den-haag-plein-terrasden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag grote marktden haag binnenhofscheveningen-kurhaus-strandden haag paleistuinden haag paleis noordeinde

Paleis Noordeinde

Den Haag met je lege paleizen… Een bekende zin uit een chanson van Paul Van Vliet. Paleizen heeft Den Haag nog wel, maar leeg zijn ze al lang niet meer. Zo biedt het Paleis op het Voorhout ruimte aan het Eschermuseum, het Paleis op de Kneuterdijk huisvest de Raad van State en Paleis Noordeinde is sinds koningin Beatrix weer het werkpaleis van de regerend vorst (nu koning Willem Alexander). Als hij in het land is wappert de vlag, de koninklijke standaard, op het paleis.

Denhaag_Paleis_Noordeinde

Paleis Noordeinde, met zijn sierlijk aangelegde tuin, is gelegen aan het Noordeinde, één van de meest elegante winkelstraten van Den Haag. De winkelstraat is vooral bekend om het paleis, maar ook om de karakteristieke modeboetiekjes, galeries, antiek- en kunstzaken, gevestigd in prachtige Jugendstil-panden.

Middeleeuws Hof
Paleis Noordeinde kent een lange geschiedenis die teruggaat tot 1533. Het Oude Hof, zoals het werd genoemd, werd toen gebouwd voor Willem Goudt, de toenmalige rentmeester van de Staten van Holland. Het enige wat nog over is van deze oude hofstede, zijn gedeelten van de kelders, die nog steeds deel uitmaken van het souterrain van Paleis Noordeinde.

Den-haag_Paleis_Noordeinde

In koninklijk bezit
In 1591 huurden de Staten van Holland het huis voor Louise de Coligny, de weduwe van Willem van Oranje, en haar kinderen. In 1609 gaven de Staten het als geschenk aan Frederik Hendrik en zijn moeder Louise de Coligny. In opdracht van Frederik Hendrik vond, in 1640, een grote verbouwing plaats. Hij was het ook die aan het begin van de 17de eeuw de ‘prinsessentuin’ (nu paleistuin genoemd) liet aanleggen.

Tot de Franse overheersing diende het paleis als residentie van de stadhouders. Na de terugkeer van koning Willem I in 1813 werd een begin gemaakt met een grote verbouwing en uitbreiding aan de achterzijde van het paleis.

Denhaag_Paleis_Noordeinde

Paleis Noordeinde in de 20e en 21e eeuw
Koningin Wilhelmina en prins Hendrik gebruiken Paleis Noordeinde als hun winterverblijf. Na de Tweede Wereldoorlog keert koningin Wilhelmina er korte tijd in terug tot haar abdicatie. 

In mei 1948 wordt het middengedeelte van het paleis door brand verwoest. In dat jaar wordt Juliana koningin. Zij en prins Bernhard geven de voorkeur aan Paleis Soestdijk als officiële residentie. Wel blijft een gedeelte van de hofhouding haar werkruimtes in Noordeinde houden.

Tussen 1952 en 1976 is in de noordelijke vleugel van het paleis het Institute of Social Studies gevestigd. Koningin Beatrix nam het paleis na een grondige restauratie in 1984 weer intensief in gebruik als werkpaleis, en tegenwoordig dient het als werkplek van koning Willem-Alexander.

Denhaag_Paleis_Noordeinde

Aanbieden geloofsbrieven nieuwe ambassadeurs
Paleis Noordeinde in Den Haag is vaak op woensdagochtend het decor van een kleine koninklijke ceremonie, het aanbieden van de zogenaamde geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs. Koning Willem-Alexander ontvangt hen daarbij kort na hun aankomst in Nederland.

Een nieuwe ambassadeur arriveert in galarijtuig begeleid door ruiters van de Bereden Marechaussee. Bij Paleis Noordeinde staat een erewacht en een militaire kapel opgesteld. Na een eresaluut van vier tromroffels wordt het volkslied van het land van de ambassadeur ten gehore gebracht, gevolgd door een inspectie van de erewacht.

Den-haag_Paleis_Noordeinde

Een goed moment dus om Paleis Noordeinde te bezoeken. Een ander moment is Prinsjesdag als de stoet met de Gouden of Glazen koets vanaf het Noordeinde naar het Binnenhof vertrekt en bij terugkeer de 'balkonscene' volgt. Het paleis zelf kan niet bezichtigd worden.

Noordeinde 66
Links van Paleis Noordeinde op nr. 66 bevindt zich het voormalige woonhuis van koning Willem-Alexander. Hier woonde hij tot zijn huwelijk met Máxima Zorreguieta in 2002. In 1995 betrok de prins dit huis, dat dateert uit 1757. In 1898 werd het pand gekocht door koningin Emma. Later diende het als secretariaat van prins Hendrik, prinses Juliana en prins Bernhard. In 1993 verkocht prinses Juliana het aan haar kleinzoon Willem-Alexander.

Tegenwoordig dient Noordeinde 66 als pied-à-terre voor prinses Beatrix, voor als zij in Den Haag is. 

Bereikbaarheid 
Het Noordeinde is goed te bereiken met de auto, tram en fiets. Er zijn veel parkeermogelijkheden in de omgeving. De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn parking Noordeinde in de Heulstraat en parkeergarage Parkstraat in de Oranjestraat. Vanaf het Centraal Station loop je in een kwartier naar het Noordeinde. Ook stoppen er verschillende trams bij halte Kneuterdijk.

TIP: vlakbij Paleis Noordeinde staat het Paleis Kneuterdijk. Dit Paleis kan op een aantal dagen per jaar bezocht worden met een rondleiding. Lees hier verder

In 1816 kocht Koning Willem I Paleis Kneuterdijk voor zijn zoon, de latere Koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Het paleis, ontworpen door de Franse architect Daniël Marot, bleef in koninklijk bezit tot Koningin Wilhelmina het paleis in 1937 verkocht. Het gebouw kreeg diverse bestemmingen en werd in 1967 aangewezen tot rijksmonument. In 1983 nam de Raad van State zijn intrek in het pand.

Adres: Paleis Noordeinde, Noordeinde 68, Den Haag

Volgend artikel: Kurhaus, icoon van Scheveningen
Vorig artikel: Escher Museum in het paleis van Koningin Emma  

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
25-02-2022

Hannegirlpower | Kan ik het paleis kopen voor €13,450 euro met bediende stroom internet en goede n met mensen erbij zomaar gratis WiFi een eigen eten en drinken en slaapkamers en woonkamers en keuken en bal zal ? De goedkoopste prijs groetjes van hannegirlpower