








Haagsche Bos, een oud bos met jonge bomen
Het Haagsche Bos is een groot natuurgebied vrijwel in het midden van Den Haag. Het is het oudste bos in Nederland en strekt zich uit van het Malieveld, bij het Centraal Station tot aan Wassenaar. Het bos is een uitstekend wandelgebied en vooral bekend vanwege Huis ten Bosch, de residentie van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.
Haagsche Bos wat te zien en te doen
Ga wandelen langs de vijvers die koning Willem I liet aanleggen en ga picknicken op het gras bij het water. Kinderen gaan hutten bouwen in het huttenbos of klimmen in het Robin Hood speelbos met een avontuurlijke route over touwbruggen, via slingertouwen naar een klimmuur. Vogelliefhebbers nemen hun verrekijker mee om vogels te spotten want het bos is de broedplaats van buizerds en ijsvogels.
In de Koekamp liepen ooit runderen, vandaar de naam. Nu is dit het oudste hertenkamp in Nederland waar edelherten en damherten rustig grazen. Het is ook de broedplaats van enkele ooievaars die elk jaar terugkomen. De enorme eik in de Koekamp is meer dan 300 jaar oud.
Dwars door het bos loopt een fiets- en wandelpad zodat het Robin Hood speelbos en de picknickweides makkelijk te bereiken zijn. Na de oorlog werden eiken en beuken geplant die er nu redelijk volgroeid uitzien. Desondanks is het Haagsche Bos een jong bos.
Een oud bos met jonge bomen
Het Haagsche Bosch is het oudste bos in Nederland maar de bomen zijn betrekkelijk jong. Hoe kan dat?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kapten de Duitse bezetters een groot aantal bomen om plaats te maken voor een tankgracht die diende ter bescherming van geallieerde aanvallen over land. Ook werden in het bos bunkers gebouwd.
De bunkers liggen bedolven onder een laag aarde en zijn volledig begroeid. Ze vallen vrijwel niet op omdat ze passen in het glooiende landschap.
Haagsche Bos, een van de overgroeide bunkers
Van de bomen die over waren, werd een groot deel door bewoners van Den Haag gekapt en gebruikt als brandhout in de Hongerwinter van 1944/1945, om op te koken en om het huis te verwarmen.
Het Haagse Bos was ook de lanceerplaats voor V2-raketten, dus opnieuw werden bomen gekapt. De geallieerden probeerden de lanceerinstallaties uit te schakelen. Maar door een vergissing lieten Britse bommenwerpers op 3 maart 1945 hun bommen op het Bezuidenhout vallen. Het hele Bezuidenhout lag in puin en vijfhonderd mensen overleefden dit bombardement niet.
Het Haagsche Bos in 1955 met jonge bomen
Het Haagsche Bos in 2024 met volgroeide bomen
Het Minangkabauhuis
In 1955 kwam aan de Leidsestraatweg vlakbij Huis ten Bosch een karakteristiek bouwwerk te staan dat vele oudere Hagenaars zich zullen herinneren: het Minangkabauhuis. Tot eind jaren 1960 was het een restaurant waar ook gedanst kon worden. In 1969 wordt op dit terrein een senioren- appartementencompkex gebouwd en het Minangkabauhuis werd afgebroken en opgeslagen in een opslagplaats aan de Huis te Landelaan in Rijswijk.
Buurtbewoners gebruikten het dure teakhout voor verbouwingen in eigen huis. Vervolgens brak er brand uit in de opslagruimte. Wat er nog over is van het Minangkabauhuis ligt sinds 1972 opgeslagen in het Museon in Den Haag.
Atlantic Wall
Het Haagsche Bosch moest plaatsmaken voor de aanleg Atlantikwall en de tankgracht in de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder:
Spionnen en ballet
De Haagse ooievaar
Haagse Harry
Fietstour Den Haag
Chinese muur
Nirwana flat
Lange Voorhout
Vaclav Havel monument
Mauritshuis
Panorama Mesdag
Haagsche Bos: oud bos met jonge bomen
Paleis ten Bosch niet toegankelijk voor het publiek