den-haag-plein-terrasden haag paleistuinden haag binnenhofden haag paleis noordeindeden haag grote marktscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhout

Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag

In Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag wordt beschreven hoe de koloniale geschiedenis en de dekolonisatie directe sporen in de stad hebben achtergelaten, zowel onder de bevolking van Den Haag als in de culturele infrastructuur en architectuur.

Denhaag_Boeken_Esther_Captain_Het_koloniale_en_slavernijverleden_van_Hofstad_Den_HaagHet boek van Ester Captain gaat in op de rol van Haagse elites en hun koloniale belangen, op de aanwezigheid van tot slaaf gemaakten uit AziŽ en Afrika in Den Haag, en ook op de belangen en betrokkenheid van het huis van Oranje‑Nassau.

Ook vooroorlogs antikoloniaal activisme, de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse migratie vanuit de koloniŽn naar Den Haag komen aan de orde. Portretten in tekst en beeld van hedendaagse Haagse burgers verhalen wat het koloniale en slavernijverleden voor hen en voor de stad van vandaag betekent.

Den Haag was in economische zin minder sterk verbonden met de koloniŽn en slavernij dan Amsterdam of Rotterdam, maar als zetel van de regering en het hof was Den Haag daarbij historisch gezien juist sterk betrokken en dus ook medeverantwoordelijk.

De hedendaagse rol van Den Haag als stad van recht en vrede†ligt in het verlengde van die nationale en internationale functie, maar staat tegelijkertijd op gespannen voet met de koloniale geschiedenis.

Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag
Esther Captain
Uitgeverij Boon, 2022
ISBN 9789024446117
Ä 24,90

Bestel Het koloniale en slavernijverleden van Hofstad Den Haag bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!