den haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag binnenhofscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhout

Paleis Noordeinde deze zomer weer open voor publiek

Paleis Noordeinde en het ernaast gelegen Koninklijke Staldepartement in Den Haag zijn deze zomer opnieuw te bezichtigen. Koning Willem-Alexander gaf vorig jaar al gehoor aan een reeds jaren geuite wens om het Haagse werkpaleis in de zomermaanden te openen voor belangstellenden. Zijn moeder, koningin Beatrix had die verzoeken steeds naast zich neergelegd. Het koninklijk bedrijf was een continubedrijf en daarbij pasten ook in de zomer geen bezoekers over de vloer, zo luidde steevast het argument tegen opening.

Vier zaterdagen in juli en augustus
Willem-Alexander besloot echter om te laten onderzoeken of er niet toch een oplossing mogelijk was. En jŠ hoor, tot groot genoegen van duizenden nieuwsgierigen gingen vorig jaar zomer op vier achtereenvolgende zaterdagen de deuren van het paleis open.

Den-haag_Paleis_Noordeinde

Nieuw servies voor staatsbanketten
Wie dit vorig jaar gemist heeft kan nu dus alsnog een blik werpen in de staatsievertrekken van Paleis Noordeinde en kennis nemen van enkele bijzondere (kunst-) historische ruimtes, meubelen en schilderijen, die tot ons nationaal erfgoed behoren. Net als in 2016 staan medewerkers van de Dienst van het Koninklijk in verschillende zalen ter beschikking om toelichting te geven.

Bijzonder is dat dit jaar ook het nieuwe servies wordt getoond, dat sinds dit voorjaar wordt gebruikt bij staatsbanketten en bij officiŽle diners met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs.

Den-haag_Paleis_Noordeinde_galerijzaal

Auto's van de Koninklijke familie
Ook de koninklijke stallen die naast het paleis liggen gaan deze zomer weer open voor het publiek. Het stallencomplex herbergt, naast de traditionele paarden en koetsen, ook het wagenpark van de Dienst van het Koninklijk Huis.

Openingstijden Paleis Noordeinde: zaterdag 15 juli en de drie zaterdagen daarna van 10.00 tot 18.00 uur.

Openingstijden Stallen: op werkdagen van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur in de weken van 18 t/m 21 juli, 25 t/m 28 juli en 1 t/m 4 augustus.

Den-haag_Paleis_Noordeinde

Entree: het toegangsbewijs voor Paleis Noordeinde of de Koninklijke Stallen is voor zes euro te koop via de website. Per boeking kunnen maximaal vier op naam gestelde kaarten worden besteld.

Voor meer informatie over Paleis Noordeinde en bereikbaarheid kijk je hier.

Den-haag_Paleis_Noordeinde

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!