den haag grote marktden-haag-plein-terrasden haag binnenhofden haag paleistuinden haag lange voorhoutscheveningen-kurhaus-strandden haag binnenhof hofvijverden haag paleis noordeindescheveningen-pier

Moesson strijkt na jaren weer neer in Den Haag

Nederlands-Indië en Den Haag zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat behoeft geen uitleg. De terugkeer van de redactie van het tijdschrift Moesson, de Stichting Erfgoed Tjalie Robinson, naar de Hofstad én de opening van een Indische boekhandel en toko, is dus goed nieuws.

Tot begin jaren negentig was Tong Tong zoals Moesson eerst heette, in Den Haag gevestigd aan de Mauritskade 36. Het tijdschrift bestaat sinds 1954 maar heette toen Onze Brug en was voornamelijk gericht op de opbouw van Nieuw-Guinea, dat Nederland als laatste restant van Nederlands-Indië een prima onderkomen leek voor Indische Nederlanders. De geschiedenis liep anders. 

Denhaag_Moesson-Noordeinde

Tjalie Robinson
In 1954 repatrieert de Indische schrijver en journalist Tjalie Robinson (pseudoniem van Jan Boon 1911-1974) naar Nederland en met hem uiteindelijk zo’n 300.000 Indische Nederlanders. Ontheemd, ontworteld en niet welkom in Nederland. In 1958 doopt Tjalie Robinson Onze Brug om in Tong Tong. Het abonnementenbestand groeit en het tijdschrift biedt de Indische Nederlander een reddingsboei. Tjalie Robinson heeft zijn naam gevestigd en het tijdschrift Tong Tong is een begrip geworden.

Na zijn overlijden in 1974 wordt zijn echtgenote Lilian Ducelle (pseudoniem van Lilly van Zele) directeur en hoofdredacteur en zet zij het werk van haar man voort. In 1978 doopt zij het tijdschrift om tot Moesson. De lezers maken kennis met haar scherpe pen en haar sterk ontwikkelde verantwoordelijkheidsgevoel. Moesson wordt strijdbaarder, bewust van het politieke klimaat en verbindt meer dan ooit de Indische gemeenschap.

Ralph Boekholt wordt halverwege jaren tachtig de eerste hoofdredacteur en later directeur van de tweede generatie. In 1991 neemt Lilian Ducelle officieel afscheid van Moesson. Begin jaren negentig neemt Vivian Boon, de dochter van Lilian Ducelle en Tjalie Robinson het stokje over en verlaat Moesson Den Haag en vindt het onderdak in Amersfoort. Daar komt vanaf 2001 de derde generatie aan het roer te staan in de persoon van Marjolein van Asdonck die samen met Geert Onno Prins leiding geeft aan de redactie en de uitgeverij.

Boekhandel en toko
In mei 2020 komt het Indische tijdschrift weer in handen van de familie Boon als Vivian (Fifi) Boon, kleindochter van Tjalie Robinson en Lilian Ducellle, het tijdschrift overneemt. Het is haar langgekoesterde droom om Moesson te maken tot wat het vroeger ook was: een combinatie van een redactie en een toko-boekhandel. Het moet weer een ontmoetingsplaats worden waar mensen, jong én oud, hun verhalen vertellen, waar mensen snuffelen in de winkel, schrijvers signeersessies houden, mensen lezen aan de leestafel en waar kunstenaars hun werk kunnen exposeren. Die droom is uitgekomen. Zaterdag 4 juni 2022 was de feestelijke opening van de Moesson toko-boekhandel aan Noordeinde 122. 

Moesson
Noordeinde 122, Den Haag

Foto: Jessica Anthonio

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!