den haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag binnenhof

De Mesdag Collectie al 130 jaar opengesteld voor publiek

De Mesdag Collectie, genoemd naar het echtpaar Mesdag-Van Houten, behoort tot één van de belangrijkste musea in haar soort. Behalve schilders waren Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en zijn vrouw Sientje van Houten (1834-1909) ook hartstochtelijke kunstverzamelaars. In hun voormalige woonhuis, atelier en museum (sinds 1887), gevestigd aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag zijn hoogtepunten uit de Haagse School te zien en uit de Franse schildersschool Barbizon (de grootste verzameling Barbizon schilderijen buiten Frankrijk). 

In 1903 schonk Mesdag het museum en de collectie aan de Staat der Nederlanden. Hij bleef nog tot 1911 directeur. Sinds 1991 valt het onder de verantwoordelijkheid van het Van Gogh Museum.

Den-haag_mesdag_collectie-museum

19de eeuwse sfeer
De muren van het museum zijn rijkelijk gedecoreerd met authentieke motieven en overal zijn grote ramen met uitzicht op de museumtuin en op de toren van het Vredespaleis. Door de presentatie van de schilderijen en het interieur heeft het museum een negentiende-eeuwse sfeer.

Panorama Mesdag om de hoek
Hendrik Willem Mesdag was een vooraanstaand zeeschilder van de Haagse School. Zijn bekendste schilderij, Panorama Mesdag, is een halve kilometer verderop te zien in het gelijknamige museum. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook. Zij maakte vooral landschappen en stillevens. Daarnaast waren zij kunstverzamelaars, gebruikmakend van het geërfde familiefortuin van de Groninger zakenfamilies Mesdag en Van Houten.

Den-haag_mesdag_collectie

Haagse en Franse schildersscholen
Het zwaartepunt in de collectie van het museum vormt de schilderijencollectie van de Franse schildersschool van Barbizon. Deze verzameling toont meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. De verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk en toont meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau.

De collectie bevat verder uit veel schilderijen van de Haagsche School, waartoe Mesdag zelf ook behoorde. Zo valt er werk te bewonderen van onder anderen Mesdags jeugdvriend Josef Israëls en van collega-kunstenaars als Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. In het museum zijn ook tekeningen, keramiek en Japanse kunst te zien.

Picknicken in de tuin
In het museum worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er rondleidingen, tekenworkshops en lezingen. Ook kun je een picknickmand bestellen en genieten van de zonnige tuin, met uitzicht op het Vredespaleis.

Openingstijden
Het museum is van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Op maandag en dinsdag is het gesloten.

Bereikbaarheid
Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer. Tram 1 en bus 24 stoppen bij de halte 'Vredespaleis'. In de omgeving van het museum geldt betaald parkeren.

De Mesdag Collectie
Laan van Meerdervoort 7-F
2517 AB Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!