den haag paleistuinscheveningen-pierden haag binnenhofden-haag-plein-terrasden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindeden haag grote marktscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijver

Schuilen in Den Haag

De luchtwachttoren in Scheveningen, de openbare schuilruimte in de Paleistuin of de compleet ingerichte noodzetels onder de verschillende ministeries: het zijn getuigen, te vinden in Den Haag, van een conflict dat de wereld decennialang in haar greep hield.

Denhaag_Boeken_Schuilen_in_Den_HaagDe Koude Oorlog (1948-1989), de toestand van 'gewapende vrede' tussen het westen en het oosten, heeft ook in Den Haag tal van sporen achtergelaten. De informatie over dit onderwerp is (nog) niet alom vrij beschikbaar omdat het lange tijd het predicaat 'geheim' of 'staatgeheim' droeg. Mede hierdoor is het Koude Oorlog-erfgoed veelal onbekend, onzichtbaar, anoniem en mysterieus. Het geheime karakter maakt het Koude Oorlog-erfgoed intrigerend. De materiŽle overblijfselen, maar ook de bijbehorende verhalen, dreigen echter in de vergetelheid te raken.

Deze publicatie is het resultaat van een onderzoek naar en een inventarisatie van het Haagse erfgoed uit de Koude Oorlog. Het gaat om militair erfgoed, erfgoed van de Bescherming Bevolking, schuilruimtes die op initiatief van bedrijven en bewoners zijn opgericht en noodzetels die de bescherming van de overheid moesten verzekeren. Het betreffende erfgoed is uitgebreid in beeld gebracht. Daarnaast wordt beschreven of en op welke wijze de afzonderlijke objecten met elkaar zijn verbonden, als onderdeel van een groter systeem dat Den Haag en ons land tegen de vijand moest beschermen.

Schuilen in Den Haag - Erfgoed van de Koude Oorlog
Colette Cramer en Kees van Leeuwen
Co-auteur: Rutger Noorlander Peter Sikma Sandra van Lochem
Uitgeverij de Nieuwe Haagsche B.V., 2017
ISBN 9789460100697
Ä27,00

Bestel Schuilen in Den Haag bij bol.com

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!