www.denhaag-nu.nl gebruikt cookies!

De websites van Stedenman gebruiken cookies (o.a. van Google) om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Klik op "Ja, ik ga akkoord!" om cookies te accepteren en de website volledig te gebruiken, of lees hier meer informatie voor een gedetailleerde beschrijving van de soorten cookies en te kiezen of u deze cookies wilt accepteren tijdens een bezoek aan deze site.
den haag paleistuinden haag grote marktden haag binnenhof hofvijverden haag lange voorhoutden haag paleis noordeindeden haag binnenhofden-haag-plein-terrasscheveningen-pierscheveningen-kurhaus-strand

Haags KunstKookboek

In dit boek - uitgegeven ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Haagse Kunstkring - spelen kunstenaars, kunstkenners en eetexperts met de verhouding tussen kunst en koken of eten.

Denhaag_Boeken_Haags_KunstKookboekZe trekken aan de grenzen van de kunst: kan ons het proeven van eten niet net zo goed een andere werkelijkheid openbaren als het bekijken van een schilderij? Is een gerecht per definitie eetbaar?

Koken en creativiteit zijn geen vreemden van elkaar. Waarom zou een kunstenaar dan geen gerecht kunnen bereiden dat 'kunst' genoemd kan worden, onder het eten waarvan zich een nieuwe werkelijkheid ontsluit?

Sinds topkok Arriá van het beroemdste restaurant van de wereld, El Bulli, zijn intree in de kunstwereld deed, is het discours over die vraag weer actueel. Allerhande beschouwingen hierover staan in columns verspreid in dit boek, maar komen ook aan de orde in de beeldende kunstwerken en impliciet in de recepten die kunstenaars en kunstliefhebbers hebben ingestuurd. Dat zijn onder meer recepten voor heerlijk eten, maar er zijn er ook die tot iets volkomen oneetbaars leiden.

Er zijn recepten die conceptuele kunst zijn, verbeelde recepten en recepten die gedichten zijn of een kleine roman. Samen maken die columns, kunstwerken en recepten een rijk gevulde bundel om te proeven, te voelen, te ruiken aan de onmetelijke hoeveelheid associaties die de combinatie van kunst en eten in gang blijkt te kunnen zetten.

Haags KunstKookboek
Uitgeverij Kontrast, 2016
ISBN 9789492411891
€18,91

Bestel het Haags KunstKookboek bij bol.com  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!