Het grootste volkspark van Europa
In Den Haag Zuid-West ligt het eerste echte volkspark van Nederland en het grootste van Europa, het Zuiderpark. Bekend van Parkpop is het al ruim 80 jaar een plek waar mensen van allerlei culturen, jong en oud, genieten van de buitenlucht en de veelheid aan activiteiten die je in het park kan ondernemen.
Beschermd stadgezicht
Het Zuiderpark ligt in het stadsdeel Escamp, Den Haag Zuid West, ingeklemd tussen de volkswijken Morgenstond, Moerwijk, Leyenburg en Groente- en Fruit Markt. In 2011 kreeg het Zuiderpark de status van beschermd stadsgezicht. Het ontwerp dateert uit 1908, toen architect H.P. Berlage het Plan tot uitbreiding van Den Haag maakte. Met de aanleg werd begonnen in 1923 als werkverschaffingsproject en de officiële opening was in 1936. Pieter Westbroek, directeur van het Gemeentelijke Plantsoenendienst, en tuinarchitect D.F. Tersteeg veranderden veel aan het ontwerp.
Eendenkooi
Op verzoek van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor 's-Gravenhage. bleef de eendenkooi in het ontwerp van Berlage staan. Al in de eerste helft van de 17de eeuw was hier een eendenkooi. Hij is niet voor het publiek toegankelijk.
De kern van het park bestaat uit een grote vijver en 3 speelweiden met een totaaloppervlak van 14 hectare. Hier kan je 's zomers picknicken of barbecueën. Voor grote kinderen is er een 6 meter hoog speelkasteel. Jonge kinderen spelen graag op het speelterrein Ot en Sien. Voor een echte wildwest-sfeer is er zelfs een westernspeelplaats.
ADO
Om de speelweiden heen zijn andere, bijna zelfstandige parken gevestigd met educatieve en sportieve voorzieningen. In het park bevond zich tot halverwege 2007 het Zuiderpark Stadion, de thuishaven van de Haagse voetbalclub ADO. De club heeft nu een nieuw stadion in het Forepark.
Skaten
In het park ligt prima asfalt om te skaten. Voor de echte fanaten ligt aan de rand van het park een skatevoorziening met een miniramp en quarterpipe. Voor de creatieve jeugd is er een Wall of Fame om graffiti op te maken. Er is ook een rolschaatsbaan in het park.
En nog veel meer...
Het Zuiderpark beschikt verder over een overdekt zwembad met peuterbad, wildwaterkreek, whirlpool, solarium, een Turkse stoomcabine en een 45 meter lange glijbaan, een openluchttheater waar in de zomermaanden vaak concerten gehouden worden, een bowlingbaan, kinderboerderij, midgetgolf en kanoverhuur.
Kanoverhuur
Ook is er een horecagelegenheid gevestigd: ParkPaviljoen Zuiderpark. Het paviljoen is gelegen tussen het Roggeveld en de Mammoetvijver. Het Zuiderpark Paviljoen heeft een terras aan het water, waar je kan genieten van een hapje en een drankje, een lekkere lunch of een smakelijke pannenkoek.
De kanoverhuur ligt naast het Parkpaviljoen. Hier kan je één of twee persoons kano’s huren of een waterfiets in de vorm van een zwaan.
Ot en Sien
Aan de noordkant van het park staat het monument van Ot en Sien, omringd door enkele banken. Het monument is het eerste literaire monument van Nederland en werd op 29 september 1930 onthuld, ruim voor de officiële opening van het park. De beeldjes werden gemaakt door Frits van Hall.
Het monument herinnert aan het werk van Jan Ligthart , een 19de eeuwse Nederlandse onderwijzer en onderwijsvernieuwer. Hij werd bekend als schoolhoofd van een lagere school in de Schilderswijk van Den Haag en als schrijver van artikelen en boeken. Met het monument wordt ook de Nederlandse onderwijzer en schrijver van de verhalen over Ot en Sien en andere kinderboeken geëerd, Hindericus Scheepstra.
