den-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuinden haag lange voorhoutden haag grote marktscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof

Park Sorghvliet een vergeten park

Park Sorghvliet, is een 'vergeten' park in Den Haag. In het park bevindt zich ook het Catshuis, sinds 1963 de ambtswoning van de minister-president. Deze groene oase ligt aan de Scheveningseweg. In het park zijn veel bijzondere planten, bloemen, bomen en heesters te vinden.


Denhaag_sorghvliet-1a.jpg

Park Sorghvliet: een oase van rust
Een wandeling in Park Sorghvliet is een aanrader, want zodra je de toegangspoort achter je laat, betreed je een groene oase. Hier kom je tot rust en vergeet je de beslommeringen van de dag. En dat was precies de bedoeling van Jacob Cats, de man die het park in 1643 liet aanleggen. Voor de dichter en raadspensionaris was dit de plek waar hij zijn 'zorgen kon laten vlieden'.

Jacob Cats was een groot liefhebber van tuinieren en het kweken van inheemse en uitheemse planten en kruiden. Rondom de Haagse beek, die het landgoed doorkruist, plantte hij bomen, heesters en struiken. Een scheidingswal beschutte het gebied tegen  het stuifzand en de zeewind.

Hij liet er een buitenhuis bouwen, het huidige Catshuis, dat tegenwoordig vanuit het park niet meer toegankelijk is. Het park omsloot het gebied tussen de Laan van Meerdervoort, de Groot Hertoginnelaan tot aan het Van Stolkpark. Het was dus veel groter dan het huidige park.

Na Cats heeft het landgoed nog veel verschillende eigenaren gehad en is het landschap veranderd van de Franse barokstijl naar de Engelse landschapsstijl. De tuinmuur dateert uit 1920 en is gebouwd op de oorspronkelijke scheidingswallen.

Denhaag_catshuis_voorzijde.jpg

Park Sorghvliet in de Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam het landgoed in handen van de Duitsers. Een opmerkelijk feit is dat vanaf de oprijlaan V2-raketten werden gelanceerd. Op het terrein bevond zich destijds een internationale spionnenschool, waar toekomstige geheime agenten getraind werden. Zij kregen instructies in sabotage, zoals het opblazen van treinrails, bruggen en leidingen. Daarnaast leerden ze afluisteren, kaartlezen en het kraken van geheime codes.

De spionnenschool opereerde in volledige geheimhouding. Het terrein was moeilijk toegankelijk door prikkeldraadversperringen en wachtposten. De locatie was dichtbij de Atlantikwall, waarvoor in 1943 veel bomen en struiken werden verwijderd. Dit werd gedaan om een onbelemmerd uitzicht te creëren, voor het geval de geallieerden via de Noordzee Nederland zouden binnenvallen.

Bezoek aan Park Sorghvliet
Park Sorghvliet is voor iedereen toegankelijk die in het bezit is van een jaarkaart geldig voor drie personen. Het aantal toegangskaarten is beperkt om flora en fauna te beschermen. Wandelkaarten voor park Sorghvliet zijn te koop vanaf december voor het daarop volgende jaar bij het VVV kantoor op het Centraal Station.

Adres
Scheveningseweg 24
Ingang is op de hoek van de Scheveningseweg en de Adriaan Goekooplaan.

Openingstijden
1 april – 1 oktober : 09.00-18.00 uur
1 oktober – 1 april : 09.00-16:. uur
Het park is gesloten op nieuwsjaarsdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag

Denhaag_sorghvliet-2a.jpg
Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!