den haag grote marktden haag paleistuinden haag binnenhofden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandscheveningen-pierden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijver

Het veelzijdige grachtenstadje Delft

Ooit was Delft een serieuze concurrent van Den Haag om het bestuurlijk centrum van de Staten van Holland te worden (16de eeuw). Tegenwoordig is Delft vooral bekend om zijn mooie oude binnenstad, zijn technische universiteit, Johannes Vermeer, de grachten en de Oranjes. Delft is een prima bestemming voor een dagje uit en vanuit Den Haag zowel met tram, trein, boot en fiets gemakkelijk te bereiken. 

Den-haag_delft-porselein-porceleyne-fles

Delfts blauw
Het wereldberoemde Delfts blauwe aardewerk wordt nog steeds volledig met de hand beschilderd volgens eeuwenoude tradities. Met een bezoek aan de Koninklijke Porceleyne Fles/Royal Delft maak je een reis door de tijd en het productieproces van het Delfts blauw. Door middel van de audiotour word je geïnformeerd over alle Delfts blauwe weetjes. 

De Koninklijke Porceleyne Fles stamt uit 1653 en is de enige overgebleven Delftse aardewerk fabriek uit de 17e eeuw. Een bezoek aan de Royal Delft Experience omvat een schilderdemonstratie en een bezoek aan de fabriek waar het authentieke productieproces te zien is.

Tip van DenHaag-Nu: Boek een Delfts Blauw & Oranje Tour! Deze tour bestaat uit een wandeling door het pittoreske centrum van Delft. Het hoogtepunt van de tour is een bezoek aan de Porceleyne Fles, aardewerkfabriek, showroom en museum, waar je kunt zien hoe Delfts aardewerk gemaakt wordt.

Klik hier en boek de Delfs Blauw en Oranje tour

Den-haag_delft-porselein-porceleyne-fles

Tijdens je tijdreis maak je kennis met andere iconen van Delft: het Koningshuis en Johannes Vermeer. Zo is de authentieke eetkamer van Vermeer ingericht met aardewerk uit de 17de eeuw en de Koninklijke Schatkamer bevat de collectie Oranje Keramiek die in de loop der jaren voor de Nederlandse Koninklijke familie is geproduceerd.

Combineer de reis door de tijd met een Delfts Blauwe High Tea in de mooie brasserie van Royal Delft.

Den-haag_delft-porselein-porceleyne-fles

Openingstijden: zeven dagen per week van maandag tot en met zaterdag 09. 00 uur tot 17.00 uur. Op zondag vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur

Bereikbaarheid: met de auto volg je de A13 richting Rotterdam/Delft. Neem afslag Delft Zuid en houdt recht aan. Afslag TU: onderaan linksaf, volg de bruine borden met Royal Delft. Op de Rotterdamseweg rechtsaf tot nr. 196.

Lopend vanaf Delft Centraal Station ben je ongeveer een kwartier tot twintig minuten aan de wandel. Staand met je rug naar het station, sla je rechts af, volg Westvest, steek het kruispunt over naar de Hooikade, Zuideinde. Ga over de brug aan de linkerkant, volg het Abtswoudsepad en sla aan het einde de tweede weg rechts af (Kon. Julianalaan, gaat over in Rotterdamseweg).

Den-haag_delft-porselein

Wil je liever met de bus pak van lijn 121 vanaf Delft CS richting Julianalaan (5 minuten lopen) of lijn 40 richting Jaffalaan.

Koninklijke Porceleyne Fles
Rotterdamseweg 196
2628 AR Delft 

Tip: Met een combiticket ‘De Delft Blue Line’ bezoek je de Porceleyne Fles en krijg je een rondvaart door de grachten van Delft. De Delft Blue Line begint met een 45 minuten durende rondvaart en aansluitend bezoek je de Koninklijke Porceleyne Fles. Met de Rondvaartboot vaar je vervolgens weer naar het centrum. Het programma duurt ca. 2 uur en 3 kwartier.

Kosten: volwassenen €17,- p.p. Kinderen tot 12 jaar €4,25 p.p.
Vertrek: in juli en augustus dagelijks vanaf Rondvaart Delft, Koornmarkt 113. In de overige maanden (vanaf april t/m oktober) op aanvraag. Kijk voor meer informatie op de website van Rondvaart Delft.

De Nieuwe Kerk
Wie Delft bezoekt, kan niet om de Nieuwe Kerk heen. Deze laatgotische kruisbasiliek aan de Markt is gebouwd tussen 1383 en 1510. De toren werd twee keer herbouwd na een brand en een blikseminslag. Nu is hij met 108,75 meter de op één na hoogste kerktoren van Nederland. De oorspronkelijk Rooms-katholieke kerk werd, na de beeldenstorm, in 1572 protestants.

