den haag paleis noordeindescheveningen-pierden haag paleistuinden haag binnenhof hofvijverden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutden haag binnenhofscheveningen-kurhaus-strand

De enige kerk van Berlage staat in Den Haag

In Den Haag staat de enige kerk die de beroemde architect Berlage (bekend van onder meer het Gemeentemuseum in Den Haag) ontworpen heeft. Het kerkgebouw is gebouwd in opdracht van de First Church of Christ Scientist. Het kerkgenootschap met wortels in Amerika liet haar belangrijkste kerk in Nederland bouwen, aan de Andries Bickerweg in Den Haag.

Gesamtkunstwerk
In 2011 werd duidelijk dat het genootschap de kerk, inmiddels Rijksmonument, niet meer kon onderhouden. Het gebouw, inclusief tuin, werd te koop gezet en is herbestemd tot kantoorruimte en een kerkzaal.
á
De kerk is gebouwd in de periode tussen 1925 en 1927 en wordt gezien als een Gesamtkunstwerk (waarbij ex- en interieur volledig op elkaar afgestemd zijn) van Hendrik Berlage en de architect Piet Zwart (werkzaam voor het bureau van Berkage). Deze laatste was verantwoordelijk voor het interieur.

Leerboek van de Scientists
De kerk is ontworpen volgens het leerboek van de Scientists en de Bijbel. De indeling van het gebouw, de geometrische vormen in het interieur en de rijke kleurstellingen in hemelsblauw, purper, karmozijn en goud zijn ge´nspireerd op beide boeken.

Het blokvormige gebouw telt twee bouwlagen en bestaat uit een waaiervormige kerkzaal, met links de kosterswoning en rechts de zondagsschool. Daar tussenin liggen de bestuurskamers en de ingang met poortgebouw. De toren staat precies in de punt van de waaier.

Blokkendoos in geel
Alle gebouwen zijn opgetrokken in gele baksteen, afgewisseld door verglaasde stenen en met een lambrizering van rode stenen. De gebouwen hebben platte daken. Alleen de lage kosterswoning heeft een met pannen gedekte mansardekap.
De toren bevat een wijzerplaat aan de oostzijde en galmgaten aan alle zijden en een eenvoudige, met koper gedekte kap met afgeronde hoeken.

Dakterras
Het lager, aan het water, gelegen, langgerekte zondagsschoolgebouw is onder een scherpe hoek van het poortgeebouw neergezet, behoeve van een binnenplaats. Het bevat aan de straatzijde een gesloten wand en aan de waterzijde grote horizontale vensters.

Het dakterras loopt over de gehele lengte van het zondagsschoolgebouw met een, door bakstenen pijlers gedragen, bloemlattenconstructie. Het terras is aan de achterzijde via een stenen buitentrap met de overige niveau's verbonden

Interieur
Het interieur is voorzien van witgepleisterde wanden met tegellambrizering in blauw en zwart, waarbij de betonconstructie van balken en pijlers goed zichtbaar is. De dubbele preekstoel, bestaande uit twee zilverkleurige metalen cilinders op een zwart betegelde onderbouw is onconventioneel en voor die tijd zeker gewaagd. In het midden van het platte dak is een tienzijdig bovenlicht aangebracht, met cirkel en driehoeksvormen.

Bereikbaarheid: met de auto is de kerk het gemakkelijkst te bereiken. Betaald parkeren in de wijk. Bus 24 richting Kijkduin stopt in de Banstraat. Vandaar is het nog een paar minuten lopen naar de Andries Bickerweg.

First Church of Christ Scientist
Andries Bickerweg 1a-1b
Den Haag

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!