den-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverscheveningen-pierden haag binnenhofden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindeden haag paleistuinden haag grote markt

Dagje uit in de groene achtertuin van Den Haag

In de ‘achtertuin’ van Den Haag ligt het Westland, een bekend glastuinbouwgebied. Veel is er de laatste jaren veranderd, maar veel is ook hetzelfde gebleven. Wie goed kijkt kan nog steeds de sporen zien van het vroegere Westland, met zijn charmante bruggetjes, trekvaarten, oude kassen en knusse dorpjes. 

Den-haag_Westland

Westland Museum
Een prima start van een dagje Westland is een bezoek aan het Westland Museum in Honselersdijk. Natuurlijk besteedt het museum aandacht aan de ontstaansgeschiedenis van het gebied, maar de nadruk ligt toch vooral op de ontwikkeling van de (glas)tuinbouw.

Den-haag_westlands-museum-westland

Historische tuin
Aan bod komen o.a. de verschillende tuinbouwteelten, de belangrijkste typen kassen en het veilingsysteem. Bij het museum bevindt zich een historische tuin, waarin een prachtige reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijden.

Den-haag_westlands-museum-westland

In de historische tuin worden op ouderwetse wijze producten gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland, zoals druiven, perziken, pruimen en asperges. In de foyer van het museum kan je genieten van een hapje en een drankje. En in de museumwinkel kan je leuke Westlandse souvenirs aanschaffen zoals een Westlands Biertje of een Westlands wijntje, eigen gemaakte jam, honing of groente en fruit uit eigen tuin.

Den-haag_westlands-museum-westland

Openingstijden: van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en in de maanden juli en augustus doordeweeks van 10.00 tot 17.00 uur.

Den-haag_westlands-museum-westland

Bereikbaarheid: voor het museum stopt buslijn 30 van Veolia (halte Westlands Museum). Deze bus rijdt van Naaldwijk via Rijswijk naar Den Haag Leidschenveen v.v. Het museum is gelegen aan de doorgaande weg van Rijswijk naar Naaldwijk, de N466.

Westlands Museum
Middel Broekweg 154
2675 KL Honselersdijk

Denhaag_westlands-museum

In een lelijke eend het Westland verkennen
Natuurlijk wil je na je bezoek aan het museum ook iets zien van het Westland. Dat kan je op eigen houtje doen, maar nog veel leuker is het om bijvoorbeeld met Eenden Tours Westland op pad te gaan. Zij zoeken de mooiste routes voor je uit zodat je zelfstandig in je Eend kan rondtoeren. Wil je een goed gevulde picknickmand voor onderweg? Dat kan! Deze mand voorziet je de hele dag van lekkere broodjes, koek, chocolade en natuurlijk koffie, thee en fris. Maar je kunt ook een lunch of diner bijboeken.

Den-haag_Westland

Een druivenserre
Een typisch Haags uitje is een bezoek aan een druivenserre. Ook dit uitje kan je bij Eenden Tours Westland boeken. Druiveneetgelegenheden waren er vooral in de eerste helft van de vorige eeuw. Veel bezoekers uit Den Haag (en andere contreien) hebben bij Westlandse druiventuinders op het erf druiven gegeten en de druivenserres bezocht.

Met je Eend rij je langs leuke tuinderslaantjes, de Westlandse kassen en de polder van Midden-Delfland en vervolgens richting Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight. In de oude druivenserre wordt je ontvangen en kun je aanschuiven voor een druiveneetgelegenheid. Zo zittend onder de druiventrossen waan je je in zonnige Franse sferen.

Of bezoek de Druivenkwekerij Sonnehoeck in Kwintsheul, de enige kewekerij in Nederland met de status van Rijksmonument. De kewekerij bestaat uit 8 originele druivenkassen, waarvan de oudste uit 1905, een watertoren uit 1910, een lange fruitmuur uit 1815 en een korte uit 1849 en...nog veel meer plus een tuindershuis en schuur uit 1729. De kwekerij is alleen op afspraak te bezoeken van 1 april tot 15 oktober. Kijk voor meer informatie op de website van Sonnehoeck

Na de druiveneetgelegenheid neemt de druiventuinder je mee voor een verrassende rondleiding door de druivenserres. Voor meer informatie over prijzen, persoonlijke wensen en arrangementen kijk je op de website van Eenden Tours.

Eenden Tours Westland
Kleine achterweg 32
2671 LT Naaldwijk

Denhaag_Westland

Tomatoworld: beleef het totaalverhaal van zaadje tot tomaatje
Veel mensen associeren het Westland met de tomatenpluk. In Honselersdijk kan je ondergedompeld worden in de wereld van de tomaat. Tomatoworld neemt je mee in de wereld van de Nederlandse glastuinbouw, van grond tot mond. Je voelt het aangename klimaat in de kas en je mag natuurlijk de tomaten proeven...