Bij de ontploffing van het kruithuis in 1654 zijn de middeleeuwse gebrandschilderde ramen verloren gegaan. Tussen 1927 en 1936 zijn nieuwe ramen geplaatst. Veel daarvan hebben de Oranjefamilie als onderwerp. Het grootste en bekendste grafmonument in de Nieuwe Kerk is dat van Willem van Oranje. Onder dit monument bevindt zich de grafkelder van de koninklijke familie.

Den-haag_delft-nieuwe-kerk

Stadhuis
Tegenover de Nieuwe Kerk, op de Markt, ligt het stadhuis. De eerste bouw van het stadhuis dateert van 1200. In 1400 werd het her- of verbouwd. Het gebouw overleefde de grote stadsbrand van 1536, maar op 4 maart 1618 brandde het stadhuis af.

Den-haag_delft-stadhuis

Oude Steen
Het werd naar een ontwerp van Hendrick de Keyser in 1629 door hem zelf herbouwd in Hollandse renaissancestijl, rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een 13de eeuws belfort genaamd het Oude Steen. In het Steen bevindt zich de oude martelkamer van Delft. Sinds 2011 worden tijdens de zomervakantie rondleidingen gegeven.

In de Burgerzaal werd recht gesproken. Achter deze zaal leidde een trap naar een balkon, vanwaar de veroordeelde op het schavot kwam. Ook Balthazar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, is op deze manier berecht en op gruwelijke wijze geëxecuteerd. 

In de loop der tijd werd het stadhuis aangepast. Daarbij moest de dubbele trap naar de hoofdingang wijken, werd de hoofdingang ten koste van twee vensters verbreed, en verdwenen de luiken en de glas-in-loodramen. In de twintigste eeuw werd het stadhuis gerestaureerd onder leiding van architect Jo Kruger, en is nu weer in de staat van het ontwerp van Hendrick de Keyser.

Den-haag_prinsenhof-delft

Het Prinsenhof
In 1403 geeft het stadsbestuur van Delft toestemming voor de stichting van een klooster achter de Oude Kerk: het Agathaklooster. In 1572 komt het in handen van de Staten van Holland en trekt Willem van Oranje erin. Sindsdien staat het bekend als het Prinsenhof.

Na de moord op de prins in 1584 blijft het complex een verblijf voor stadhouders, ambassadeurs en andere hoge gasten. Vanaf 1698 wordt het de basis van het gilde van lakenwevers en handelaren, het apothekersgilde en dient het regelmatig als kazerne.

In 1884, werd ter herdenking van de 300ste sterfdag van Prins Willem een tentoonstelling georganiseerd in de Moordhal en in de eetzaal van het Prinsenhof en in datzelfde jaar begon de restauratie van beide ruimten. In 1887 werden de twee zalen geopend als Rijksmuseum ‘De Historische Zaal van het Prinsenhof’. Daaraan werden in de loop der jaren toegevoegd de Kapittelzaal (1894) en de verdieping boven de Historische Zaal (1899). In 1925 verlieten de laatste militairen het gebouw.

De collectie van het in 1897 opgerichte Gemeentemuseum werd in 1906 ondergebracht in de vertrekken boven de Historische Zaal. Er waren dus twee musea in één pand. In 1911 werd ook een zaal ingericht voor de Indische collectie en sindsdien heeft het Prinsenhof een museale bestemming gehouden.

De beroemdste moord uit de Nederlandse geschiedenis
Het gebouw alleen al is een bezoek waard, want hier vond één van de meest dramatische gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: de moord op Willem van Oranje in 1584. De kogelgaten zitten nog altijd als stille getuigen in de muur... Ook kan je de kamer bezoeken waar Willem van Oranje zijn laatste maaltijd at. 

Toen Delft in 1572 in handen kwam van de opstandelingen, werd het klooster geconfisqueerd door de Staten van Holland. Willem van Oranje, inmiddels leider van de Opstand, komt in Delft wonen omdat de stad een veilige, ommuurde plek was. Het Prinsenhof is een geschikt woon- en werkcomplex met een Gastenkwartier, waar de stad vaak hoge gasten ontvangt.

De smalle wenteltrappen in het kloostergebouw zijn echter niet geschikt voor een Prins en zijn gevolg en voor hem is een nieuwe, bredere ‘staatsietrap' aangelegd. Zijn woon- en slaapverblijf bevindt zich op de verdieping, op de hoek van de Oude Delft waar hij het uitkeek op de Oude Kerk.

