scheveningen-kurhaus-strandden haag lange voorhoutscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden-haag-plein-terrasden haag grote marktden haag paleistuinden haag binnenhof hofvijverden haag binnenhof

Laan van Meerdervoort

De Laan van Meerdervoort in Den Haag wordt wel de langste laan van Nederland en zelfs van Europa genoemd: bijna zes kilometer lang. De laan is een letterlijke en figuurlijke dwarsdoorsnede van Den Haag.  

Denhaag_Boeken_Laan_van_Meerdervoort_Margot_C._BerendsAlles is er te vinden: winkels, scholen, bedrijven, instellingen, kerken, woonhuizen in soorten en maten, parken, waterwegen en vele nationaliteiten. Dit boek begint op huisnummer 1 en eindigt bij nummer 1803. De laan is opgedeeld in vijf stukken. Auteur Liza van Kuik vertelt steeds uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van ieder gedeelte van de laan. Ze vermeldt ook leuke weetjes, zo was het schelpenpad op de middenberm lange tijd een geliefde flaneerplek en schilderde onder meer Vincent van Gogh hier.

Daarna geven auteurs Jolly van der Velden en Margot Berends bij ieder stuk van de laan korte impressies van allerlei ontmoetingen en bezoeken. Ontmoetingen met bewoners van vroeger en nu, met mensen die op de laan werken en met voorbijgangers. Bezoeken aan bijzondere gebouwen, verborgen tuinen en markante pleinen. Zo verhalen ze over het gymnasium Haganum, park Sunny Court en de Chinese Muur. Tussendoor verdiepen ze zich in de daklozenopvang op de laan, in een woonblok met onbegaanbare balkons en in een kinderspeeltuin van rond 1890.

Laan van Meerdervoort - Een dwarsdoorsnede van Den Haag
Margot C. Berends en Liza van Kuik
Uitgeverij De Nieuwe Haagsche B.V., 2018
ISBN 9789460100857
€19,95

Bestel Laan van Meerdervoort bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!