scheveningen-pierden-haag-plein-terrasden haag binnenhofden haag paleistuinden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandden haag paleis noordeindeden haag binnenhof hofvijverden haag grote markt

Musserts schaduw - John Kuipers

Hij is boomlang, onconventioneel en ongeduldig. Maar hij is ook bang voor honden, een zwakke schutter en voorzien van een goed gevoel voor humor. Hoofdinspecteur Charlie Swieninck is chef van het Bureau Bijzondere Delicten in Den Haag en moet zich verhouden tot de Duitse bezetter, die langzaam maar zeker zijn gezag doet gelden binnen de Haagse politie. 

Denhaag_Boeken_John_Kuipers_Musserts_schaduwOp 29 juni 1940, Anjerdag, wordt Charlie opgeroepen na een moord op station Hollands Spoor. Het slachtoffer is Marnix Maas, een belangrijk juridisch raadsman van de NSB. Onvermijdelijk leidt het onderzoek naar zwaargewichten binnen de partij, onder wie Rost van Tonningen, Feldmeijer, en natuurlijk de leider van de nationaalsocialisten Anton Mussert. Intussen voert de NSB de druk op om de dader in een andere richting te zoeken.

John Kuipers (Den Haag, 1955) werkte bijna vier decennia lang als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij publiceerde eerder enkele boeken, waaronder de biografie De geest van het spel over de schaker Jan Timman, en schreef bijdragen voor het literaire schaakblad Matten. Musserts schaduw is zijn eerste thriller met de onberekenbare politieman Charlie Swieninck in de hoofdrol.

Deze Haagse oorlogsthriller kreeg in 2022 maar liefst vier sterren in de VN Detective & Thrillergids. "De zoektocht door het nieuw ontstane politieke mijnenveld weet Kuipers op intrigerende wijze neer te zetten, evenals de couleur locale toentertijd".  

Musserts schaduw
John Kuipers
Cargo, 2022
ISBN 9789403169712
€ 21,99 (paperback)
€ 12,99 (ebook)

Bestel Musserts schaduw bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!