Collectie
Het museum beschikt over een uitgebreide collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen. Een groot deel hiervan stamt uit de 16e en 17e eeuw, de periode van grote bloei voor Delft en de Nederlanden. De collectie beslaat een periode van meer dan vijf eeuwen en is zeer divers: van Michiel van Mierevelt tot Jan Schoonhoven en van 17de eeuws textiel en zilver tot hedendaags keramiek.

Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. En van 1 maart tot 1 september en in schoolvakanties (regio midden) ook op maandag. 

Bereikbaarheid: vanaf het NS-station is het museum lopend bereikbaar in ca. 8 minuten. Ga via de hoofdingang van het station naar buiten, sla linksaf en loop langs het water richting de Oude Kerk (de scheve Jan). Of neem bus 51, halte Prinsenhof, tram 1 (van Den Haag naar Delft), halte Prinsenhof, tram 19, halte Nieuwe Plantage. 

Kom je met de auto dan kan je parkeren in de nabijgelegen Phoenixparkeergarage (Phoenixstraat 29).

Museum Prinsenhof Delft
Sint Agathaplein 1
2611 HR Delft

Den-haag_prinsenhof-delft-willem-van-oranje

Standbeeld van Willem van Oranje
Sinds 2003 heeft Delft een standbeeld van Willem van Oranje. Het standbeeld werd onthuld door Koningin Beatrix en het staat in de tuin van het Prinsenhof. De levensgrote, bronzen afbeelding is gemaakt door beeldhouwer Auke Hettema. Hij maakte het in opdracht van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting, die het aan Delft schonk.

Deze stichting geeft eens in de drie of vier jaar een opdracht aan een beeldend kunstenaar om een werk te creëren dat recht doet aan Willem van Oranje en zijn geestelijk erfgoed. In de tuin van Het Prinsenhof staan meerdere kunstwerken, waaronder een bank die betegeld is met Delftsblauwe scherven.

Johannes Vermeer Centrum
Het Vermeer Centrum Delft biedt een ontdekkingstocht door het leven, werk en de stad van de 17e-eeuwse meester van het licht: Johannes Vermeer (1632-1675). Stap in een tijdmachine en ervaar het 17de eeuwse Delft. Dwaal door het beroemde ‘Gezicht op Delft’ en maak kennis met Vermeers omgeving, de voedingsbodem van zijn talent: het bloeiende wetenschappelijk en artistiek klimaat in Delft, zijn klanten, zijn gezin en zijn rijke schoonmoeder.

Bekijk de beelden van Vermeers hele oeuvre op ware grootte, doorgrondt zijn werkwijze in het atelier, ga op zoek naar de verhalen achter de schilderijen en ervaar de magie van de meester. Een actieve ontdekkingstocht met behulp van reproducties, 17e eeuwse lenzen, kijkkasten, een camera obscura, maar ook met eigentijdse projecties en interactieve media. 

Het atelier van Vermeer
Een hele verdieping is gewijd aan de werkwijze van Vermeer. Hoe schilderde hij geloofwaardige beelden vol licht, verstilling, harmonie en raadselachtige verhalen? In het lichtatelier ontdek je hoe Vermeer het licht naar zijn hand zette. 

De herberg
Vermeer groeide op in een herberg. In de eigentijdse herberg in het Vermeer Centrum Delft wordt koffie en thee met overheerlijk gebak of een broodje geserveerd. En zoals op veel van Vermeer ’s schilderijen behoren een glas wijn en muziek ook tot het aanbod.

Openingstijden: het Vermeercentrum is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. 

Bereikbaarheid: vanaf het NS Station Delft is het ongeveer 12 minuten lopen naar de Voldersgracht. Met tram 1 (halte Prinsenhof) is het nog 7 minuten lopen en met bus 61 (halte Markt) is het 3 minuten lopen. Ben je met de auto? Kijk dan onder het kopje bereikbaarheid Prinsenhof waar je het beste kan parkeren. 

Het Vermeer Centrum Delft
Voldersgracht 21, Delft

Den-haag_delft-grachten

Ontdek delft met een rondvaart door de grachten
De ‘Rondvaart Delft’ vaart al ruim 45 jaar door het historische stadshart van Delft. Met gids aan boord is het de manier bij uitstek om Delft te ontdekken. Geniet van de vele bezienswaardigheden en doorkijkjes van historisch Delft. Tijdens de drie kwartier durende rondvaart vertelt de meertalige gids over Delft, de bijzondere gebouwen en hun geschiedenis. Afvaart: van april tot en met oktober elk heel uur.

Rondvaart Delft
Koornmarkt 113, Delft

Den-haag_delft-gracht

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!