








Vredespaleis - symbool voor stad van Vrede en Recht
In Den Haag, de stad van Vrede en Recht, kan je niet om een bezoek aan het Vredespaleis heen. Het is één van de meest gefotografeerde monumenten van Den Haag. Hier zetelen het Internationaal Gerechtshof, het enige gerechtelijke orgaan van de Verenigde Naties buiten New York, en het Permanent Hof van Arbitrage. Ook de prestigieuze Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht zijn hier gehuisvest.
Visitor's center
Naast de ingang van het Vredespaleis ligt het bezoekerscentrum. Als je meer wilt weten over de totstandkoming van het Vredespaleis en de internationale organisaties die hier gevestigd zijn, dan is de (gratis) audiotour bij de eigentijdse tentoonstelling écht een aanrader. Ben je na je bezoek nieuwsgierig geworden wat zich achter de imposante façade van het Vredespaleis bevindt?
Een aantal weekenden per jaar worden de deuren van het Vredespaleis geopend voor het publiek. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan alleen via de website van het Vredespaleis. Een ticket kost € 9,50. Kinderen tot en met 10 jaar mogen gratis deelnemen aan de rondleiding (maximaal twee kinderen per volwassene). De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten en worden aangeboden in het Nederlands en Engels. Een groep bestaat uit maximaal 20 personen.
Openingstijden
Het bezoekerscentrum is geopend van dinsdag tot en met zondag. In de zomermaanden zijn de openingstijden van 10.00 tot 17.00 uur. Gedurende de winterperiode (van november tot 22 maart) zijn er aangepaste openingstijden: van 11.00 tot 16.00 uur.
TIP: vanaf 16 mei kan je elke dinsdag een rondleiding krijgen door de prachtige tuin van het Vredespaleis. De betrokken tuinman of tuinvrouw verzorgen de rondleidingen zelf. Meer informatie over deze rondleidingen vind je ook op de website van het Vredespaleis.
Alvast een beetje geschiedenis
In de 19de eeuw ontstond in het toenmalige Europa een vredesideaal dat groeide naarmate de politieke spanningen aan het begin de 20ste eeuw toenamen. Overal werden vredesbewegingen opgericht. Niet alleen in Europa, maar ook in Rusland en Amerika.
In 1899 nam de Russische Tsaar Nicolaas II het initiatief en belegde een vredesconferentie in Den Haag, waar 26 landen aan deelnamen. Deze conferentie leidde tot de oprichting van het Permanente Hof van Arbritrage. Dat hof verdiende een onderkomen dat allure en ontzag uitstraalde.
Bouw Vredespaleis
Een jury schreef voor het ontwerp van het gebouw een internationale prijsvraag uit waar maar liefst 216 architectenbureaus uit de hele wereld aan deelnamen. De keuze viel uiteindelijk op het ontwerp van de Franse architect Louis Cordonnier. Het ontwerp in neo-renaissancistische stijl, leidde tot een fel architectuurdebat. Velen hadden gehoopt op een gebouw dat ook met zijn verschijning een nieuwe tijd zou inluiden.
Historiserende bouwstijl
Het definitieve ontwerp kwam tot stand in samenwerking met de Haarlemse architect Johan van der Steur, die tot uitvoerend architect bij de bouw was benoemd. De aanvankelijke vier torens werden teruggebracht tot twee, waarbij de grote en de klein toren de belangrijkste vertrekken van het paleis markeren: de rechtszalen. Tijdens de Tweede Vredesconferentie in 1907, waar 44 landen aan deelnamen, werd de eerste steen gelegd op het terrein van het oude landgoed Zorgvliet.
Interieur van internationale allure
Aan de landen die aan de wieg van het Permanente Hof van Arbitrage hadden gestaan werd gevraagd bijzondere bouwmaterialen en kunstwerken te schenken om het paleis mee aan te kleden. Zo konden zij uitdrukking geven aan hun geloof in deze nieuwe weg om tot vrede te komen. Veel landen gaven gevolg aan deze oproep en er ontstond zo een gebouw van ongekende internationale allure met een enorme variëteit aan vormen en kleuren.
Groep Nederlandse kunstenaars
Voor de decoratie van het Vredespaleis ging een groep Nederlandse kunstenaars aan de slag die net als de architect een voorliefde hadden voor historiserende stijlen. Ook de natuur vormde een belangrijke inspiratiebron: overal in het paleis zijn bloemen en planten te zien, verweven met oeroude symbolen van vrede en recht. De Haagse fabriek Pander en de Delftse firma Braat waren belangrijke leveranciers van het meubilair, Rozenburg en De Porceleyne Fles verzorgden het sierlijke tegelwerk voor de wanden.
Tuin
Geldschieter Andrew Carnegie had als wens dat het Vredespaleis los in zijn omgeving zou komen te staan, omringd door een tuin. Ook voor het ontwerp van de tuin werd een wedstrijd uitgeschreven. Deze werd gewonnen door de Britse tuinarchitect Thomas Mawson.
Vredesgadachte
Mawson liet de vredesgedachte in allerhande botanische elementen terugkomen: scherpe doornen werden vermeden en er werd vooral voor bomen en heesters gekozen met kleine bladeren, zodat er zoveel mogelijk licht de tuin in zou vallen. Voor de grote vijver werd gebruik gemaakt van een natuurlijke waterloop uit de duinen.
En waar water -net als vrede- staat voor de basisvoorwaarde van leven, zo symboliseren de rozen in het rosarium de liefde. Doordat de oude bomen van Zorgvliet de tuin afschermen van de drukke stad, is de tuin een oase van rust.
Opening
In zes jaar tijd werd het Paleis gebouwd en in 1913 werd, in aanwezigheid van de koninklijke familie, geldschieter Andrew Carnegie en een internationale groep van rechtsgeleerden, politici en pacifisten, de sleutel van het Vredespaleis overhandigd aan de bewoner: het Permanente Hof van Arbitrage. Een jaar later brak wrang genoeg de Eerste Wereldoorlog uit.
Eeuwige vredesvlam
Tegenwoordig staat naast de ingang van het Vredespaleis de Eeuwige Vredesvlam, met als tekst: "May all beings find peace". Het monument is sinds 2004 omringd door het Wereldvredespad, bestaande uit een rand van 196 stenen en steentjes uit 196 landen. Sommige stenen zijn bijzonder: zo ligt er een brok steen uit de Berlijnse Muur en een steen van het Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat.
Vredespaleis en Visitorscenter
Carnegieplein 12, Den Haag