scheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag grote marktden haag paleistuinden haag binnenhofden haag paleis noordeindescheveningen-pierden-haag-plein-terras

De wondere wereld van Escher in het paleis van Emma

Het voormalige 18de eeuwse woon-en werkpaleisje van de vorstinnen Emma, Wilhelmina, Juliana en Beatrix op de kop van het prachtige Lange Voorhout in Den Haag is tegenwoordig een museum gewijd aan het werk van Nederlands beroemdste graficus, M.C. Escher. De teken-tovenaar die water omhoog laat stromen, vissen in vogels verandert, mannen eindeloos een trap op en af laat gaan en handen elkaar laat tekenen. 

Met honderddertig werken zijn in het museum bijna alle stukken van Escher (1898-1972) te zien. Met als hoogtepunt de 7 meter lange Metamorfose III.

Den-haag_Escher_in_het_Paleis_museum

Het paleisje van Emma
In het paleis bevindt zich nog oorspronkelijk zeer fraai stucwerk en in de koninklijke vertrekken wordt op eigentijdse wijze getoond hoe het paleis er in de tijd van koningin Emma uit zag. De Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem ontwierp schitterende kroonluchters voor de voormalige koninklijke vertrekken. Zo hangt er in de balzaal een enorme ster die eindeloos in twee klassieke spiegels wordt weerkaatst. In andere zalen zweven een haai, een spin en een zeepaardje boven het werk van Escher.

Denhaag_Escher_in_het_Paleis

De Escher experience
Op de tweede etage word je, dankzij innovatieve presentaties, een onderdeel van Eschers' wereld. In de Kamer van Escher stap je in zijn magische wereld. Je verandert zelf het perspectief: kinderen lijken groter dan hun ouders. Bijzonder is de zaal met optische kunst. Je denkt beweging te zien, terwijl die er niet is: bij optische kunst gaat het, net als bij Escher, om gezichtsbedrog. In een magische bol verschijnen en verdwijnen werelden. In een zaal lijken muren te veranderen en te bewegen en iets verder op ligt een spannende vloer. Voor kleine kinderen heeft het museum een speurtocht uitgezet.

Audiotour Emma of Escher
'Escher in Het Paleis' biedt bezoekers twee gratis audiotours aan via de IZI travel app. Download de app voordat je het museum gaat bezoeken en neem je hoofdtelefoon mee. Tijdens het bezoek kan je een keuze maken tussen de Emma of Escher tour. Een hoofdtelefoon is eventueel te koop bij de kassa van Het Paleis voor € 1,-.

Den-haag_Escher_in_het_Paleis_museum

Keuken van Emma
In de voormalige keuken van koningin Emma bevindt zich MC Café. Het Café is een fijne plek om je museumbezoek even te onderbreken of af te sluiten met een heerlijke kop koffie, thee of een verse lunch. 

Heb je niet genoeg aan één museum dan kan je ook een combi-ticket kopen waarbij je korting krijgt op één van de volgende musea of attracties: Panorama Mesdag, Gemeentemuseum Den Haag, Beelden aan Zee of Madurodam. Beide attracties moeten op dezelfde dag bezocht worden. Vraag ernaar aan de kassa. Of kijk voor meer informatie op de website van het museum. Je ticket kan je ook online bestellen.

Den-haag_escher-museum

Openingstijden Eschermuseum: dinsdag tot en met zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur. 

Bereikbaarheid: kom je met de auto Den Haag via de Utrechtsebaan binnen, volg dan de borden 'Centrum'. Het beste parkeer je de auto direct onder het Malieveld. Vanaf hier loop je in vijf minuten naar het Lange Voorhout. Vanaf Station Den Haag Centraal is het 10 minuten lopen. Wil je liever met de tram pak dan lijn 1 of 9 vanaf, zowel vanaf Station Den Haag HS als vanaf station Den Haag Centraal, richting Scheveningen Strand.

Escher in het Paleis 
Lange Voorhout 74
2514 EH, Den Haag

This is the Hague

Korte video over Escher in het Paleis en de omgeving. 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!