Beeldenroute
In het Zuiderpark kan je een interessante beeldenroute lopen, de zogenaamde dwaalroute langs een blauwe lijn. Deze is zo ruim opgezet dat ook nieuwe beelden kunnen worden toegevoegd. Een aantal beeldhouwwerken is speciaal voor het park ontworpen. Rond 1995 stonden er tien beelden. In dat jaar werd het park gerenoveerd en kunstcentrum Stroom Den Haag heeft de gelegenheid aangegrepen om beeldhouwwerken, die hun vaste standplaats hadden verloren een nieuwe plek in het park te geven.
Olifantenvijver
Eén van de vijvers in het Zuiderpark wordt de Olifantenvijver of Mammoetvijver genoemd. In 1937 was circus Sarrasani op bezoek in Scheveningen. Na afloop werden de materialen en dieren ingeladen bij het toenmalige treinstation aan de Zwolsestraat. De oudste olifant, de 108-jarige Jenny, werd onwel en viel om. Ze werd naar de Haagse Dierentuin aan de Koningskade gebracht om weer op krachten te komen, maar overleed nog diezelfde dag.
Het kadaver werd voor 45 gulden gekocht door het Museum voor het Onderwijs, dat belangstelling had voor haar skelet. Dat werd schoongemaakt en daarna in een vijver van het Zuiderpark gelegd, zodat de algen de beenderen konden schoon eten. Zo heeft de vijver zijn naam gekregen. Het skelet werd later in wit zand in de museumtuin begraven zodat de algen zouden afsterven. Daarna zou het skelet worden opgezet in het Museum voor het Onderwijs.
Het arboretum
Ben je een liefhebber van verschillende boom- en heestersoorten? Bezoek dan het arboretum 'Landengebied'. Het Landengebied dankt zijn naam aan Simon Doorenbos. Hij verzamelde planten, stekken, enten en zaden uit de hele wereld en plantte die op gebied: China, Japan, Himalaya, Azië, Noord-Europa, Zuid-Europa en Noord-Amerika.
Het arboretum heeft nu 695 verschillende soorten bomen. Waarvan er 41 zeer zeldzaam zijn, zoals de Japanse paardenkastanje, de Chinese linde en de godenpeer.
Kruiden plukken
De bloementuin heeft een prachtige verzameling van bloeiende vaste planten. En de kruidentuin biedt een verscheidenheid aan kruiden. Zoals peterselie, tijm en bieslook. Je mag deze kruiden plukken.
Zuiderpret
Tachtig jaar oud en het Zuiderpark blijft zich maar vernieuwen. Gloednieuw is de natuurspeelplaats Zuiderpret. Hier kunnen kinderen spelen met water, zand, modder, losse takken. Ze kunnen boomhutten maken of verstoppertje spelen. Tussen hoge heuvels is een loopbrug gemaakt die aansluit op een uitkijktoren. Daarnaast is er ook een snelstromende beek waar kinderen heerlijk met en in het water kunnen spelen. Tip: neem kaplaarzen en droge kleding mee.
Bereikbaarheid
Het Zuiderpark heeft meerdere ingangen: de Vreeswijkstraat, Loevesteinlaan, Melis Stokelaan en het Veluweplein. Het park is met het openbaar vervoer bereikbaar: Vreeswijsstraat: bus 25 of 26
Loevesteinlaan: bus 23, Moerweg: bus 127 of 130.
Auto
Met de auto is het Zuiderpark via de Melis Stokelaan en de Soestdijksekade goed bereikbaar. Er zijn 3 parkeerplaatsen. Die vind je bij de ingangen aan het Veluweplein en de Melis Stokelaan. Ook zijn er enkele parkeergarages in de omgeving: Leyweg 1 aan de Leyweg 791 en Leyweg 2 aan de Hengelolaan 170.