den haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindescheveningen-pierden haag binnenhof

Kruide Baggah, de echte Haagse kruidenbitter

Kruide Baggah is baggah van het zuiverste water. Pure graanalcohol. Je moet ervan houden, maar het is wel een typisch Haags product, gemaakt door een typisch Haags bedrijf: Van Kleef Jenevers & Overig Gedistilleerd.

Baggah
Wil je eens iets typisch Haags drinken? Bij Van Kleef kan je Kruide Baggâh proeven en eventueel kopen. Baggâh van het zuiverste water, pure graanalcohol, eerste kwaliteit kruiden en specerijen gekoppeld aan vakmanschap en ervaring. Van Kleef Jenevers & Overig Gedistilleerd heeft een brede keuze aan Haags gedistilleerd: jenevers, wodka, likeuren en bitters. Van Kleef is het enige nog bestaande jenever - en likeurenhuis in Den Haag. Opgericht in 1842, is het tevens één van de oudste, nog operationele bedrijven, gevestigd op de oorspronkelijke locatie in het oude centrum van Den Haag.

Denhaag_kruiden_baggah_1.jpg

Brandgevaar
Van Kleef stoomdistilleerderij 1ste klasse is opgericht door Lamberthus Theodorus Van Kleef en gevestigd aan de Lange Beestenmarkt  in het oude centrum van Den Haag. Er werd een grote verscheidenheid aan dranken gestookt, die in de aangrenzende slijterij werden verkocht. Tot 1986 werden alle dranken in de distilleerderij geproduceerd. In dat jaar besloot Van Kleef wegens brandgevaar bij de productie van alcohol in het oude Haagse centrum haar deuren te sluiten van de distilleerderij.

Museum en arrangementen
Van Kleef is sinds 2000 echter weer terug op de ( Lange Beesten-) markt van gedistilleerd. En dat niet alleen. Het bedrijf heeft ook een eigen museum. De museumtuin ligt op de plek waar vroeger de distilleerderij stond.

Denhaag_kruiden_baggah_2.jpg

Onder de nieuw gebouwde bottelarij liggen nog acht alcoholkelders, die gezamenlijk ruim 37.000 liter alcohol kunnen bevatten. Na een grondige restauratie, waarbij het originele winkelinterieur in oude staat hersteld is, opende Van Kleef in 2000 weer haar deuren als distilleerderij en museum. Je kan een rondleiding krijgen door de voormalige distilleerderij en/of je bezoek combineren met een arrangement, waarbij ook een proeverij van de verschillende Van Kleef likeuren en jenevers niet ontbreekt.  

Van Kleef
​Lange Beestenmarkt 109, Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!