den haag binnenhofscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag paleistuinden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverscheveningen-kurhaus-strand

Grote Kerk

De Grote Kerk of St Jacobskerk is één van de oudste monumenten van Den Haag. Samen met de toren was dit eeuwenlang een vast herkenningspunt en bepalend voor het silhouet van Den Haag.

‘Daer staet een Tooren op tot aen de lucht verheven’, dichtte Jacob van der Does in 1668 in zijn loflied op de Grote of St Jacobs Kerk. De toren moest de afgedwaalde reiziger naar Den Haag wijzen.

Denhaag_Grote_Kerk

288 Treden
Sinds kort is het mogelijk om niet alleen de Grote Kerk te bezichtigen, maar ook de toren te beklimmen. Na het nemen van een ‘hindernis’ van 288 treden word je inspanning beloond met een fabuleus 360 graden uitzicht over heel Den Haag. Bij helder weer zie je zelfs de gemeenten rondom Den Haag en natuurlijk de badplaats Scheveningen.

De toren, gebouwd met een gift van hertog Jan van Beieren, werd evenals de kerk in baksteen opgetrokken en is –uniek in Nederland – zeszijdig. De huidige sierlijke spits – hoogste punt op 92,5 meter – vervangt sinds de jaren vijftig de 19de-eeuwse gietijzeren ‘slaapmuts’ die door zijn gewicht scheuren in de toren had veroorzaakt.

Den-haag_Grote-Kerk

Bezoek aan de kerk
Heb je nog tijd en energie over koppel dan vooral een beklimming van de toren aan een bezoek aan de Grote Kerk zelf. Van een houten kapel in de 13de eeuw werd deze kerk in later eeuwen uitgebouwd tot de huidige Grote of St Jacobskerk. zoals wij de nu kennen. De kerk werd gebouwd op een veilige zandrug, de zeshoekige toren verrees in slechts vier jaar tijd (1420-1424).

De prachtige gebrandschilderde ramen, de wapenschilden van de ridders van het Gulden Vlies, het monument van Admiraal Jacob van Wassenaer Obdam (die sneuvelde in 1665 in de Slag bij Lowestoft tegen de Engelsen), de graven van Constantijn en Christaan Huygens, de zeskantige eikenhouten preekstoel , het kabinetorgel, de kapel van Van Assendelft (de enige overgebleven kapel van de vele die aan de kerk waren aangebouwd.) Het is te veel om op te noemen.

Enthousiaste gidsen
Laat je vooral begeleiden door één van de begeesterde vrijwilligers die de kerk rijk is. Zij zullen je ongetwijfeld veel moois vertellen en zeker niet vergeten de speciale band van de kerk met de Oranjes te noemen.

Vele doop-en huwelijksplechtigheden van het geslacht Oranje-Nassau zijn in deze kerk vanaf de zeventiende eeuw gevierd, waarvan het meest recent de doop in 1967 van Koning Willem-Alexander, het huwelijk van prins Constantijn in 2001 en de doop van prinses Amalia in 2004. 

Toren
Het is niet mogelijk op eigen houtje de toren te beklimmen. 'Ga Den Haag' organiseert ‘tours’ van anderhalf uur, waarbij een enthousiaste gids je vermoeidheid geheel doet vergeten met zijn verhalen en anekdotes over de geschiedenis van de toren. Meer informatie over tijden, prijzen en reserveringen vind je op de website van Ga Den Haag.

De Grote Kerk is te bezichtigen van november tot maart in het weekend van 12.00 tot 16.00, mits niet verhuurd. De toren heeft in het weekend twee rondleidingen per dag, om 13.00 en om 15.00 uur. Vanaf april tot eind oktober zijn toren en kerk te bezichtigen van donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Entree 3 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis. Voor de toren kost een ticket € 7,50. Voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar € 5,50.

Bereikbaarheid
De Grote Kerk ligt midden in het centrum van Den Haag en is zowel te voet vanaf het Centraal Station als per tram vanaf de beide Haagse stations goed te bereiken. Rondom de kerk is voldoende parkeergelegenheid. Kijk voor meer informatie op de website van de Grote Kerk.

Grote Kerk
Rond de Grote Kerk 12, Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!