den haag paleis noordeindeden haag paleistuinden-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag binnenhofden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhout

Bezoek aan kasteel en landgoederen in Voorschoten en Wassenaar

Kasteel Duivenvoorde, tussen Voorschoten en Leidschendam niet ver van Den Haag, is één van de oudste kastelen van de provincie Zuid-Holland en wordt al in 1226 genoemd. Het ligt in een prachtig landschapspark, een groene oase van rust midden in de drukke Randstad en erg geliefd bij wandelaars en natuurliefhebbers.

Park en kasteel zijn zeker een bezoek waard. Zo kan je onder leiding van een gids meer te weten komen over de achtergrond van het kasteelpark, de bijzondere flora en fauna en tegelijkertijd genieten van de rust en schoonheid om je heen. Elk seizoen zijn er speciale seizoensrondleidingen. Kijk daarvoor op de website van het kasteel.

Den-haag_voorschoten-horsten

Acht eeuwen bewoningsgeschiedenis
Het kasteel is alleen onder leiding van een gids te bezoeken. In het kasteel zijn veertien historische interieurs uit de 17de - 19de eeuw te zien. De ruimten zijn ingericht alsof ze nog steeds bewoond worden, en ademen daardoor een authentieke sfeer. De rondleiding gaat langs de feestzaal, de bibliotheek en de compleet ingerichte mangelkamer. In de Oosterlandse Kamer staat een met porselein en zilver gedekte tafel. Bijzonder zijn vooral twee Loosdrechtse eetserviezen.

Duivenvoorde kent een unieke bewonersgeschiedenis. Het landgoed en kasteel zijn namelijk altijd in familiebezit gebleven. Acht eeuwen lang was Duivenvoorde via vererving in eigendom van de families Van Wassenaer (dertiende-achttiende eeuw), Steengracht (negentiende eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (twintigste eeuw). Hierdoor is acht eeuwen bewonersgeschiedenis nog tastbaar aanwezig.

In 1960 bracht de laatste eigenares, Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oye, Duivenvoorde onder in een stichting. Sinds 1963 is het kasteel open voor het publiek.

Denhaag_voorschoten-horsten

Openingstijden kasteel: de rondleidingen vinden iedere dinsdag tot en met zaterdag plaats om 14.00 uur en om 15.30 uur. Speciale familierondleidingen: iedere woensdag om 14.00 uur. Voor deze laatste rondleiding moet je vooraf reserveren via de website. Voor de reguliere rondleidingen is dat niet nodig.

Openingstijden kasteelpark: het gehele jaar van 08.00 uur ’s ochtends tot zonsondergang (uiterlijk 19.30 uur). Honden zijn niet toegestaan in het park. Een toegangsbewijs voor het park is verkrijgbaar bij de automaat op het parkeerterrein. Dit bewijs geeft ook toegang tot het naburige Koninklijk landgoed ‘De Horsten’. En heb je al een geldig toegangsbewijs voor het museum? Dan mag je gratis het park in.

Bereikbaarheid: kasteel Duivenvoorde ligt aan de provinciale weg, de N447 (Veurseweg), tussen Voorschoten en Leidschendam en is zowel per auto als met het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken.

Kom je met de auto let dan op dat sommige navigatiesystemen je via de Horstlaan leiden; dit is echter niet de juiste route naar de ingang. De ingang van park en kasteel Duivenvoorde bevindt zich aan de Veurseweg en is herkenbaar aan de stenen poort met ijzeren hek. Alleen via deze ingang bereik je het kasteel.
Het kasteel beschikt over eigen (gratis) parkeergelegenheid met ruim 100 plaatsen.

Met het openbaar vervoer is Kasteel Duivenvoorde bereikbaar met de buslijnen 45 (Den Haag CS – Leiden CS) en 46 (Den Haag CS – Voorschoten Centrum) van Veolia. De haltes (Kniplaan, Voorschoten) bevinden zich direct bij oprijlaan van Kasteel Duivenvoorde.

Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten

Den-haag_voorschoten-horsten

Een ‘koninklijke’ wandeling op landgoed de Horsten
Een bezoek aan kasteel Duivenvoorde is uitstekend te combineren met een wandeling op de Horsten of een bezoek aan het Theepaviljoen de Horsten. De “Koninklijke Landgoederen de Horsten” zijn 415 ha groot en eigendom van Prinses Beatrix. De Horsten zijn ontstaan toen Prins Frederik der Nederlanden tussen 1836 en 1845 de drie afzonderlijke landgoederen “Ter Horst”, “Raaphorst” en “Eikenhorst” aankocht en samenvoegde.

Koning Willem Alexander en Maxima
Van het oude kasteel Raaphorst is niets meer over. Eikenhorst is bekend als woning van koning Willem Alexander en koningin Maxima met hun drie dochters. Van kasteel Ter Horst herinneren slechts het oude koetshuis/orangerie en de twee eeuwen oude waterpomp in de kasteeltuin aan het bestaan.

In de Horsten zijn een vijftal wandelingen uitgezet die met gekleurde paaltjes zijn aangegeven. Beroemd is de Seringenberg die in mei volop in bloei staat. Aan de zuidzijde van het landgoed heeft Staatsbosbeheer in de Veenzijdse polder voor de liefhebbers een kort laarzenpad uitgezet.

Den-haag_voorschoten-horsten

Openingstijden van landgoed De Horsten: van 1 april tot 1 september, dagelijks van 09.00 uur tot 19.30 uur en van 1 september tot 1 april, dinsdag tot en met zondag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Een geldig toegangsbewijs is verplicht. Bij de ingang aan de Horstlaan staat een kaartjesautomaat. Aan de Papeweg kan je op zaterdag en zondag ook een kaartje kopen aan de kassa.

Theepaviljoen De Horsten
Voor een bezoek aan het paradijslijk gelegen ‘Theepaviljoen de Horsten’ heb je ook een toegangsbewijs nodig, ook al wil je ‘alleen maar’ thee drinken. Dit voormalige ‘schiethuis’ (uit 1861) van Prins Frederik, broer van Koning Willem II , wordt sinds 1987 gebruikt als theeschenkerij. Het schiethuis is gebouwd in Engelse Tudor-gotiek stijl naar ontwerp van de Duitse architect H.H.A. Wentzel. Hij was de huisarchitect van prins Frederik.

Op dit plekje in de randstad geniet je ‘s winters van een jachtschotel en een kop jagersthee, temidden van de jachttrofeeën. En ‘s zomers kan je op het terras luisteren naar de vogels, genietend van een heerlijke salade met een glas rosé, of later in de middag van een heuse Engelse High Tea en champagne. Koffie met huisgemaakte taart worden ook geserveerd.

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 16.45 uur. De lunch wordt geserveerd tussen 12.00 uur en 14.30 uur. Van de High Tea kan je genieten van 14.45 uur tot 16.45 uur.

Bereikbaarheid: kom je met het openbaar vervoer dan is het 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal Station naar de Boslaan in Den Haag. Daar pak je bus 44 richting Wassenaar Park Duinrel (halte van Oldebarneveltweg) en vervolgens is het nog ruim een kwartier lopen naar de ingang aan de Papeweg. Parkeren kan gratis op de ruime parkeerplaats aan de Papeweg. 

Theepaviljoen de Horsten
Papeweg 36, Wassenaar  

Den-haag_voorschoten-horsten

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!