den haag paleis noordeindeden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden haag lange voorhoutden haag binnenhofden-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijver

Engels landschapspark in het hart van Den Haag

Eťn van de mooiste parken van Den Haag ligt in het stadsdeel Scheveningen: het Westbroekpark. Internationaal beroemd om zijn prachtige rozentuin, het Rosarium, ruim bemeten met speelweiden, vijvers, waterdoorgangen, losstaande boomgroepen en schilderachtige doorkijkjes doet het Westbroekpark denken aan een Engels landschapspark.

Met mooi weer stroomt het park al snel vol met jongeren die komen voetballen en gezinnen die hier komen picknicken. Kinderen kunnen uren spelen op de speelweide en in de speeltuin. Op de voormalige midgetgolfbaan is sinds kort een biologische pluk-en moestuin ingericht †met een omvang van ruim 3400 m2: Greens in the Park.

Evenementen in Greens in the Park
Het is de bedoeling dat de groenten, het fruit, de aromatische bloemen en kruiden in de keuken van het nog te bouwen restaurant gebruikt worden om heerlijke en eerlijke gerechten te maken die uiteindelijk op jouw bord belanden. Greens in the Park is een initiatief van de Stichting Tuinen van Greens, die in de loop van het jaar ook passende evenementen voor bezoekers organiseert.

In de tuinen werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de Haagse Stichting Mens & Tuin. Een stichting zonder winstoogmerk, die in de Haagse wijk Moerwijk al jaren een zorgmoestuin en stadskwekerij runt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zo veel ervaring heeft opgedaan in begeleiding.†

Eerlijk en heerlijk eten in een kas
Het dagrestaurant komt in een kasachtig gebouw zodat je zowel buiten als binnen van het mooie park en de tuinen kunt genieten. Het is het hele jaar open en biedt naast ontbijt, heerlijke lunches, high teas en drankjes ook een vroegdiner aan. Met de inkomsten uit het restaurant, giften en fondsen werving wordt de pluk-en moestuin gefinancierd.

Wokken tussen de rozen†
Het Rosarium is in 1960 aangelegd en tussen juni en eind oktober bloeien er 20.000 rozenstruiken op ongeveer 300 bedden. Het zijn de nieuwste soorten rozen die door kwekers uit de hele wereld gewonnen en vrijwillig ingestuurd worden.

Vlakbij het Rosarium ligt 'Wokrestaurant Rosarium'. In het sfeervolle restaurant of op het prachtige zonnige terras met direct uitzicht op het Panoramahof, waar alle met goud bekroonde rozen pronken, kan je prima lunchen of dineren. Het oriŽntaals georiŽnteerde wokbuffet met een keur aan dagverse producten zoals zeedelicatessen, vlees, gevogelte en groenten kan je naar eigen smaak samenstellen. De gerechten worden vervolgens in jouw bijzijn bereid door ťťn van de koks.

Het mooiste grasterras van Den Haag
Vlak achter het Rosarium ligt, verscholen tussen de bomen, het romantisch theehuis 'Waterkant'. Iedere dag, van Koningsdag tot Prinsjesdag (de derde dinsdag van september), worden hier heerlijke lunches bereid met verse ingrediŽnten. Je kan je lunch nuttigen op het mooiste grasterras van Den Haag, aan een sfeervol gedekte tafel of in een roeiboot, die je voor een paar euro kunt huren en waarmee je het park rondvaart.

De theeschenkerij beschikt ook over een eigen terrasboot voor maximaal 12 mensen waarop je kan lunchen, eten en drinken terwijl een schipper je rondvaart. Borrelen, koffie, thee, een high tea, bij de Waterkant zou je een hele dag zoet kunnen zijn met eten, drinken, varen en 'gewoon genieten' van deze prachtige plek in het Westbroekpark.

Geschiedenis Westbroekpark
Het Westbroekpark maakte voor 1860 deel uit van een bebost duingebied, ook wel het binnenduinbos genoemd. Een aannemer bood de Haagse gemeenteraad aan deze duinen kosteloos af te graven en het afgegraven zand vervolgens voor ophoging elders te gebruiken. Het voorstel van de aannemer werd door de gemeenteraad aanvaard en zo ontstond er op deze plek een weiland.

In de jaren hierna werden diverse ontwerpen gemaakt voor de aanleg van een park. De heer Westbroek, toenmalige directeur van Gemeenteplantsoenen, ontwierp begin jaren twintig van de vorige eeuw de hoofdlijnen van het ĎNieuwe Parkí en in 1926 werd zijn ontwerp voltooid. Ter nagedachtenis aan de heer Westbroek werd het park omgedoopt tot Westbroekpark.†

Bereikbaarheid
Het park is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en de fiets. De hoofdingang van het Westbroekpark ligt aan de Kapelweg. Hier is een fietsenstalling aanwezig. Aan de Cremerweg is ook een ingang tot het park.

Het Westbroekpark is vanuit het centrum goed bereikbaar met tram 9 richting Scheveningen. Ook bus 21 rijdt langs het Westbroekpark richting Scheveningen.†

Met de auto volg je vanaf de snelweg de borden Scheveningen Bad tot je op de Nieuwe Parklaan bent aangekomen. Via de zijstraat de Nieuwe Duinweg kom je bij de hoofdingang van het park. Er is voldoende parkeergelegenheid aan de Kapelweg. Het Wokrestaurant ligt vlakbij de hoofdingang.

Rosarium Wokrestaurant Westbroekpark
Kapelweg 35, Scheveningen

Openingstijden: maandag van 16.00 tot 22.00 uur, dinsdag, woensdag en donderdag van 12.00 uur tot 22.00 uur, vrijdag en zaterdag van 12.00 uur tot 22.30 uur en zondag an 12.00 tot 22.00 uur.

Theeschenkerij De Waterkant

Openingstijden: De theeschenkerij is van Koningsdag tot Prinsjesdag iedere dag geopend tussen 10.00 en 21.00 uur. De Waterkant is vanuit het park te bereiken, maar misschien is het nog leuker om het met de hand te bedienen pontje te nemen over de Haringkade (in het verlengde van Madurodam), waarmee je direct aanmeert bij de Waterkant.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!