den haag binnenhof hofvijverscheveningen-kurhaus-strandden haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag binnenhofscheveningen-pierden haag paleis noordeindeden haag lange voorhoutden haag paleistuin

Indisch leven in Den Haag, 1930-1940

Onder zijn pseudoniem Melis Stoke schreef Herman Salomonson (1891-1942) in de jaren dertig in het weekblad De Indische Verlofganger driehonderd columns over de lotgevallen van 'Indische mensen' in Den Haag. Omdat ze ook nu nog zeer lezenswaardig zijn, worden er in dit boek vijftig heruitgegeven, met inleiding en commentaar. 

Denhaag_Boeken_Indisch.jpgAl hadden de oud-Indischgasten, tot wie Salomonson zelf behoorde, zich weer moeten aanpassen aan de moederlandse zeden en gewoonten, de Indische ervaring raakten ze nooit meer kwijt. Ze waren 'anders', mensen voor wie de 'Indische sfeer' wezenlijk bleef in hun leven. De op allerlei momenten tot leven geroepen herinnering aan een gedeelde identiteit vervulde daarbij een beslissende rol.

In de columns worden de verschillen in leefgewoonten maar vooral in mentaliteit tussen de oudgasten en de 'solide Hollanders' telkens weer naar voren gehaald. Het is het nostalgisch terugverlangen naar 'daarginds' dat Salomonsons verhalen verbindt.

Indisch leven in Den Haag, 1930-1940
- vijftig columns uit De Indische Verlofganger
Herman Salomonson 
Uitgeverij Verloren B.V., 2018
ISBN 9789087047207 
€ 19,00

Bestel Indisch leven in Den Haag bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!