den haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuinden haag grote marktden haag lange voorhoutden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindescheveningen-pier

Clingendael wandelpark met theeschenkerij

Landgoed Clingendael ligt tussen Den Haag en Wassenaar. Dit historische park is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Statige gebouwen, indrukwekkende boompartijen, schilderachtige waterpartijen en fraai aangelegde tuinen kenmerken het park. De blikvanger is de Japanse Tuin, een zeldzaam juweel dat slechts enkele weken per jaar toegankelijk is. De rest van het landgoed is het hele jaar gratis open voor publiek.

Denhaag_clingendael_toegangs_allee.jpg

WAT IS ER TE DOEN EN TE ZIEN OP LANDGOED CLINGENDAEL?

1. De Japanse Tuin
De Japanse Tuin is zonder twijfel het kroonjuweel van Clingendael en de grootste Japanse Tuin in Nederland. De tuin is echter maar enkele weken per jaar open, in de lente en herfst, omdat de kwetsbare planten en bomen zorgvuldig beschermd moeten worden. Wandel door de tuin en laat je betoveren door het serene landschap, met oude Japanse lantaarns, felgekleurde esdoorns, en authentieke bruggetjes die over de vijvers en beekjes zijn geplaatst. Deze unieke plek voelt aan als een klein stukje Japan in hartje Den Haag.

2. De tuinen
De Oudhollandse tuin is zo'n honderd jaar geleden aangelegd en geïnspireerd op de 17e-eeuwse tuinkunst met buxushagen en bloemperken. De slingermuur uit de achttiende eeuw bood beschutting aan fruitbomen zoals perziken en abrikozen die gedijen in een warm klimaat.

De klassieke Engelse tuin heeft kronkelende paden, vijvers en bloemenperken. In het Rosarium bloeit in de zomermaanden een grote verscheidenheid aan rozen in allerlei kleuren die talloze vlinders en bijen aantrekken.

Denhaag_clingendael_tuin_vijver.jpg

3. De Bijentuin
Vlakbij de ingang is de bijentuin, waar de bijen door de appelboomgaard zoemen en waar in het weekend in het winkeltje bij de imker honing te koop is.

4. Landhuis Clingendael
Landhuis Clingendael was het huis van de adellijke familie Van Brienen, nu Instituut Clingendael, Instituut voor Internationale Betrekkingen. Rondom het huis ligt een slotgracht, waarin de weerspiegeling van het huis en de omliggende bomen een sprookjesachtig tafereel bieden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart hier zijn intrek. Hij liet een tankgracht en bunkers bouwen die hem en de Duitse overheersers moest beschermen tegen een geallieerde invasie.

De kolossale commandobunker kreeg als camouflage het uiterlijk van een boerderij met geschilderde dakpannen en nepschoorstenen voor het luchtafweergeschut. Deze bunker is er nog steeds en ligt aan de Van Brienenlaan.

Denhaag_clingendael_lanshuis.jpg

5. Hondenbegraafplaats
Achter het landhuis is het hondenbegraafplaatsje voor de hondjes van Marguerite van Brienen, die op het landgoed woonde. Vroeger stonden de grafstenen rechtop, maar Seyss-Inquart heeft ze plat laten leggen omdat hij bang was voor sluipschutters in de tuin. Het zijn wel heel heel kleine zerkjes dud of dit de waarheid is, valt te betwijfelen.

Denhaag_clingendael_hondengraven.JPG

6.  De Theeschenkerij
Het voormalige logeerhuis is nu een theeschenkerij. Dit is een goed uitgangspunt voor een wandeling door het landgoed. Er is een kindermenu en een speelhoekje. Ook honden zijn welkom en er staat vers water voor ze klaar. Op zonnige dagen kun je heerlijk op het terras zitten.

7. Wandelen in Clingendael
De grotendeels verharde paden maken Clingendael tot een wandelparadijs en goed toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelgebruikers. Ook paardenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen want een ruiterpad slingert door het park.

Er zijn twee paaltjeswandelingen uitgezet, een lange en een korte. De korte wandeling loopt door het sterrenbos, langs de Japanse en Hollandse tuinen en verschillende monumentale gebouwen.

De gele route is de langste en loopt via het sterrenbos, de Japanse Tuin, het Fazantenbos, de antitankgracht naar het Duinbos. En vervolgens midden door het landgoed langs het landhuis, het koetshuis, het poortgebouw en de oude boerderij.

Denhaag_Clingendael_bunker_seis_inquart.jpg
Bunker van Seiss-Inquart op landgoed Clingnedael

Klein stukje geschiedenis
Landgoed Clingendael kent een rijke geschiedenis. In de 16e eeuw was het een buitenplaats met een boerderij. In de zeventiende eeuw werd  de boerderij vervangen door een landhuis omringt door een tuin  ontworpen in de toen populaire Franse stijl, symmetrisch aangelegd en met buxushagen. Het landhuis was een belangrijk centrum voor kunst en cultuur in Europa.

In de 19e eeuw kwam het landhuis in handen van de adellijke familie Van Brienen, die ook het huidige Hotel Des Indes liet bouwen. De Franse tuin werd vervangen door de toen populaire Engelse tuin met een grote vijver, kronkelige paden, eilandjes en gazons.

De laatste Van Brienen die op Clingendael woonde, was Marguérite Mary. Freule Daisy, zoals ze werd genoemd. Zij overleed in 1939 op het landgoed. Zij liet de Japanse tuin aanleggen.

In 1954 verkocht de familie Van Brienen het landgoed aan de gemeente Den Haag, die het voor het publiek openstelde. In 1975 volgde een grondige verbouwing waarna in 1982 het internationale kennis- en studiecentrum Instituut Clingendael zich hier vestigde.

De hoofdingang van Clingendael is aan de Wassenaarseweg

Bereikbaarheid
• Openbaar vervoer: bud 20 en 90 vanaf Centraal Station
• Met de auto: er is geen perkeerterrein bij de hoofdingang aan de Wassenaarseweg
• Te voet: Vanaf Den Haag Centraal is het een jalf uurtje lopen via het Haagse bos
Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!