Westerbeek voor handgemaakte bonbons
Westerbeek is sinds 1910 een begrip in Den Haag en staat synoniem voor handgemaakte bonbons. Westerbeek, toen Maison J. Westerbeek, begon als een patisserie waar ook bonbons gemaakt werden, maar Meneer Westerbeeks liefdde voor het maken van prachtige bonbons zorgde al snel dat de patisserie zijde van het Maison minder aandacht kreeg en dat bonbons de boventoon vierden.
Bonbon-atelier Westerbeek
Westerbeek is nu een bonbon-atelier gespecialiseerd in het maken van bonbons. Het assortiment bestaat uit een dertigtal bonbons met verschillende smaak. Met eigen ogen kun je zien hoe de bonbon met de hand gemaakt wordt. Geen machine komt eraan te pas.
Westerbeek Bonbons - artistieke creaties
De bonbons van Westerbeek hebben allemaal een heerlijke vulling van zachte chocolade ganache. Zelfs binnen één soort bonbons is er niet één hetzelfde. Dat komt omdat er geen standaard mallen worden gebruikt maar elke bonbon stuk voor stuk met de hand zijn gemaakt. Alle bonbons zijn dan ook unieke kunststukjes.
Heel lekker is bijvoorbeeld de Irish Coffee bonbon, in pure of melkchocolade ganache verkrijgbaar, met een vleugje zachte Irish whiskey erin verwerkt en stijlvol gedecoreerd met een stukje eetbaar tweeëntwintig karaats bladgoud.
De Carla bonbon is één van de grootste bonbons, rond met een zachte vulling van pure chocolade waar heerlijke rum en boerenjongens rozijnen in zijn verwerkt. De bovenkant is versierd met een melkchocolade decoratie en een klein oranje accentje.
De Noisette melk bonbon, ook verkrijgbaar in een pure versie, heeft een melkchocolade ganache vulling met twee licht gebruinde hazelnoten er bovenop. Het geheel is overgoten met een dun laagje melkchocolade.
De Marguerite bonbon heeft een verassende krokante bodem, een zachte vulling van pure chocolade en is versierd met een paars gesuikerd rozenblaadje.
Westerbeek voorheen banketbakker
Westerbeek banketbakker heeft een metamorfose ondergaan en is nu gespecialiseerd in bonbons. De oude heer Westerbeek was ook bonbonmaker en maakte indertijd zijn eigen bonbons die in het Statenkwartier heel populair waren. Hij noteerde zijn recepten keurig in een klein schriftje, nu in het bezit van de huidige eigenaar Nico Fernandes die in 1984 de zaak overnam.
Liefde voor Chocola
Op de banketbakkersvakschool ontdekte Nico Fernandes chocolade en wat voor mooie creaties je daarmee kon maken. Op een dag mocht hij een paar uurtjes meekijken in de winkel aan de Antonie Duyckstraat in het Statenkwartier van Guus Westerbeek, die bekend stond om zijn bonbonkunst.
Binnen zeer korte tijd had Fernandes een deskundige gemaakt want twee maanden later kreeg hij een brief van de zoon van meneer Westerbeek met de mededeling dat de heer Westerbeek was overleden en de vraag of hij misschien de zaak wilde overnemen.
Nieuwe en Oude Recepten
Met de soms incomplete recepten uit het schriftje van de oude heer Westerbeek en met behulp van mevrouw Westerbeek die hem kon uitleggen hoe de bonbons eruit hadden gezien, creëerde Fernandes bonbons die er prachtig artistiek uitzagen en heerlijk smaakten. In de loop der tijd heeft hij zijn eigen recepten toegevoegd. Nu bestaat zijn assortiment uit meer dan dertig verschillende bonbons en ze smaken allemaal even lekker.
Paaseieren en Kerstkransjes
Voor Pasen maakt Fernandes de prachtigste op voetstuk staande paaseieren gevuld met bonbons en versierd met riante strikken en linten, fleurige zijdebloemen, en guitige kuikentjes.
De chocoladeletters voor Sinterklaas maakt hij ook allemaal zelf in puur, melk, gemengde chocolade, room chocolade en met of zonder noten worden zij van een Sinterklaas schildje voorzien, verpakt in een mooi gouden doosje met een doorzichtig dekseltje en ingepakt in Sinterklaaspapier.
De chocolade kerstkransjes zijn de ouderwets lekkere kransjes met rood wit musket erop en de zachte Cri Cri kransjes, worden ook door hem zelf gemaakt.
Heb je iets speciaals te vieren en wil je een 'chocolade-cadeau' geven, Westerbeek Bonbon-atelier maakt het voor je. Je kunt er zeker van zijn dat het zowel heerlijk als artistiek is.
Locatie en adres
De winkel in de Antonie Duijckstraat was aan de kleine kant daarom verhuisde Fernandes naar een voormalige groentehal in de Van Slingelandtstraat waar hij meer ruimte heeft.
Adres: Bonbon-atelier Westerbeek, Van Slingelandtstraat 121, Den Haag
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 09.00-18.00 uu, zaterdag tot 17.00 uur.
Nog meer leuke winkels in het Satatenkwartier:
Drogisterij Van Mourik voor ouderwetse en moderne producten
Paagman boekhandel
Foto's met dank aan Nico Fernandes, Bonbon-atelier Westerbeek