scheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhofden haag paleis noordeindescheveningen-pierden haag lange voorhoutden haag paleistuinden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden-haag-plein-terras

Vier beroemde musea, drie restaurants en een mega-bioscoop

Trek er maar een dag voor uit! In het gezellige Statenkwartier in Den Haag liggen vier musea en een bioscoop op nog geen vierkante kilometer van elkaar verwijderd. En wat voor musea! Het Gemeentemuseum Den Haag, beroemd om zijn Mondriaancollectie, het Museon, één van de leukste interactieve musea voor kinderen en jongeren, het museum voor actuele kunst GEM en het Fotomuseum Den Haag. En niet te vergeten het Omniversum, met zijn 180 graden filmscherm zo groot als een half voetbalveld.

Gelukkig zijn er ook drie reataurants op hetzelfde terrein: het museumreastaurant van het Gemeentemuseum, de rustig gelegen Brasserie Berlage, met terras in de tuin en het moderne Gember met terras aan de museumvijver. Go for it!

Den haag_museon-statenkwartier

Het Museon, museum voor cultuur en wetenschap, is voortgekomen uit het voormalige Onderwijsmuseum (1904). In 1986 opende het Museon zijn deuren voor het publiek op de huidige locatie aan de Stadhouderslaan. Het gebouw is ontworpen door de bekende architect Wim Quist en sluit prachtig aan bij het naastgelegen Gemeentemuseum en het Omniversum. Het Omniversum vertoont dagelijks prachtige films op een gigantisch koepelscherm. Het scherm heeft de vorm van een halve bol en loopt rondom het publiek.

Het Haags Gemeentemuseum is beroemd om de grootste collectie ter wereld van schilderijen van Piet Mondriaan en de indrukwerkende collectie van zilverwerk en Delfts Porselein. Aan de ‘kopse kant’ van de museumvijver ligt het Museum voor actuele Kunst, GEM. Het deelt samen met het Fotomuseum en restaurant Gember één pand.

Den-haag_Gemeentemuseum_Den_Haag

Bereikbaarheid 'Museumkwartier' en Omniversum
De vier musea en het Omniversum bevinden zich in het Statenkwartier vlakbij het strand van Scheveningen en zijn eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Vanaf Den Haag Centraal Station en Hollands Spoor brengt tram 16 je in ongeveer twintig minuten naar het ‘museumkwartier’.  Vanaf Station CS kun je ook bus 24 nemen die rijdt tussen Station Mariahoeve en Kijkduin.

Met de auto is het museumkwartier bereikbaar via de Utrechtsebaan richting Kijkduin. Eenmaal in de stad kun je de borden 'Gemeentemuseum' volgen. Voor het ‘museumkwartier’ is er ruime gelegenheid om gratis te parkeren. Mochten er onverhoopt geen parkeerplaatsen meer vrij zijn, dan kun je betaald parkeren in de parkeergarage van het World Forum op het Churchillplein 10, zo'n vijf minuten lopen van de ‘place to be’.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!