den haag paleis noordeindeden haag paleistuinden-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden haag lange voorhoutden haag binnenhofscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strand

Muzee: Scheveningen in een museum

Het leven in, op en rond de zee. Daar gaat het over in Muzee, het cultuur- en natuurhistorische museum van Scheveningen. In het geheel gerestaureerde voormalige schoolgebouw uit 1877 wordt de geschiedenis van het vissersdorp en de badplaats getoond. Ook kan je een kijkje nemen in de wonderlijke wereld onder de zeespiegel. Leuk en informatief, voor jong en oud.

Den-haag_muzee-museum-scheveningen

Diepzee pissebed
Ontdek hoe iemand leefde op een bomschuit (vissersboot) en zink in de ijskoude diepten van de oceaan. In de collectie over het leven in de zee vind je een zeeaquarium, een compleet koraalrif en een grote wetenschappelijke verzameling schelpen. Topstukken zijn de extreem lange narwaltand, de reusachtige diepzee pissebed en de tweekoppige doornhaai.

Den-haag_scheveningen-muzee-koraalrif

Badkoets
Stijlkamers laten zien hoe de verschillende standen in Scheveningen leefden: de vissers, de middenstanders en de rijke reders. Uiteraard ontbreekt de Scheveningse klederdracht niet.

Uniek in Nederland is de tentoonstelling over de geschiedenis van de Nederlandse bad- en strandcultuur. Zo bezit het museum een originele badkoets waarmee vroeger welgestelde badgasten de zee in gingen om zich tegen al te nieuwsgierige blikken te beschermen.

Den-haag_scheveningen-muzee-badkoets

Speurtochten
Voor kinderen zijn er speciale speurtochten in het museum uitgezet en organiseert het museum op woensdag en zaterdagmiddag feestelijke verjaarspartijtjes voor minimaal 7 kinderen. Reserveren is verplicht.

Regelmatig wordt er een tentoonstelling met een apart thema gehouden. Het museum beschikt over een eigen museumwinkel en een gezellig visserscafé ‘De Halve Vleet’.

Den-haag_scheveningen-muzee-museumwinkel

Tip voor schelpenverzamelaars
Twee maal per jaar wordt er in Muzee een schelpendag (verkoopdag) gehouden. Dit is het moment om je collectie aan te vullen of te starten met een schelpenverzameling. De Scheveningse Schelpendagen zijn inmiddels een begrip: duizenden schelpen worden overzichtelijk uitgesteld en voor de gelegenheid is er ook nieuw materiaal aangekocht. Uiteraard is alles van goede kwaliteit en voorzien van etiket met alle relevante gegevens. Hou de website van het Muzee in de gaten voor de eerstvolgende Schelpendag.

Den-haag_muzee-schelpendag-scheveningen

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zon-en feestdagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. Eerste kerstdag en Nieuwjaardag gesloten.

Bereikbaarheid: met tram 1 en bus 22, halte Scheveningseslag, met tram 9, halte Circustheater en met bus 23, halte Kurhaus. Kom je met de auto volg dan de borden Scheveningen-Bad. De dichtsbijzijnde parkeergarage ligt aan de Dr. Lelykade 220. Het is dan nog een kleine 2 kilometer (ruim 20 minuten) lopen naar het museum. 

Muzee
Neptunusstraat 92
2586GT Scheveningen/Den Haag

(foto's Muzee)

Den-haag_scheveningen-muzee-museum

Welkom bij Muzee

Een eerste kennismaking met het museum

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!