Zelf koken
Je leert hoe gezonde en smaakvolle producten op een duurzame wijze worden geteeld, wat daar allemaal bij komt kijken en hoe technische innvaties daarbij helpen. En bij de Healthy Food Academy kan je zelf koken met verse (en zo mogelijk zelf geoogste) groenten.

Voor meer informatie over prijzen en clinics kijk je op de site van Tomatoworld. Rondleidingen door Tomatoworld duren 1,5 uur. Je kan via de website een reservering maken.

Tomatoworld
Zwethlaan 2
2675 LB Honselersdijk

Wil je het Westland vanaf het water verkennen dan is het natuurlijk erg leuk om een fluisterboot, sloep of kano te huren. Dat kan onder andere bij Booma recreatie in Poeldijk of Paviljoen de Zweth in Kwintsheul.

Den-haag_westland-zweth

Bij Paviljoen de Zweth is het pret voor de hele familie. Niet alleen op het water. Je kan er ook fietsen huren, steppen/kickbikes en op de recreatievijver achter het paviljoen waterfietsen. Liever een potje midgetgolfen? ook dat kan bij Paviljoen de Zweth en bovendien is er een binnen-en buitenspeeltuin met trampolines en een survivalbaan.

Den-haag_westland-zweth

Moe van alle sportieve activiteiten? op het terras voor de tot reataurant verbouwde kas kan je heerlijk genieten van een hapje, een drankje en van het prachtige uitzicht over de rivier en het plderlandschap. Lunchen, picknicken, barbecuen, er is zeer veel mogelijk in Kwintsheul bij Paviljen de Zweth. Kijk op de website voor alle extra informatie, openingstijden, prijzen en arrangementen. Het Paviljoen ligt aan de Zwet 1 en is prima met de auto bereikbaar, maar nog leuker met de fiets. Kijk ook hiervoor op de website van het Paviljoen

Den-haag_westland-zweth

Dagtocht met een sloep naar Delft
Tip: met een sloep van Paviljoen de Zweth kan je een dagtocht naar Delft maken en zelfs door de grachten van de binnestad varen dankzij de speciale ontheffing van Paviljoen de Zweth.

Den-haag_Westland

Landgoed ‘Op Hodenpijl’: een bourgondische buitenplaats
Op Hodenpijl in Schipluiden is een landgoed waar gezondheid, welzijn, cultuur, natuur en lekker eten samenkomen in een voormalige kerk, een boerderij, een herberg, een pastorie en een restaurant.

Als een van de weinige restaurants in de regio werkt Op Hodenpijl met lokale, biologische en seizoensproducten. De sfeer is plezierig gemoedelijk en de ontvangst is gastvrij. Voor de lunch zijn er broodjes, verse soep met boerenbrood, salades, quiches en sappen. Voor het diner wordt wekelijks een nieuw menu samengesteld.

Alles uit eigen tuin en boerderij
Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor groenten. Een ander kenmerk van de keuken van Op Hodenpijl is dat ze gerechten maken waarbij je het vlees niet mist. Toch is het restaurant niet puur vegetarisch. Op het menu staan ook vlees en vis. Het vlees is afkomstig van de koeien en varkens van de eigen boerderij, de Levende Buitenplaats.

De visgerechten worden bereid met duurzame vis uit de Noord- of Waddenzee. De bijen zorgen voor de honing, de kippen voor eieren en de geiten voor melk. Alles is geteeld op dier- en natuurvriendelijke manier. In het restaurant is een winkel gevestigd die vooral regionale en Nederlandse producten verkoopt.

Openingstijden Op Hodenpijl: dinsdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur. lunch: vanaf 12.00 uur en diner tussen 17.30 uur en 20.30 uur (geen diner op zondag).

Denhaag_Hodenpijl_westland

Sfeervol overnachten in de B&B Herberg Op Hodenpijl
Kom je tijd te kort in het Westland dan kan je in het sfeervolle boeren woonhuis ‘Herberg Op Hodenpijl'. ouderwets gezellig logeren, zonder afleiding van TV, pc of iPad. Op de zolder is ruimte voor 4 logees (losse bedden). De slaapplaatsen kunnen (per twee) afscheiden worden met een gordijn voor meer privacy.

Op Hodenpijl
Rijksstraatweg 20-22
2636 AX Schipluiden

(Foto's Annemieke Lobbezoo)

Den-haag_Westland

Denhaag_Westland

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!