den haag grote marktden haag paleistuinden-haag-plein-terrasscheveningen-pierden haag binnenhofden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindescheveningen-kurhaus-strand

HS Hollands Spoor - een Koninklijk treinstation

Station Den Haag HS (Station Hollands Spoor) is het oudste treinstation van Den Haag. Het is het tweede hoofdstation van Den Haag en alle treinen naar en van Rotterdam en verder stoppen er. Met het boek Hollands Spoor. Een Koninklijk treinstation; Kathedraal van de techniek kreeg het station voor het eerst een volwaardig boekwerk over haar gedenkwaardige geschiedenis.

Denhaag_Boeken_Hollands_SpoorIn de publicatie komen veel aspecten uit het bijzondere verleden van het station aan de orde. Zo passeert de voorgeschiedenis vanaf de aanleg van de eerste spoorlijn en wordt de eerste reiziger voor het voetlicht gebracht. Ook is er aandacht voor de stedelijke ruimte rondom het station. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de totstandkoming van het huidige neorenaissance station: de schermutselingen vooraf met de gemeente, het ontwerp, de bouw en de inrichting en welke Haagse bedrijven daarbij ingeschakeld werden. Vervolgens wordt ingegaan op het gebruik van het station en de bijzondere ontvangsten van staatshoofden, diplomaten, filmsterren, sporthelden en culturele ensembles. Het publiek stroomde vaak in groten getale toe.

De publicatie is een samenwerkingsproject van Eindeloos ontwerpen en uitgeven en de SHIE. Al eerder maakte de SHIE samen met Eindeloos een bijzonder vormgegeven publicatie ter gelegenheid van haar 20-jaig bestaan. Ook de nieuwe publicatie heeft een in het oog springende vormgeving, met veel beeldmateriaal, zoals historische foto's, prenten en tekeningen en recente foto's van de architectuurfotograaf Paul Lunenburg. Bijzonder zijn de ingekleurde ontwerptekeningen van de voorgevel van het station, die als uitklapbare pagina's in het boek zijn opgenomen. Een greep uit de kranten van historische gebeurtenissen rond het station is op speciaal papier gedrukt.

Hollands Spoor
Koos Havelaar
Eindeloos Uitgevers, 2017
ISBN 9789078824046
€35,-

Bestel HS Hollands Spoor bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!