den haag paleis noordeindeden haag grote marktden haag paleistuinden haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden-haag-plein-terrasscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhout

Kunstmuseum Den Haag

Het Kunstmuseum in Den Haag, beroemd om zijn collectie van schilderijen van Piet Mondriaan (de grootste ter wereld!), zijn indrukwekkende zilverwerkcollectie en Delfts Porselein is letterlijk een museum voor de kunsten. Ook het pand zelf is een kunstwerk, ontworpen door de beroemde architect Berlage.

Het Kunstmuseum, voorheen bekend als Gemeentemuseum, ligt centraal tussen het Museon aan de ene kant en GEM aan de andere kant. Het was Berlage’s laatste ontwerp. De opening in 1935 heeft hij net niet meer meegemaakt.

Denhaag_Gemeentemuseum_Den_Haag

Brasserie en beeldentuin
In de tuin achter het museum staat een paviljoen - eveneens een ontwerp van Berlage –  dat zijn naam draagt en waarin nu een gezellige brasserie gevestigd is. In de tuin rondom het museum vind je ook een collectie moderne en hedendaagse beelden.

Denhaag_Gemeentemuseum_Den_Haag-mondriaan

Schamhartvleugel
Tussen 1995 en 1998 werd het museum ingrijpend gerestaureerd en tegelijkertijd beperkt uitgebreid. De Schamhartvleugel uit 1963 (genoemd naar zijn architect Sjoerd Schamhart), werd bij de restauratie losgekoppeld. Tot dan was het met een luchtbrug met het Kunstmuseum verbonden. In 2002 werden in dit tentoonstellingsgebouw het Fotomuseum Den Haag en het museum voor hedendaagse kunst GEM gevestigd.

Denhaag_Gemeentemuseum_Den_Haag

Eind 2013, begin 2014 werd de binnentuin volledig overdekt zodat een enorme multifunctionele ruimte aan het museum is toegevoegd, die onder meer dient als museumrestaurant.

Dwalen door de zalen
Het schitterende gebouw is perfect geschikt om je al dwalend door de zalen te laten verrassen door de veelzijdige collectie en het grote aantal wisselende tentoonstellingen. Zo pakte het museum in 2017 flink uit bij de herdenking van ‘100 jaar De Stijl’ met drie opeenvolgende tentoonstellingen. Logisch, want Piet Mondriaan was hier de belangrijkste vertegenwoordiger van.

Den-haag_Gemeentemuseum-mondriaan

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft een grote collectie moderne kunst. De collectie biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden uit diezelfde periode in andere landen. Verzamelkernen zijn: de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus en het Expressionisme.

Denhaag_Gemeentemuseum_Den_Haag

Daarnaast is het museum ook bekend om zijn verzameling Kunstnijverheid, zijn prachtige stijlkamers, (Rozenberg-)porselein en de Mode-afdeling. De collectie muziek toont de geschiedenis van de traditionele Europese muziekinstrumenten  en zijn er instrumenten uit andere culturen en hedendaagse elektronische instrumenten.

Den-haag_Gemeentemuseum

Voor jongeren
Speciaal voor kinderen en jongeren zijn er in de kelder zogenaamde Wonderkamers ingericht. In 13 verschillende kamers, corresponderend met de deelcollecties van het museum, kan je door interactieve spellen, met een Samsung tablet, de collectie leren kennen.

Openingstijden: met uitzondering van maandag is het museum elke dag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie over toegangsprijzen en tentoonstellingen kijk je op de website van het Kunstmuseum Den Haag.

Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag)
Stadhouderslaan 41, Den Haag

Foto's Albert van den Boomen

Den-haag_Gemeentemuseum_Den_Haag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!