scheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terrasden haag grote marktden haag binnenhofden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag paleistuin

In Den Haag doe je heel Nederland in een dag

Bijna alle Nederlanders zijn ooit in hun leven wel eens een keer in Madurodam geweest. Dit gegeven alleen al maakt het miniatuurlandje in Den Haag tot een unieke toeristische attractie. Nederland in het klein laat je zien wat Nederlanders van nu bindt. 

In Madurodam komen de grote verhalen van de Nederlandse geschiedenis tot leven. Het park beslaat een totaaloppervlak van 62.630 m².

Den-haag_Madurodam

700 maquettes
In Madurodam is veel te zien en er is vooral heel veel te doen. Natuurlijk kan je nog steeds door heel Nederland wandelen. Ruim 700 maquettes geven een beeld van de Nederlandse samenleving. Sommige maquettes bewegen na inworp van een muntstuk in een muntautomaat. Er zijn gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, havengebieden, de luchthaven Schiphol, maar ook kanalen, wegen, landerijen en natuurgebieden.

Het miniatuurpark is verdeeld in drie 'rijken': het waterrijk, ‘water als vriend en vijand’, het stedenrijk, ‘oude binnensteden’ en 'VindingRijk', ‘Nederland als inspiratiebron voor de wereld’. Ook zijn er veel bewegende vervoermiddelen zoals auto's, rondvaartboten, vliegtuigen, treinen en trams.

Den-haag_Madurodam

Leer vliegen of redt Nederland van een overstroming
Je kan ook zelf leren vliegen op Schiphol of containers laden op een schip in één van de grootste havens van de wereld, de Rotterdamse. Door de Oosterscheldekering op tijd dicht te doen, zorg jij ervoor dat het land niet onder water komt te staan.

Ontdek meer over het ontstaan van de Republiek Nederland door een bezoek te brengen aan de Hof van Holland. En de overdekte voetbalattractie ‘Zo Groot Is Oranje’ is een te gekke attractie voor de voetballiefhebber. Hier ervaar je hoe de oranjegekte in Nederland ontstaan is en kun je op de foto met de echte cup van 1988. Maar laat vooral je eigen voetbaltalent zien.

Denhaag_Madurodam

Madurodam: monument voor een heldhaftige zoon
In Madurodam valt zo enorm veel te beleven dat een dagje uit zo voorbij vliegt. De opbrengsten schenkt Madurodam aan goede doelen voor kinderen. Dit doet de organisatie al sinds de opening van Madurodam in 1952 door prinses Beatrix.

Madurodam is dan ook niet zomaar een attractiepark maar een levende herinnering aan de oorlogsheld en verzetsstrijder George Maduro, die uiteindelijk in 1944 in het concentratiekamp Dachau overleed aan vlektyfus.

Fondsenwerving voor goede doelen
De ouders van George zochten na de tweede wereldoorlog een manier om hun zoon te herdenken. Een vriendin van hen, mevrouw Boon-van der Starp was in die tijd bezig fondsen te werven voor haar stichting om jongeren met tuberculose te laten kuren in Laren en tegelijkertijd hun studie voort te zetten. Zij hoopte met de oprichting van een miniatuurstad in Den Haag voldoende geld op te halen voor haar stichting. Het echtpaar Maduro besloot de bouw van de miniatuurstad te financieren en zo kreeg het de naam Madurodam. Tot op de dag van vandaag gaan de opbrengsten van Madurodam naar goede doelen.

Den-haag_Madurodam

Cafe en speeltuinen
In het Panorama-cafe kunnen ouders, grootouders en begeleiders even tot rust komen terwijl de kids hun overtollige energie kwijt kunnen in de avontuurlijke speeltuin 'Waddenzee’. De speeltuin heeft een ondergrond van zacht zand en is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. Voor de allerkleinsten is er een Nijntje speeltuin. Tot slot kan je een 3D-scan van jezelf laten maken in de Fantasitron. Een blijvende herinnering aan een leuk dagje uit in Madurodam!

Openingstijden
Madurodam is van maandag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. De kassa sluit een uur eerder. 

Bereikbaarheid
Kom je met de trein, dan is het mogelijk om direct bij de kaartjesautomaat van de NS een retourtje te kopen met Madurodam als eindbestemming. Je treinkaartje is dan inclusief het traject voor de tram naar het attractiepark.

Madurodam ligt tussen de Haagse binnenstad en Scheveningen en is uitstekend bereikbaar met eigen vervoer of met het openbaar vervoer. Vanaf Station Den Haag Centraal met tram 9 richting Scheveningen Noorderstrand, halte Madurodam. Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor met tram 9 richting Scheveningen Noorderstrand, halte Madurodam. Met bus 22 richting Duinzigt, halte Plesmanweg.

Kom je met de auto dan kan je die parkeren op de ruime parkeerplaats bij het attractiepark. Kosten € 8,50 per dag.

Den-haag_Madurodam

Met de boot naar Madurodam
Wil je op een mooie zonnige dag de files vermijden of de overvolle, hete trams richting Scheveningen, neem dan de boot naar Madurodam. De Madurodam Express vaart op woensdag tot en met zondag volgens een vaste dienstregeling en heeft 4 opstapplaatsen: de Dunne Bierkade, de Koekamp tegenover Station Den Haag CS, Madurodam en Scheveningen.

Kosten: € 6,75 per persoon(enkele reis; kinderen tot en met 2 jaar zijn gratis, indien zittend op schoot van een volwassene). Voor meer informatie over de Madurodam Express klik je hier.

Madurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!