den-haag-plein-terrasden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleistuinscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktscheveningen-pierden haag binnenhof

Goude Hooft van stadsherberg tot cafe restaurant met hotel

't Goude Hooft is een stadsherberg met een lang verleden en een middeleeuwse naam. Hoewel het gebouw de indruk geeft uit de middeleeuwen te stammen, is het in 1939 gebouwd, weliswaar op de plaats van een vijftiende-eeuwse herberg en volgens oude tekeningen, maar dan ietsje groter. Vandaag de dag is 't Goude Hooft cafe-restaurant en hotel met alle voorzieningen en comfort zoals verwacht in de een-en-twintigste eeuw.

Denhaag_goude_hooft.jpg

Moderne stadsherberg
Wanneer je 'stadsherberg' zegt, verwacht je een oud-Hollands interieur met delftsblauwe tegels, klompen als decoratie, in de winter een brandende openhaard en achter de tap een vrolijk aangeschoten herbergier. Wanneer je nu rondkijkt, zie je een modern strak ingericht interieur.

Zoek een plaatsje in het restaurant, in de serre, op de gallerij of op het grote terras waar je 's zomers en 's winters kunt zitten onder de overkapping. Wordt het een beetje kil dan zijn er dekentjes en heaters om warm te blijven.

Ontbijt in 't Goude Hooft
Vanaf 09.00 uur staat het ontbijt klaar en niet alleen voor hotelgasten. De uitsmijter is een klassiek begin van de dag.

Toast met gerookte zalm, bananenbrood, vers fruit, het is er allemaal. Voor een op maat gemaakt ontbijtje stel je je eigen omelet samen.

En ben je met zijn tweëen bestel dan 'ontbijt compleet': veel soorten brood, vleeswaren en zoet beleg aangevuld met koffie of thee.

Lunch in 't Goude Hooft
Het lunchmenu is een palet van smaken: avocado egg benedict of een oud-Hollandse bal gehakt met pindasaus en uitjes strelen de tong. De lunchgerechten variëren van de klassieke steak tartare tot de veelgevraagde poke bowl met kip.

Ga je voor de traditionele keuken, neem dan een '12-uurtje'. Een grote kom tomatensoep met een broodje, een vleessalade en een wit puntje met kroket.

Sluit je lunch af met een lekker Nederlands pannekoekje.

Diner in 't Goude Hooft
Het smaakfestijn begint met een voorgerecht zoals brioche brood met kruidenboter, gamba's al ajillo, of zalm met toast.

De hoofdgerechten weerspiegelen de internationale keuken: steak tartare of een zeebaarsfilet. Sluit af met een van de overheerlijke desserts, een dame blanche of een eenvoudigere ijscoupe.

Denhaag_restaurant_goude_hooft.jpg

Een korte geschiedenis
De eerste vermelding van 't Goude Hooft is in 1423. Oorspronkelijk was het een herberg voor reizigers van buiten de stad, een taveerne voor bezoekers van de markten en een ontmoetingsplaats waar ridders samenkwamen.

In die tijd was er een ondergrondse tunnel naar de Gevangenpoort. Wanneer deze gevangenis vol was, werden de gevangenen opgesloten in 't Goude Hooft.

In 1660 werd de taveerne herbouwd en verschenen er twee gouden hoofden aan de gevel.

In 1886 volgde opnieuw een herbouwing en kwam er op de eerste verdieping een herensociëteit die enige tijd later werd opgeheven wegens gebrek aan  leden.

In de loop der tijd verpauperde het gebouw en stond het op de nominatie om afgebroken te worden. Inmiddels was het pand in handen gekomen van bierbrouwer Heineken, die het in 1939 herbouwde aan de hand van oude prenten.

In 2012 kwam er een nieuwe eigenaar die het pand heropende na een  grondige verbouwing, met behoud van de karakteristieke details en de aanleg van een ruim overdekt terras met uitzicht op de Groenmarkt. In de kelder kwam  Club 1660, een multifunctionele zaal.

In 2013 werden acht hotelsuites toegevoegd waarmee 't Goude Hooft zijn oorspronkelijke functie terugkreeg en  nu weer een echte stadsherberg is.

Adres: 't Goude Hooft, Dagelijkse Groenmarkt 13, Den Haag
Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!