den haag lange voorhoutden haag paleistuinden haag paleis noordeindeden haag binnenhofscheveningen-pierden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden haag binnenhof hofvijver

Mauritshuis: niet te missen!

Het Mauritshuis in Den Haag toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. 'Het meisje met de parel' van Johannes Vermeer, 'De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp' van Rembrandt, 'Het puttertje' van Fabritius en 'De stier van Potter' zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Gelegen naast het Binnenhof, aan het Plein en de Hofvijver is het Mauritshuis niet te missen.

Den-haag_Mauritshuis

Ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters hebben hun plaats gekregen in het klassieke interieur. Landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte, Interieurs van Jan Steen en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw. In de Royal Dutch Shell Vleugel in art-deco stijl, ondergronds verbonden via de foyer met brasserie en museumshop, presenteert het museum een wisselend tentoonstellingsprogramma.

Den-haag_Mauritshuis_museum

Hollandse classicistische barok
Het Mauritshuis is één van de eerste en mooiste voorbeelden van de Hollandse classicistische barok. Het werd in 1633-44 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, gouverneur van Nederlands-Brazilië. Na een brand in 1704 kreeg het Mauritshuis een 18e-eeuws interieur. Sinds 1822 heeft het de functie van Koninklijk Kabinet van Schilderijen, zoals het Mauritshuis Museum volledig heet.

Denhaag_Mauritshuis

Het vernieuwde Mauritshuis
Na een verbouwing van twee jaar heropende het Mauritshuis in juni 2014 zijn deuren. Dankzij de grootscheepse renovatie verdubbelde het museum in oppervlakte door een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat aan het Plein. De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang naar het voorplein.

Den-haag_Mauritshuis_rembrandt

Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstingang naar binnen, maar dalen met trap of lift af naar een lichte foyer die het oude en nieuwe gedeelte ondergronds met elkaar verbindt. In het nieuwe deel bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel. 

Den-haag_Mauritshuis

Openingstijden Mauritshuis 
Het Mauritshuis is elke dag geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op maandag pas na 13.00 uur.  

Den-haag_Mauritshuis

Bereikbaarheid Mauritshuis 
Het Mauritshuis ligt midden in de binnenstad van Den Haag en is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. Vanaf treinstation Den Haag Centraal loop je binnen tien minuten naar het Plein. Tram 16 of 17 nemen kan ook. Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor is het Mauritshuis per tram het makkelijkste te bereiken: tram 1 en 9 (richting Scheveningen) en tram 16 stoppen op enkele minuten lopen afstand van het museum. 

Den-haag_Mauritshuis_potter

Met de auto
Komend met de auto vanaf de A4 (Amsterdam of Rotterdam), de A12 (Utrecht) of de N44 (Leiden) volg je Centrum en vervolgens de borden richting het Mauritshuis. Het beste kun je parkeren in de Pleingarage naast het Mauritshuis, of in de parkeergarages Malieveld en Den Haag Centraal-New Babylon, beide op ongeveer tien minuten lopen van het Mauritshuis.

Mauritshuis
Plein 29, Den Haag

Foto's Albert van den Boomen

Den-haag_Mauritshuis-Hofvijver

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!