den haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhofden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag paleistuin

Het lekkerste krokante koekje van Den Haag

De Haagse ooievaar is niet alleen te vinden op het logo van de gemeente, op parkeerpaaltjes, in gevelstenen en op het  wapen van Den Haag, maar is ook de naamgever aan één van de lekkerste koekjes voor bij de koffie: de Haagse Ooievaartjes.

Ooievaars brengen geluk
Den Haag heeft iets met de ooievaar. Zo vormt ze het middelpunt van het stadswapen, met één been geheven en een paling in de bek.  Waarom een ooievaar? Vroeger dacht men dat ooievaars geluk brachten. Maar ooievaars werden in de stad ook gebruikt om de vismarkten in het centrum schoon te houden. Om die taak te kunnen vervullen werden ze gekortwiekt. De oudste afbeelding van de Haagse ooievaar bevindt zich op de Jezus-luidklok uit 1514, die in de toren hangt van de Grote of Sint-Jacobskerk aan het Kerkplein.

Denhaag_Haagse_ooieveaars1.jpg

'die kankah reigah'
De ooievaar staat sinds 1816 in het wapen van 's-Gravenhage. In het logo van de gemeente herken je ook een ooievaar. Het logo werd bedacht door het Haagse bureau Ontwerpwerk en wordt sinds 2013 gebruikt. Het bestaat uit een stilering van het stadswapen, het woordbeeld 'Den Haag' en de nieuwe wapenspreuk 'Vrede en Recht'. Van 1991 tot 2013 voerde de gemeente geen wapen maar een strak gestileerd logo van een over het strand scherende ooievaar, Dit logo was geliefd en gehaat. Zo liet Marnix Rueb het arme dier door zijn stripfiguur Haagse Harry steevast "die kânkah reigâh" noemen, het dier werd in zijn tekeningen aan de poten voortgesleurd, platgereden of anderszins ‘mishandeld'.

Hagenaartjes
Wie goed kijkt ziet de ooievaar overal. Bijvoorbeeld op gevelstenen en op de ‘amsterdammertjes’, de parkeerpaaltjes die in Den Haag hagenaartjes heten. De leukste (en lekkerste) ooievaars zijn de speciale koekjes die genoemd zijn naar het beeldmerk van Den Haag. Haagse Ooievaartjes zijn kleine ronde, dunne, krokante roomboterkoekjes, op smaak gebracht met hazelnoten en kaneel. Op het koekje staat een afbeelding van de Haagse ooievaar. De Haagse Ooievaartjes zijn per 8 stuks verpakt in een mooi doosje en verkrijgbaar bij gespecialiseerde bakkers.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!