei tot en met september geopend voor het publiek. Elke dag van 11.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van maandag. Entree 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis.

De Grote Kerk en de toren liggen midden in het centrum en zijn zowel te voet vanaf het Centraal Station als per tram vanaf de beide Haagse Stations goed te bereiken. Rondom de kerk is voldoende parkeergelegenheid. Kijk voor meer informatie op de website van de Grote Kerk.

Grote of St Jacobskerk
Rond de Grote Kerk 12, Den Haag

Uitzicht op Den Haag vanaf zee
Het derde uitzichtpunt is geen toren maar een rad, een reuzenrad op de Pier van Scheveningen, Skyview, Europa’s eerste reuzenrad boven zee! Vanuit het reuzenrad heb je een panoramisch uitzicht over de zee, het strand én de skyline van Den Haag. 

36 gondels, 50 meter hoog
Het ruim vijftig meter hoge reuzenrad telt 36 gesloten gondels met airco waaronder één VIP-gondel die is voorzien van een glazen bodem. Alle (dichte) gondels beschikken over luxe zitjes en bieden stuk voor stuk ruimte aan maximaal zes personen.

Voor deze bijzondere ervaring betalen volwassenen €9,- en kinderen tot 12 jaar €7,-. Een ritje in het reuzenrad duurt gemiddeld 10 minuten. Je entree tickets kun je kopen bij de ticketwinkel op de Pier, naast de ingang naar SkyView. Je kunt je tickets ook online reserveren. Lunchen, dineren, vergaderen of een high tea op grote hoogte boven zee behoren ook tot de mogelijkheden!

Openingstijden: zeven dagen per week van 11.00 uur tot 20.00 uur.
Bereikbaarheid: De Pier is eenvoudig bereikbaar. Er zijn verschillende parkeergelegenheden waar je kan parkeren. Kom je met het openbaar vervoer naar Scheveningen, tram 1 of 9 of bus 22 , stap dan uit bij halte Kurhaus.

Skyview
De Pier Scheveningen/Den Haag   .

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!