scheveningen-pierden haag binnenhof hofvijverden haag paleis noordeindeden haag binnenhofden-haag-plein-terrasscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden haag lange voorhoutden haag paleistuin

Onthoofdingen in de Hofstad

Johan van Oldenbarnevelt was de grondlegger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Tientallen jaren speelde hij een hoofdrol op het terrein van de Europese politiek. Zijn executie op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag was een schokkende gebeurtenis.  

Denhaag_Boeken_Ronald_Prud' Homme_van_Reine_Onthoofdingen_in_de_HofstadDuidelijk is dat prins Maurits de drijvende kracht achter zijn arrestatie was. In 1623 beraamden Oldenbarnevelts zoons Reinier en Willem een aanslag op de prins, die ternauwernood mislukte. Dat leidde tot de onthoofding van Reinier in Den Haag en een levenslange ballingschap van Willem in Brussel. Prins Maurits leek met de uitschakeling van zijn tegenstanders de eindoverwinnaar van het conflict, maar postuum trok Johan van Oldenbarnevelt aan het langste eind.

"Ronald Prud'homme van Reine (Den Haag, 1960) is een Nederlands historicus, die vooral schrijft over de 17e-eeuwse geschiedenis van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Geboren in Den Haag studeerde Prud'homme van Reine geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 1990 promoveerde hij op een biografie van Jan Hendrik van Kinsbergen."
Bron: Wikipedia

Onthoofdingen in de Hofstad
De val van de Oldenbarnevelts
Ronald Prud'Homme van Reine
De Arbeiderspers, 2019
ISBN 9789029529921
€22,99 (paperback)
€12,99 (ebook)

Bestel Onthoofdingen in de Hofstad bij bol.com

Bestel het ebook bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!