scheveningen-kurhaus-strandscheveningen-pierden haag paleistuinden haag binnenhof hofvijverden haag binnenhofden-haag-plein-terrasden haag grote marktden haag paleis noordeindeden haag lange voorhout

Haagse Dak Markt: verse groente en vis uit de fabriek

Koop echte smakelijke Haagse groente en vis, vers en onbespoten, op de wekelijkse Dak Markt van Europa's grootste stadsboerderij: UrbanFarmers. Vergeet zon en regen. In enorme loodsen worden de gewassen gekweekt onder duizenden ledlampen.

Elke woensdag- en vrijdagmiddag
Vlak achter de bekende Haagse Markt verkopen de dakboeren van UrbanFarmers elke woensdag- (van 14.00-16.00 uur) en vrijdagmiddag (14.00 en 19.00 uur hun verse oogst: van verse dakvis tot glanzende aubergines en van heerlijke tomaten, stevevige andijviesla tot stekelige oerkomkommers. De dakboeren oogsten wat ze nodig hebben en wat er op dit moment groeit. Je zult steeds weer verrast worden, wat het assortiment deze keer zal zijn. 

Den-haag_dakmarkt

Europa's grootste dakboerderij
Urban Farmers De Schilde is op 35 meter hoogte de grootste ‘rooftopfarm’ (1.200 m2) van Europa en trekt wereldwijd belangstelling. 'UF002deSchilde' laat zien hoe je in de stad gezond voedsel kan produceren en welke kennis en technologie hiervoor nodig is. Urban Farmers teelt met een speciaal ontwikkeld aquaponics-systeem diverse groenten in de dak-kas en kweekt op de zesde en hoogste etage tilapia-vis.

De voedingsstoffen die vrijkomen bij de visproductie worden hergebruikt voor de groenteteelt en de planten zuiveren het water waarin de vis geteeld wordt. Met de productie van verse groenten en vis voorziet de stadsboerderij de stad Den Haag jaarlijks van maar liefst 19 ton vis en 45 ton groenten.

Denhaag_dakmarkt6.jpg

Oude Philipsfabriek
De modernistische architect Dirk Roosenburg (grootvader van Rem Koolhaas) ontwierp begin jaren zestig, in opdracht van Philips Telecommunicatie, het gebouw De Schilde. Na jarenlange leegstand besloot de gemeente Den Haag om de voormalig Philipsfabriek (10.000 m2), gelegen in de Groente- en Fruitwijk, te herontwikkelen tot een centrum voor ‘vertical farming’.

Het ontwerp is afkomstig van Space&Matter en behoudt het unieke architectonische karakter van het gebouw. Door een duidelijk zichtbare opening tussen het bestaande gebouw en de toevoeging zijn oud- en nieuwbouw afzonderlijk leesbaar, maar vormen ze toch een eenheid.

Denhaag_dakmarkt_(1).jpg

Missie
De missie van UF002de Schilde: ‘In plaats van boeren ver weg jouw groenten te laten verbouwen en bevroren vis in te vliegen vanuit het buitenland, lijkt het ons logischer, gezonder, verser en duurzamer om voedsel daar te verbouwen waar mensen wonen: dicht bij mensen, in steden. Zo willen we stimuleren dat meer mensen weer weten wat ze eten en dat voedselproductie weer onderdeel wordt van het dagelijks leven.’

Den-haag_dakmarkt-markt

Rondleidingen
Ben je nieuwsgierig geworden naar het proces van telen van verse groenten en vis? Je kan bij UF002deSchilde diverse rondleidingen boeken. Maar ga om te beginnen op vrijdag eens met je boodschappentas naar de Dak Markt. Kijk en proef (en koop). En geniet daarbij ook nog eens van het mooie uitzicht over de stad!

UF002 De Schilde
Televisiestraat 2U
2525KD Den Haag

UrbanFarmers is zowel met de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken.

Vanaf Station Den Haag Centraal of Den Haag Hollands Spoor kun je gebruikmaken van tram 9 en uitstappen bij de halte Dynamostraat. Vanaf de halte is het vier minuten lopen naar UrbanFarmers.

Je kunt met de trein ook naar Station Moerwijk.

Met de auto neem je vanaf de A12 afslag Bezuidenhout. Overdag kun je hier tot 18:00 uur gratis parkeren.

Denhaag_dakmarkt-markt

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!