scheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag binnenhofden haag grote marktden haag paleis noordeindeden haag paleistuinden haag lange voorhoutden-haag-plein-terras

‘Kobus' geeft franje aan de rafelranden van Den Haag

Vraag je Leo van Ruyven, eigenaar van Paviljoen Kobus aan de Trekvliet, wat hij als kenner van het voormalig industrieterrein de Binckhorst in Den Haag het meest interessante, meest fascinerende gebouw vindt dan geeft hij je een verrassend antwoord. Het is het verhaal achter de panden, de scheepswerven en fabrieksterreinen die de Binckhorst tot zo'n bijzondere, bijna magische plek maken en niet één gebouw of plek. 

Den-haag_kobus-paviljoen

Goed toeven bij Kobus
De Binckorst is een oud Haags industrieterrein aan de rand van de stad grenzend aan de gemeente Voorburg. Het bruist hier van de nieuwe, creatieve initiatieven. Een mooi voorbeeld van innovatief en creatief ondernemerschap is Paviljoen Kobus/de Lunchboxx, schitterend gelegen aan de Trekvliet, vlakbij de oude 17de eeuwse molen en aan het voormalig ‘jaagpad’ naar Rotterdam.

Den-haag_kobus-paviljoen

Het is een plek waar het heerlijk toeven is. Hier ga je naar toe voor een dampende kop koffie, een lunch, borrel of diner en om andere mensen te ontmoeten. Kobus is een leer- en werkplek voor gastvrouwen van Coöperatief Eigenwijzer uit de Molenwijk (een krachtwijk) en voor jongeren die begeleid worden door het Esloo College, ook gevestigd in de Molenwijk. Een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Duurzaam ondernemen
Leo van Ruyven is de drijvende kracht achter het gezellige Paviljoen Kobus. Ooit zat hij in de wereld van de pompstations en was hij food service managere Benelux bij een internationale oliemaatschappij. Rond zijn vijftigste besloot hij uit die wereld te stappen en een keet op de Binckorst uit te baten. Hij vestigde er zijn Lunchboxx. Na twee jaar werd de keet geruimd voor de aanleg van de Rotterdamse Baan. En juist in die tiijd kwam Kobus vrij.

Den-haag_kobus-paviljoen

De menukaart van Kobus staat vol smakelijke gerechten en het paviljoen geniet dan ook tot in de wijde omgeving bekendheid. Leo verzorgt de catering voor veel bedrijven, organiseert feesten op maat, bbq’s aan de Trekvliet en werkt bij voorkeur samen met lokale bedrijven. Duurzaam ondernemen heeft hij hoog in het vaandel staan. Zo gebruikt hij bij voorkeur zoveel mogelijk lokale producten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Binckse Belofte: bier dat gebrouwen in de Binckhorst!

Het verhaal maakt de Binckhorst
Paviljoen Kobus is nog veel meer dan een unieke lunch en dinerplek. Samen met rondvaartmaatschappijen uit Den Haag en omstreken organiseert Kobus vanaf de eigen steiger rondvaarten met gids, door het industriegebied, het Laakkwartier en langs de buitengebieden van Den Haag. Geniet van de prachtige parken, nostalgische buitenhuizen en uniek industrieel erfgoed, of maak een tocht over de Haagse grachten. Een goed gevulde picknickmand van De Lunchboxx/Kobus hoort er natuurlijk bij. En een gids die je smakelijke verhalen vertelt. 

Den-haag_kobus

Bicken + Bincken
Of ga op stap met een gids van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed. Onder het motto Bicken + Bincken word je meegenomen op een avontuurlijke tocht door het ruige en rauwe, ontroerend authentieke en innovatieve en creatieve industrieterrein de Binckhorst. Op onverwachte plekken staat een fantastische culinaire verrassing voor je klaar. Uiteraard geserveerd door Leo en zijn team.

Authentiek met een rauw randje
Volgens Leo, is Bicken + Bincken dé manier om de Binckorst te leren kennen. Het is het verhaal achter de gebouwen, de havens, de fabrieken, die dit ogenschijnlijk zo lelijke terrein tot leven brengt: romantisch, authentiek met een rauw randje. 

Hoewel zelf geen Hagenaar maar Westlander kent Leo de Binckhorst op zijn duimpje. Hij heeft er vijf jaar gewerkt en is er gestart met de Lunchboxx, nu dus gevestigd in Paviljoen Kobus met uitzicht op zijn oude werkterrein. De verhalen van Leo inspireren tot verdere verkenningen in de Binckhorst en omgeving.

Wandelen en fietsen
Als echte ondernemer speelt Leo hier natuurlijk ook op in. Paviljoen Kobus is ook een uitstekende uitvalsbasis om je wandel- of fietstocht te beginnen of te eindigen. De locatie heeft diverse fietsknooppunten in de omgeving. En als je wil kan je helemaal langs het water tot Rotterdam wandelen. Kobus is de ideale locatie om je sportieve dag te beginnen.

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur -19.00 uur, zaterdag van 9.30-19.00 uur en zondag van 11.00 uur tot 19.00 uur (In de zomerperiode is Kobus langer geopend).

Bereikbaarheid: met de auto is het gemakkelijkst. In de wijk kan je overdag gratis parkeren. 

Paviljoen Kobus
Trekweg 121
Den Haag 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!