den haag paleistuinden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag binnenhof

Vredespaleis bezoekerscentrum en rondleidingen

Rondleidingen in het Vredespaleis zijn slechts enkele dagen per jaar. Het bezoekerscentrum naast het Vredespaleis daarentegen is het hele jaar open van woensdag t/m zondag. Ook zijn er regelmatig, vaak op donderdagmiddag, tuinrondleidingen met de tuinman. Verder zijn er rondleidingen rondom het Vredespaleis waar de nadruk ligt op de samenhang van de gebouwen en de kunstwerken die in de tuin staan.

Denhaag_vredespaleis_bezoekerscentrum_(1).JPG

BEZOEKERSCENTRUM
Het bezoekerscentrum naast het Vredespaleis presenteert een hedendaagse tentoonstelling over de geschiedenis van het Vredespaleis met een audiotour in tien talen. Bekijk de introductiefilm over het ontstaansgechiedenis en de juridische instellingen die in dit grandiose gebouw zijn gevestigd.
* Openingstijden: 13.00 uur tot 17.00 uur, gesloten op maandag en dinsdag

Denhaag_vredespaleis_bezoekerscentrum_(4).JPG

VREDESPALEIS RONDLEIDING
De rondleiding richt zich voornamelijk op de kunst en architectuur van verschillende zalen het gebouw.

Het bezoek omvat:

Het Internationaal Gerechtshof dat zetelt in de Grote Rechtszaal met vier grote prachtige glas-in-loodramen, een geschenk van Groot-Brittannië.

Denhaag_vredespaleis_(7).jpg

Het Permanent Hof van Arbitrage dat zetelt in de Kleine Rechtszaal nog geheel in originele staat en aan de muur een ongewoon schilderij in bruine tinten dat de verheerlijking van vrede voorstelt.

De Japanse zaal voor vergaderingen. Iedere landsvertegenwoordiger heeft een eigen stoel waarop geborduurd het wapen van het land dat vertegenwoordigd wordt. Leuk detail is dat Nederland een grotere stoel heegt omdat Nederland het gastland is. De zaal is behangen met zijden wandtapijten geschonken door de Japanse regering. Het vloerkleed is een geschenk van Turkije.

Denhaag_vredespaleis_(3).jpg

De trap in de centrale hal is een geschenk van Den Haag. Door optisch bedrog lijkt de trap groter dan hij werkelijk is.

De monumentale gangen hebben glas-in-loodramen met allegorische voordtellingen van de maanden, de seizoenen, en de vier elementen. Hoogtepunten in de gangen zijn borstbeelden van vredevoorvechters zoals Mahatma Gandhi en Nelson Mandela.

Denhaag_vredespaleis_hall_en_trap.jpg

GESCHENKEN
Land betrokken bij de oprichting en bouw van het Vredespaleis schonken een bijdragen die bestonden bestonden uit kunstwerken voor de decoratie van het gebouw. Het toegangshek is een schenking van Duitsland, Noorwegen en Zweden schonken graniet ter decoratie van de voorgevel.

Denhaag_vredespaleis_bezoekerscentrum_(13).JPG

Onder de geschenken bevinden zich gigantische staande kandelaars uit Oostenrijk, een enorme siervaas uit Rusland, marmeren tegels uit Italië, prachtige schilderijen uit Frankrijk, Perzische tapijten uit Iran, hout uit Indonesië, een torenklok uit Zwitserland en Delfts-blauwe tegels gemaakt in Nederland. In de binnentuin staat een fontein  met ijsberen en zeeleeuwen geschonken door Denemarken. De emaille cloisonné vazen uit China  zijn heel speciaal omdat dit een geschenk is dat alleen keizers krijgen.

Denhaag_vredespaleis_(6).jpg

Een opvallend is het Christusbeeld geschonken door van Argentinië. Het is een miniversie van een beeld  in het Andesgebergte op de grens staat van Chili en Argentinië.

De rondleiding door het Vredespaleis duurt ongeveer een uur. Tickets uitsluitend online via de website van het Vredespaleis.

Tuinrondleiding
Op donderdagmiddag vinden regelmatig tuinwandelingen plaats onder leiding van een tuinman, De wandeling gaat langs de vijver en het rosarium, de kweekkassen en de wintertuin.

Denhaag_vredespaleis_fontein.jpg

Rondleiding rondom het Vredespaleis
Deze rondleidding is een mooie gelegenheid om het gebouw vanuit verschillende hoeken te bekijken. In de tuin staan allerlei internationale kunstwerken die verwijzen naar wat het Vredespaleis voor staat.

Beelden in de tuin zijn o.a Desiderius Erasmus van beeldhouwer Hildo Krop. The Witness van Henk Visch stelt een kat voor. De beeldhouwer beschrijft het kunstwerk als volgt: 'Dit dier kan in het donker zien en bij het Vredespaleis is het de waakzame toeschouwer en getuige van alles wat wij mensen niet willen zien.'

Carillon
Het Vredespaleis heeft twee toren. De hoogste bevat een klok, een geschenk van Zwitserland,  met een carillion van 48 klokken dat elke dinsdag en donderdag van 13.00 tot 13.45 te horen is.

Denhaag_vredespaleis_bezoekerscentrum_(16).JPG

De Vredesvlam
Naast de ingang van het Vredespaleis staat sinds 2002 de Eeuwige vredesvlam. Op het monument staat de inscriptie: "May all beings find peace". Het monument is sinds 2004 omringd door het Wereldvredespad, bestaande uit een rand van 196 stenen en steentjes uit 196 landen. Sommige stenen zijn bijzonder: zo ligt er een brok steen uit de Berlijnse Muur en een steen van het Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat.

ONDERDEEL VAN HET VREDESPALEIS MAAR NIET TOEGANKELIJK VOOR HET PUBLIEK

De bibliotheek van het Vredespaleis is wereldberoemd en gespecialiseerd in literatuur over internationaal recht, vergelijkend recht en jurisprudentie uit alle deken ter wereld en bedoeld ter ondersteuning van het Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbritage en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht.
De bibliotheek herbergt een schat aan juridische gegeven. De catalogus classificeert op boeken, artikelen, hoofdstukken in boeken, tijdschriftartikelen kortom alles wat te maken heebt met internationaal recht.

Denhaag_vredespaleis_bibliotheek.jpg
Foto:  de oude cataloguskamer (foto@wikiCommons)

De Haagse Academie voor Internationaal Recht bevindt zich op het terrein van het Vredespaleis. Hoogleraren uit de hele wereld geven hier colleges in het internationaal publiek- en privaatrecht bestemd voor jonge academici die zich na hun studie in eigen land voorbereiden op een loopbaan in de diplomatie of het internationaal recht.

Lees hier over de ontstaansgeschiedenis van het Vredespaleis

Volgend artikel: Paleis Kneuterdijk
Vorig artikel: Mauritshuis

Foto's Sonja Brok, Marianne Crone, Wiki Commons

Denhaag_vredespaleis_(1).jpg

Denhaag_vredespaleis_(4).jpg


Denhaag_vredespaleis_(5).jpg

Denhaag_vredespaleis_(8).jpg

Denhaag_vredespaleis_(9).jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!